ŽIVĚ A ČESKY: Přijde dnes skok Starship SN5?

Předvídat dění kolem skoku prototypu Starship SN5 je těžší než věštit z kávové sedliny. SpaceX o zkouškách na Boca Chica neinformuje a tak nám zbývají pouze neoficiální informační kanály a sledování dění na rampě texaské základny. Určitou nápovědu představují vydaná upozornění na uzavřený letecký prostor. Ta se však v posledních dnech vydávala na 12 hodin dlouhá období od 15:00 jednoho dne do 3:00 druhého dne. Tato omezení se vztahují na skok prototypu Starship SN5 do výšky 150 metrů. Od naší redakce i od Vás, čtenářů, tedy tato událost vyžaduje hodně trpělivosti a také značnou operativnost. Nebude lehké vytipovat správný okamžik, kdy spustit náš přenos, ale určitým vodítkem může být, že deset minut před skokem zazní na Boca Chica siréna.

Jelikož nevíme, kdy má ke skoku dojít, nevíme ani, kdy zahájíme náš komentovaný přenos. Já vím, z hlediska čtenářů to vůbec není pohodlné, ale ani my nemáme žádné bližší informace. Budeme se ale snažit do článku dávat aktualizační příspěvky o tom, co se zrovna děje a kdy bychom se teoreticky mohli dočkat skoku do 150 metrů. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

5. srpna 0:40
Rampa je opět čistá. Možná se dočkáme nějakého pokračování.

4. srpna 20:20
Podle Elona Muska existuje šance na opakování v tomto okně. Do článku jsme vložili nový online přenos.

4. srpna 19:20
Venting na farmě utichá.

4. srpna 19:05
Tento pokus byl opět zastaven a nyní se čeká na to, jak dlouhá doba uplyne do dalšího pokusu. Farma je podle všeho aktivní. Záznam odpoledního přenosu jsem smazal, aby nevznikalo matoucí množství záznamů.

4. srpna 18:00
Možná během půl hodiny by mohlo dojít ke skoku. Farma zásobníků začala být aktivní a objevuje se venting.

4. srpna 14:40
Dnes budeme opět sledovat pokus o skok Starship SN5 do 150 metrů. Okno začíná už za 20 minut, ale aktivita na rampě zatím nenasvědčuje blízké realizaci skoku. Kromě záznamu nočního přenosu jsme do článku o trochu níže vložili přehrávač dnešního pokusu o start.

4. srpna 2:50
Podle Elona Muska byl dnešní pokus zastaven kvůli závadě na ventilu motoru Raptor. SpaceX se o další pokus pokusí v následujícím okně, které začíná dnes v 15:00 SELČ.

4. srpna 1:30
Podle tweetu Elona Muska (který je v řídícím středisku na Boca Chica) by ke skoku mohlo dojít cca v 1:56 SELČ.

4. srpna 1:20
Zdá se, že se objevuje kouř u zásobníků. To je první známka aktivity. Dalším krokem by měl být venting ze Starship SN5, respektive námraza na jejím těle.

4. srpna 0:30
Silnice je uzavřena a zdá se, že je vyklizena i rampa. Dnešní okno trvá do 3:00, zatím nevidíme žádný venting.

 

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://forum.nasaspaceflight.com/…51332.0;attach=1945856;image
https://pbs.twimg.com/media/EeM33_KU8AAnfzU?format=jpg&name=medium

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

76 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Přijde dnes skok Starship SN5?”

  1. Zbynek_Mc napsal:

    Dobrý den, Nejde mi spustit záznam ze skoku sn5 – ten dlouhý komentovaný záznam. Ani na Mall. cz ani na kosmonautix.cz. Objeví se úvodní fotka ale video se nikde nerozjede.
    Děkuji

  2. medved_David napsal:

    U raket jaksi často chybí měřítko.
    Zkoušel jsem najít porovnání Starhopperu, Starshipu SN5 a Falconu 9 s Crew Dragonem, ale nenašel jsem.
    Tak jsem si trochu hrál s koláží, aby bylo zřejmé, že ve SpaceX dnes rozpohybovali docela macatou pikslu
    K vidění zde: http://www.bit.ly/Sh-Ss5-F9CD

  3. Viktor napsal:

    Vaclavovi se podarilo udusit diskusi u obrovskeho uspechu jakym jiste skok sn5 byl..to mi vadi,oravdu a jeho umysly mne nezajimaji,je to spatne a jsem z toho zklamany,diky za prenos byl uzasny!

