Kosmotýdeník 387 (10.2. – 16.2.)

Máme za sebou další povedený týden, ve kterém jsme se rozhodně nenudili. Evropská kosmická agentura se dočkala startu své vědecké mise Solar orbiter, k ISS vyrazila zásobovací loď Cygnus, ale dělo se toho mnohem více. V hlavním tématu článku se podíváme na významnou posilu týmu SpaceX, zmíníme se o problému, který potkal jeden přístroj na sondě OSIRIS-REx, řeč bude také o cubesatu, který má vyšlapat cestu ke stanici Gateway a nezapomeneme ani na novinky kolem vozítka Mars rover 2020. Chybět nebudou ani tradiční rubriky, na které jste zvyklí, pokud Kosmotýdeník čtete pravidelně.

Pilotovaný program SpaceX získal velkou posilu

Bill Gerstenmaier

Bill Gerstenmaier
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

K řadám zaměstnanců SpaceX přibyla v minulém týdnu důležitá osobnost. Není jí nikdo jiný, než bývalý šéf pilotovaného programu NASA, člověk s obrovskými zkušenostmi a dobrými kontakty – William Gerstenmaier. Běžně o nástupech do jednotlivých firem příliš neinformuje, ale tento případ je přeci jen výjimečný. Gerstenmaier je mezinárodně uznávaná osobnost v oblasti kosmických letů s lidskou posádkou.

Bill Gerstenmaier, dřívější ředitel kosmických letů v centrále NASA, široce uznávaný letecký inženýr a manažer, přijal pozici konzultanta ve firmě SpaceX. O tom, jakou pozici si Gerstenmaier za léta svého působení vydobyl, svědčí už jen to, že krátce po oznámení jeho přechodu do SpaceX se k tomu vyjádřily nejvyšší špičky kosmického průmyslu. Třeba bývalý administrátor NASA a americký astronaut, Charles Bolden, uvedl: „Je to mimořádná posila pro SpaceX. On jim pomůže, aby se jejich excelentní tým ještě zlepšil. Gratulace Billovi a SpaceX!!!“ S gratulací přispěchal i šéf Roskosmosu, Dmitrij Rogozin: „Gratuluji SpaceX k získání mimořádného inženýra, bývalého manažera pilotovaného programu NASA, Williama Gerstenmaiera. Bill má ohromný podíl na úspěchu projektu ISS. Svému příteli přeji mnoho úspěchů v nové práci!

Bill Gerstenmaier

Bill Gerstenmaier
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Gerstenmaier, v kosmickém průmyslu důvěrně známý jako „Gerst“ (pozor, neplést s německým astronautem Alexandrem Gerstem), vstoupil do NASA v roce 1977 a v průběhu let stoupal v pomyslném žebříčku na stále vyšší funkce. Nakonec hrál jednu z hlavních rolí při vývoji projektu, který nakonec vedl ke vzniku ISS. Kromě toho měl za NASA na starost i jednání s Roskosmosem v rámci programu letů raketoplánů ke stanici Mir. V roce 2005 se pak stal přidruženým administrátorem pro kosmické lety v centrále NASA.

Když do svého úřadu nastoupil nový administrátor, Jim Bridenstine, byl Gerstenmaier ze své funkce odvolán, aby uvolnil místo novému týmu manažerů, kteří měli na starost vývoj programu Artemis. Toto rozhodnutí překvapilo mnoho lidí, jelikož NASA tím přišla o člověka s inženýrským myšlením a manažerskými schopnostmi. Podle jiných ale byl až příliš tradiční a nestíhal držet tempo s novým urychleným plánem dostat člověka na Měsíc do roku 2024, tedy o čtyři roky dříve, než se původně plánovalo. Co přesně bude Gerstenmaierovou funkcí ve SpaceX, zatím není úplně jisté. Firma pouze uvedla, že bude konzultantem týmu pro spolehlivost, který vede Hans Koenigsmann.

