Slibovaná podrobná topografická mapa Bennu je tu

V dubnu letošního roku jsme vám přinesli článek, ve kterém jsme Vám ukázali hrubou topografickou mapu planetky Bennu, kterou vytvořil přístroj OLA (OSIRIS-REx Laser Altimeter) na sondě OSIRIS-REx. Tehdejší hrubý model vznikl z více než 11 milionů měření provedených mezi 12. a 17. únorem. Některé oblasti planetky nebyly nasnímány, ale už tehdy jsme Vám slibovali, že bychom se měli již brzy dočkat podrobnějšího zmapování terénu Bennu. A dnes svůj slib plníme. Mezi 2. červencem a 5. srpnem totiž sonda provedla dodatečná měření přístrojem OLA. Po spojení s první várkou údajů tak bylo k dispozici zhruba 20 milionů měření.

OLA při zkouškách v Goddardově středisku

OLA při zkouškách v Goddardově středisku
Zdroj: spaceflight101.com/

K dodatečným měřením sonda použila součást přístroje OLA – nízkoenergetický laserový vysílač LELT. Ten je schopen vypálit každou sekundu k povrchu planetky úctyhodných 10 000 pulsů. OLA sbírá měření na jednoduchém principu – vyšle vstříc Bennu laserový puls a přitom měří čas, který uplyne od jeho vypuštění, přes odraz od povrchu zpět k detektoru. Když známe čas a rychlost (rychlost světla ve vakuu je neměnná), můžeme snadno vypočítat vzdálenost, kterou paprsek urazil. Když známe dobře oběžnou dráhu sondy, můžeme z údajů o vzdálenosti vytvořit trojrozměrný model povrchu. Výsledkem je výšková mapa, na které různé barvy odpovídají vzdálenosti od středu planetky. Tmavě modré lokality leží o zhruba 60 metrů níže než ty červené. Pokud si chcete prohlédnout celý trojrozměrný model, klikněte na tento odkaz – animovaný gif má ale téměř 20 MB.

Zdroje informací:
https://www.asteroidmission.org/

Zdroje obrázků:
https://www.asteroidmission.org/…/2019/09/Bennu_FullGlobe_Rotating_GIF-1024×768.gif
http://spaceflight101.com/osiris-rex/wp-content/uploads/sites/103/2016/08/OLANASA.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Slibovaná podrobná topografická mapa Bennu je tu”

  1. David R. napsal:

    Vypadá to, že barvy alias vrstevnice jsou spočítané od povrchu imaginární koule. Kdybychom ale takto zobrazili Zemi, měli bychom na rovníku hladinu moře +11km a na pólech -11km. U těles tohoto typu by se možná měl vytvořit nějaký idealizovaný tvar, a výšková mapa by se měla vztahovat k němu.

  2. Martin Gembec Administrátor napsal:

    Animace je pěkná, ale musel jsem si ji zrychlit na 10 fps, aby byla i zajímavá pro veřejnost, kde ji plánuju ukazovat. A těšil jsem se na tu mapu a ona nikde 🙂 Tolik kritika. Výsledný model se mi i tak moc líbí.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.