  4. KarelT napsal:

    Povedený pokus a pěkný úspěch, přeci jen byl tenhle fullscale rozměr působivější než zmenšený hopper, i když ten měl zase hezčí nožičky. Snad se jich brzy dočkáme i tady. Hlavně že mají data ze senzorů a mohou se pustit do analýzy.

  5. Ivo napsal:

    A pan Vaclav nebude mít o čem psát. Ale já se nebojím, on si zase něco najde. 🙂

  6. PavelX napsal:

    Nezbývá než smeknout. Sledovat regulaci toho raketového motoru stojí za to.

  7. Marthinnus napsal:

    Tak to byla paráda! Zase jsem pochyboval že toto poletí. SpaceX nepřestávají překvapovat. Myslím, že nás do budoucna čeká ještě hodně zábavy. A to je dobře.

  8. Martn napsal:

    Teprve teď jsem se dostal k tomu, abych něco napsal. Úžasný zážitek a neuvěřitelně emotivní komentář. Tedy pane Majere, řval jsem s Vámi, až jsem vzbudil manželku. Vřelý dík, za zprostředkování pohledu do budoucnosti.

  9. BJ napsal:

    …pořád jsem přemýšlel jak to přistávalo mimo rampu – ejhle mělo to nožičky zaklopené uvnitř:

  10. Bukosek napsal:

    Dusane, byl jste lepsi nez Zaruba v Naganu, byl jsem taky dojaty… Everyday Astronaut na tom byl asi stejne 🙂
    Proste PARAAADA

  11. A_V napsal:

    Nevíte někdo kolik SN5 při skoku vážila a jestli měla plné nádrže?

  12. zvejkal napsal:

    Nerozumiem, vymyka sa to mojmu zmyslovemu chapaniu reality, ako sa taka tucna skareda obluda dokaze vzniest a pristat.
    Neuveritelne a gratulujem a dakujem aj Kosmonautixu!

  13. Milda napsal:

    Tak zdá se, že zase je tu další pokus.

  14. David R. napsal:

    Dnes byl deštivý den, a je vidět, že řada lidí seděla doma a opět vzala zavděk možností, chytit se na udičku panu Václavovi, což je zde bezpochyby tradiční diskuzní schéma. Není ale třeba vše mermomocí vyvracet. Elon Musk opravdu je mimo dnešní realitu. On žije v té budoucí. Ale dovede to geniálně propojit. Vše nějak souvisí, nic není náhoda… Například kdyby nedělal Starlink, sotva by se našla srovnatelná možnost využití pro Starship v rané fázi jejího fungování. Bude vynášet tuhle levnou satelitní chamraď a pilovat přistání… a současně ušetří proti vynášení pomocí F9. Že budou mít Tesly brzy na střeše přijímače Starlinku, to si domyslí každý školák. A až bude třeba levná zkušební zátěž 100 tun pro nákladní let na Mars, nedivil bych se, kdyby to byl rozebraný razící štít Boring Company…

    • RolidCz napsal:

      Jojo holt na troly se chytí snadno.
      Osobně mne fascinuje jak někteří neepatičtí jedinci chtějí upírat potřebu internetu lidem mimo aglomerace nebo svět který oni považují za rozvinutý. To jen valim bulvy a říkám si jak moc mají zkreslené vnímání reality. No nic to už jsem krapet OT. Ale abych to napravil:
      Starlink primárně bude poskytovat internet například na venkově v USA. Jen si pustte mapy pokrytí klasickýma mobilníma operátorama v USA a korelujte je s městy o velikosti 1000-50000 obyvatel. Budete se velmi divit, jak je pokrytí rychlým internet špatné. Člověk co se směje Starlinku a dává jako důkaz to, že indián v džungli ho nepotřebuje vnímá svět pouze ze svého malého rozhledu a povětšinou ho hlavně štve, že jeho skvělé, jedinečné a bezvýznamné fotky oblohy budou častěji přetnuty drahou družice.

  15. tjov napsal:

    Jestli je ten abort, kvuli te lodi co proficela dole v zaberu tak to je uz ulet. Naposledy se sletli jak supi na CD a jeden abort na BC kvuli lodi uz meli…

  16. Vaclav napsal:

    Mám ten dojem, že na liště píší, že se odkládá na 6.8.

  17. Profic napsal:

    Tak siréna už zazněla a za chvíli to snad přijde.