Kosmický přehled týdne:

OLA při zkouškách v Goddardově středisku

OLA při zkouškách v Goddardově středisku
Zdroj: spaceflight101.com/

Kosmická sonda OSIRIS-REx provedla 11. února průlet nad záložní odběrnou lokalitou Osprey. Přelet ve výšce 620 metrů byl součástí Průzkumné fáze B. Telemetrie ze sondy však ukázala, že během této jedenáctihodinové činnosti nefungoval správně laserový výškoměr OLA. Jeho úkolem bylo provádět měření vzdálenosti sondy od povrchu, aby kamera PolyCam mohla vhodně zaostřit při snímkování odběrné lokality a jejího okolí. To ve výsledku znamená, že fotografie z této kamery pořízené během tohoto průletu jsou pravděpodobně špatně zaostřené. Ostatní vědecké přístroje jako je kamera MapCam, spektrometry OTES či OVIRS během průletu pracovaly správně. Přístroje samotné jsou v pořádku a sonda dál obíhá kolem planetky Bennu. Pozemní tým nyní vyhodnocuje data z přístroje OLA, přičemž kompletní várka dat z průletu včetně všech snímků z PolyCam, bude na Zemi odeslána příští týden. Inženýři díky tomu budou moci lépe zjistit, co se vlastně stalo. Sluší se připomenout, že přístroj OLA již splnil všechny své vědecké úkoly – pomohl třeba vytvořit 3D topografickou mapu povrchu, která byla důležitá pro výběr hlavního a záložního odběrného místa.

Vizualizace cubesatu CAPSTONE

Vizualizace cubesatu CAPSTONE
Zdroj: https://www.nasa.gov/

NASA v tomto týdnu rozhodla, že společnost Rocket Lab vynese cubesat CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment). Tento 25 kg vážící cubesat rozhodně není obyčejný – začátkem roku 2021 má totiž s pomocí nosné rakety Electron odstartovat z Virginie a vyrazit k Měsíci. Po tříměsíčním přeletu vstoupí na vysoce protáhlou oběžnou dráhu kolem Měsíce, která se označuje jako NRHO (near rectilinear halo orbit) a která vede nad měsíčními póly. Důležité je, že na této dráze zatím žádná sonda nepracovala a v dalších letech zde má vzniknout stanice Gateway. Úkolem cubesatu bude jednak vyzkoušet navigační možnosti ve spolupráci se sondou LRO, ale také vyšlapat cestu ke Gateway – ověřit vlastnosti oběžné dráhy a její specifika. Vývoj cubesatu má stát 13,7 milionu dolarů, vynesení pak 9,95 milionu. CAPSTONE vyvine firma Advanced Space z coloradského Boulderu, která bude zajišťovat i jeho provoz. V tomto měsíci má proběhnout závěrečné zhodnocení návrhu a následně začnou firmy Advanced Space a Tyvak Nano-Satellite Systems Inc. stavět a testovat systémy cubesatu.

Transportní kontejner s vozítkem Mars rover 2020 dorazil na Floridu.

Transportní kontejner s vozítkem Mars rover 2020 dorazil na Floridu.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Na Floridu dorazily v tomto týdnu dvě cenné zásilky. O kosmické lodi Crew Dragon pro pilotovanou misi DM-2, jsme již psali, ale nyní přichází čas na druhou významnou zásilku. Z Kalifornie sem totiž na palubě dvou vojenských transportních letounů C-17 dorazilo vozítko Mars rover 2020, jeho přeletová konstrukce, sestupný modul a nechyběla ani malá helikoptéra. Cestu dlouhou 3700 kilometrů kosmická technika přečkala ve speciálních klimatizovaných transportních kontejnerech. Na Kennedyho středisku nyní proběhnou závěrečné zkoušky, kontroly, tankování, sestavení a usazení na raketu Atlas V, která má startovat v červenci.

Michal Václavík z České kosmické kanceláře na našem fóru zveřejnil informaci, že premiérový start rakety SLS, tedy nepilotovaná testovací mise lodi Orion – Artemis I – se oficiálně odkládá o tři měsíce. To znamená, že ke startu dojde nejdříve v srpnu roku 2021.

