Indické vesmírné start-upy 2

Docela nedávno jsme publikovali článek o indických vesmírných start-upech. Tento článek se na jejich problematiku dívá trochu z jiného úhlu, z pohledu velkého deníku – Times of India. Rostoucí požadavky na malé a relativně levné satelity povzbudily řadu nových start-upů ke zkoumání oblastí, které byly v Indii doposud doménou státních institucí. Nyní v sektoru vesmírných technologií existuje 15 až 20 start-upů –  před lety jich bylo jen pár. Tyto společnosti pracují na řadě řešení, aby náklad i starty byly více ekonomicky příznivé, a také na zlepšení satelitní komunikace. Některé z nich jsou zaměřeny na vývoj pokročilých pohonných systémů. Podle údajů skupiny Tracxn, která provádí průzkumy trhu, se zaposlední tři roky zvýšil tok kapitálu do těchto indických start-upů třikrát. Jen za devět měsíců roku 2019 potom dosáhl 4 mil. USD.

Většina těchto start-upů jsou zatím v počátečních fázích vývoje (společností i jejich produktů) a jejich zakladatelé jsou zejména mladí entuziasté z okruhu Team Indus (účastníka Google Lunar XPrize) nebo studentské iniciativy ISRO¹ – YouthSat. Jen několik z nich jsou zkušení profesionálové z oblasti vesmírného průmyslu.

Spoluzakladatelé Agnikul Cosmos
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Agnikul Cosmos je jednou z těchto firem, která letos uzavřela úvodní kolo svého financování (seed round). Věnuje se 3D tisku malých raketových nosičů (100 kg na LEO). Srinath Ravichandran, spoluzakladatel Agnikul Cosmos, si pochvaluje inspirující akademické prostředí v inkubátoru IIT-Madras, kde se společnost zatím rozvíjí, a IISC (Indickém vědeckém institutu), rovněž i otevřenost pro spolupráci se soukromými subjekty v ISRO.

Zakladatel Kawa Space
Zdroj: https://images.yourstory.com

Kawa Space je další z prominentních vesmírných start-upů, který vyrábí kritickou infrastrukturu pro snadno dostupné řešení umožněné kosmickými technologiemi pro všechny zájemce. Kris Nair, zakladatel Kawa Space, řekl, že v současnosti organizace, která chce poskytovat takové služby, musí postavit, otestovat a vypustit satelit a musí mít podpůrné pozemní stanice a další infrastrukturu pro jeho provozování. „Nyní si představte, že někdo vybuduje veškerou potřebnou infrastrukturu, služby, doprovodné instalace a potřebný SW …„, zdůraznil.

Spoluzakladatelé Bellatrix Aerospace           Zdroj: Nishant Ratnakar

Yashas Karanam, vedoucí operací firmy Bellatrix Aerospace, jednoho z nejlépe financovaných start-upů, prohlásil, že fundraising je obtížnější než rozvoj vlastní technologie. „Ale je to čím dál lepší.„, dodal. Bellatrix financuje mj. bolywoodská star Deepika Padukone. Bellatrix pochází z inkubátoru IISC. V současnosti spolupracuje s ISRO na zdokonalování svého elektrického pohonného systému. Jeho kritické součásti se snaží vyrobit sami, aby omezili potřebu dovozu.

Spoluzakladatelé Dhruva Space
Zdroj: https://assets.entrepreneur.com

Sanjay Nekkanti, spoluzakladatel Dhruva Space, poznamenal, že Indie vždy měla malé soukromé společnosti, které podporovaly sektor indického kosmického průmyslu. Nekkanti dodal: „Ale co jsme dříve neměli, jsou start-upy pracující na řešeních v plné šíři tohoto sektoru.“ Dhruva Space bude poskytovat platformy nezávislé na aplikacích. Odhaduje, že od roku 2023 bude po 10 let vypouštět v průměru 700 malých satelitů ročně. Nekanti očekává, že příštích 10 let bude zlatou érou pro vesmírná snažení.

Nitish Kumar Singh, spoluzakladatel společnosti Astrogate Labs, sídlící v Bengalore, řekl, že pracují na záměně tradičních systémů komunikace pracujících s radiovými frekvencemi optickými systémy založenými na laserech, které pro satelitní komunikaci nevyžadují udělení licence. Spoluzakladatelé společnosti byli součástí Team Indus. Singh řekl: „Doufáme. že až projde parlamentem zákon o vesmírných aktivitách (Space Activity Bill²), podpoří více PPP (public-private partnership) ve vesmírném průmyslu.

Společnost Speciale Invest, která podporuje Agnikul Cosmos, Kawa Space i Astrogate Labs, věří tomu, že je jen otázkou času než se celý sektor emancipuje a dostane se do hlavního proudu indického průmyslu. Vishesh Rajaram, partner řídící tuto investiční společnost, řekl: „V sektoru spacetech sledujeme více než 30 společností.“, a poznamenal, že globálně očekává pád cen startů satelitů o 70 – 80 %.

Grafická popiska ke článku
Zdroj: Times of India

¹ ISRO – Indian Space Research Organisation – Indická organizace pro vesmírný průzkum
² Space Activity Bill –  zákon o vesmírných aktivitách má být předložen zimnímu zasedání indického parlamentu – mj. povoluje komerční vesmírné aktivity indických subjektů, ale jen na základě udělené vládní licence.

Zdroj informací: https://timesofindia.indiatimes.com/- Sindhu Hariharan, 6. října 2019

Zdroj obrázků: https://pbs.twimg.com/card_img/
https://images.yourstory.com/cs/2/
Nishant Ratnakar
https://assets.entrepreneur.com/

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Indické vesmírné start-upy 2”

  1. Hawk napsal:

    Trochu stinnou strankou je ,ze vsechny startupy se celkem pochopitelne zameruji na lehke nosice a mikrosatelity, kosmonautiku dal nez za LEO moc neposunou, spise prispeji k narustajicmu smetisti na obezne draze.

    Velci investori treba z leteckeho prumyslu se bohuzel od Elona moc neinspiruji a vyckavaji. Jo az zacne treba Boeing/Airbus sestavovat za vlastni dolary/eura konkurencni variantu Starshipu, tak to bude jina.

  2. Atlas napsal:

    Najprv som si myslel ze 4miliony usd je preklep.
    Potom aj v obrazku je to iste cislo.
    Na vesmirne startupy mi to pride velmi malo penazi.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.