  18. Kamil napsal:

    To jsou zase v diskusi bláboly, má smysl je vyvracet?
    Ano, ty, co sedí na zadku, žádný Starlink zajímat nemusí, ale stačí vyjet za město, nasednout do vlaku, letadla nebo lodě a na úžasný skvělý internet můžete zapomenout. To není jen o Africe, ale o všech lidech v pohybu, před coronakrizí bylo v letadlech v každém okamžiku minimálně 3 miliony lidí a ve špičkách až 6 milionů, všichni by užili lepší internet, plus desetitisíce lodí, plus armáda a máte tu hned trh za desítky miliard ročně.
    Čipy v mozku: vše, co Musk dělá, dělá pro let na Mars a kosmonautům se rozhodně bude hodit moci ovládat elektroniku bezdotykově i když to někteří strejdové z Čech nedocení.

  19. fourge napsal:

    Oceňujem rýchlu reakciu redakcie a nočný komentovaný prenos, dobrá práca. Dúfam, že im to dnes podarí a budú zase o krok ďalej. Som realista, skôr ako za 10 rokov z toho vesmírne plavidlo nebude, ale aj SLS, Webb a iné projekty si vyžadujú roky práce.

  20. SaturnV napsal:

    Co se stalo s přenosem? Je nějak posunutý? Je tam dokonce zablokovaný chat.

  21. Vaclav napsal:

    Jsem si vědom, že to co napíši nepotěší muskovce. Musk se jakoby ocítá mimo realitu, poslední jeho objevy to mohou dokazovat, nejdříve prý egyptské pyramidy postavili mimozemšťané a dnes čtu, že chce implantovat lidem do mozku čip pro ovládání elektroniky, když k tomu přičtu megalomanský projekt Starschip a desítky tisíc internetových družic, je nasnadě o čemsi pochybovat.

    • BJ napsal:

      No, ty pyramidy byl úlet. Ale zbytek? Teď si nejsem jistý, kdo z Vás dvou je více mimo realitu? Čipy v mozku se již mnoho let testují na lidech – REALNĚ. To není žádná fantazie. On to chce zjednodušit. Tu soustavu družic mu ofiko povolili a když si uvědomíte, kolik jich tam už za tak krátkou dobu dostal, nevím kde se bere ta skepse. Trochu mi to připomína komentáře o nemožnosti postavit v dohledné době znovupoužitelnou raketu. No a ejhle.
      BJ

      • Vaclav napsal:

        Pokud jste ochoten nechat si vložit do mozku čip abyste nemusel zapínat dotekem počítač nebo mobil, a pokud bydlíte někde na Sibiři, poušti, nebo v dálavách oceánu, pak Vaši kritiku chápu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Já si myslím, že on dokáže velmi dobře vystihnout, kam se bude směr ubírat. Jen předbíhá dobu a na takové myšlenky ještě není většina světa připravena. Zkostnatělý systém lpící na některých věcech nás jako společnost brzdí v rozvoji. Kdyby se mu podařila aspoň desetina toho, co plánuje, pak má jeho snaha smysl. A kdo ví, třeba se časem dočkáme toho všeho – něčeho dříve, něčeho později.

      • BJ napsal:

        🙂 až tato technologie bude odzkoušena, hned do čipu jdu – osobně si myslím, že se tato civilizace tomu nevyhne a myslím si, že to bude hodne rychle a mladí proti tomu nebudou mít (ve většině) žádné výhrady. Zcela nedávno Gabe Newell kometoval, že toto bude cesta k Virtuální realitě, ne brýle. A ještě bych podotkl, že to není jen o „zapínání počítače“ – už dlouhou se to používá na pohyb protéz, částečnou obnovou zraku a sluchu.

        Add internet – nechápu proč by lidé na Sibiři, poušti a dálavach oceánu neměli mít přistup ke kvalitnímu rychlému internetu z nízkou latencí? I tam žijí lidé… Opravdu…

        Tuto civilizaci posouvají tito „snílkové“-skeptici nás nikam nikdy neposunuli. Jak lidé rozporovali vlaky, auta, letadla, rakety – že to nikdy nepůjde, jak nás rychlost, proud vzduchu, gravitace zabije. Jak lidé nevěřili na Einsteinovi teorie, byť podpořené matematikou. A druhý level, ani tito geniové někdy nedohlédnou dále. Tesla taky prosazoval střídavý proud, ani takový genius jako Edison to za začátku nechápal. Jak Einstein nechápal kvantovku než se opravdu zjistilo, že bůh kostkami háže někam kde to nevidíme. V 90 letech jsme si také nedovedli představit, jak výkonné/malé mobily budeme mít za 20 let v kapse atd.