Přehled z Kosmonautixu:

Přichází ta správná chvíle na to, abychom si shrnuli, které články vyšly na webu Kosmonautix. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme se na ně podívat. Začali jsme raketově a to přípravou na hned dva starty během jedné noci. Antares 230 sice nakonec neodstartovala, ale Atlas V s Solar Orbiterem jste mohli sledovat Živě a česky. Podívali jsme se také na úsvit nových evropských nosičů. Tento týden jsme také uzavřeli jednu anketu, jejíž výsledky naleznete v článku a rovnou vyhlásili novou, ve které můžete hlasovat v pravém sloupci. V úterý vyšel další díl rozsáhlého seriálu o stanici Mir Svět nad planetou. Solar Orbiter je již na cestě ke Slunci, ale díky španělskému teleskopu jsme se na tuto evropskou průzkumnou sondu mohli podívat ještě jednou. Jako každý měsíc, vyšel i nyní únorový souhrn pokroků, příprav, výroby a plánování stanice Gateway. Blíže jsme se také zaměřili na připravovaný start Atlasu V, který poletí v zatím nepoužité konfiguraci. Připravuje se také velmi zajímavý projekt, který má výrazně zlepšit evropské spojení Mezinárodní kosmické stanice se Zemí. Pro opravdové kosmonautické fajnšmekry jsme vám dali k dispozici půlhodinu záběrů na dalekohled Jamese Webba. Poměrně netradiční úkol čeká malý cubesat Qarman, který má překvapivě za úkol padat a hlavně přežít. Připravovali jsme se na odložený start rakety Antares, nicméně kvůli nadlimitnímu větru byl start opět odložen a letělo se až v sobotu. Na pondělní start se pomalu chystá další Falcon 9 se čtvrtou ostrou várkou družic konstelace Starlink. SpaceX také finišuje s přípravou pilotované mise lodi Crew Dragon.

Snímek týdne:

Velmi těžký výběr nám v této rubrice připravila kosmonautika. Ze startu Atlasu V se sondou Solar orbiter vznikla celá řada povedených fotek, ale první loď Crew Dragon určená pro posádku na floridském kosmodromu, to je přetěžká konkurence. Nakonec jsme zvolili za fotku týdne právě snímek lodi, ve které by snad již v květnu mohli vstříc ISS vyrazit astronauti Bob Behnken a Douglas Hurley. K této fotografii se váže také zajímavá historka. V noci z pátku na sobotu našeho času vydal oficiální twitterový profil programu CCDev tweet odkazující na tiskovou zprávu NASA s touto fotografií. U ní bylo uvedeno, že tato loď dopraví k ISS první astronauty z území Spojených států od roku 2011. To samozřejmě vyvolalo na internetu velké pozdvižení, protože NASA tím čtvrt roku před startem řekla, kdo vyhraje pomyslný závod mezi SpaceX a Boeingem. Leckdo to hodnotil jako unáhlené prohlášení, protože všichni víme, jak umí být kosmonautika vrtkavá. Za pár hodin byl tweet smazán a tisková zpráva byla přeformulována. Nově tedy neříkala, že půjde o první pilotovanou misi z amerického území od roku 2011, ale že to bude první start lodi Crew Dragon s posádkou. Buď jak buď, Crew Dragon pro pilotovanou misi již čeká na kosmodromu, až NASA dokončí analýzu všech údajů a posvětí certifikaci pro pilotovanou misi.

Crew Dragon pro misi DM-2 dorazil na floridský kosmodrom.

Crew Dragon pro misi DM-2 dorazil na floridský kosmodrom.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Video týdne:

Když jsme tedy, jak píšeme výše, nezařadili fotografie ze startu Solar orbiteru do fotografií týdne, vynahradíme si to alespoň u videa týdne. Málo platné, United Launch Alliance zkrátka podobná rekapitulační videa z příprav na start i ze startu samotného zkrátka umí. Pokud máte odpovídající technické vybavení, můžete si následující video pustit až ve 4K rozlišení a užít si start mise, která Evropské kosmické agentuře otevře dveře k lepšímu poznání našeho Slunce. Na závěr se ještě sluší připomenout, že ke startu došlo v pondělí 10. února v 5:03 našeho času.

Zdroje informací:
https://www.asteroidmission.org/
https://www.nasa.gov/
http://forum.kosmonautix.cz/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/…/UOHEyfdH?format=jpg&name=900×900
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/32239425627_d3205e424b_k.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/11/1208JBP55694.jpg
http://spaceflight101.com/osiris-rex/wp-content/uploads/sites/103/2016/08/OLANASA.jpeg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/capstone_graphic_13feb20.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/KSC-20200212-PH-CSH01_0037large.jpg
https://pbs.twimg.com/media/EQwpTm3UEAAf0gp?format=jpg&name=4096×4096

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.