        Zrovna na Neuralinku a Starlinku tedy nevidím nic nereálného.

        BJ

        p.s. …pokud máte IPTV s pár týdny zpět, koukněte se National Geographic HD, nedávno tam byl moc hezký dokument primárně o Falcon Heavy, ale je tam nádherně vidět do jakých důsledků své projekty Elon domýšlí a jaký má přehled (až jsem se divil, jak upřimný byl)

      • Vaclav napsal:

        Podíval jsem se do WIKI Starship má být dokončen počátkem roku 2022, je to reálné?
        Nebydlím v metropoli a přesto mám na výběr nejméně z pěti operátorů internetu a 99% lidstva je na tom podobně, Muska rozhodně nepotřebuji.

      • KarelT napsal:

        Vaclav: No 99% lidí to určitě není ani náhodou. Nás ve městech se sice Starlink netýká, ale pro dost lidí to bude nejlepší řešení.

      • racek napsal:

        Václave, on je to spíš vojenský projekt.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        racek – tuhle pitomost jste vyčetl na konspiračních webech nebo jste si ji rovnou vymyslel sám?

      • PavelX napsal:

        U zdravých lidí to vidím taky zbytečné. Máme hlasové ovládání. Ale lidem po úrazu páteře by to pomocí mohlo. Ovládat prostřednictvím čipu v mozku robotický skeleton dle mě dává smysl.

      • KarelT napsal:

        Nemužu si pomoct, ale „komentáře o nemožnosti postavit v dohledné době znovupoužitelnou raketu“ se sice občas v komentářích objevily, nicméně to nebylo pravidlem a odborníci to rozhodně nepovažovali za nemožné. Konckonců SRB se vesele znovupoužívaly a i ruští konstrutéři si s myšlenkou záchrany okřídlených 1st. taky pohrávali. Osobně se mi ta myšlenka přistání 1.st. F9 líbila už od začátku a byla možná i díky tomu že používali tolik motorů a byli schopni uregulovat tah. Electron to taky možná zvládne a určitě by na to pomýšleli i nebýt přistávání F9.

    • Bystroushaak napsal:

      Hele, asi by to chtělo míň číst novinky. To co psal Musk na twitteru byl zcela očividný sarkasmus, který pochopí každý kdo umí nativně anglicky.

      > Aliens built the pyramids obv

      Česky přesloženo:

      > Mimozemšťani postavili pyramidy, očividně

      (`obv` -> zkratka pro `obviously`, tedy `očividně`)

      V diskuzním vlákně, kde podto přímo psal, že velká pyramida je nejvyšší lidská stavba po 3800 let.

      To že se toho chytly noviny po celém světě a naprosto to vytrhly z kontextu mi přijde tak neuvěřitelně retardované, že bych tomu nevěřil, kdybych to neviděl na vlastní oči.

      • Tusamon napsal:

        Ano, to jsem taky zapomněl napsat. Je hodně vtipný, jak se toho všichni po světě chytli. Egypťani už zvou Elona k nim aby se přesvědčil. V dnešnim světě všichni berou všechno až moc vážně

      • Bystroushaak napsal:

        Hlavně tenhle trend přebírání různých náhodných dramat z twitteru, to je neskutečný odpad. Twitter je diskuzní platforma, lidi se tam baví, trollují, hrají si a prostě dělají co se jim zachce, a noviny různě po světě to vytrhávají z kontextu a píší o tom „články“ jak kdyby to byly oficiální prohlášení.

        Jako já chápu, proč to dělají, je to levný zdroj obsahu, lidi to čtou a rozčilují se u toho, sdílí to se známými a obecně generují zisky zobrazením reklamy. Ale jako praktika je to odsouzeníhodné.

        Je to asi jako kdybych přišel sem na kosmonautix, vytáhl tady z diskuze nějaký náhodný příspěvek, a pak ho rozmázl někde na novinkách:

        Šokující zprávy; Václav nepotěšil muskovce, a navíc napsal, cituji: „egyptské pyramidy postavili mimozemšťané“.

        Takže asi tak.

      • Vaclav napsal:

        Ten „sarkasmus“ očividně urazil Egypťany, kteří se dotčeně ozvali

      • Bystroushaak napsal:

        Ne, neurazil, a ne, neozvali. Na ten sarkasmus reagoval JEDEN egypťan, taky na twitteru, a ten to očividně naprosto nepochopil, a ani neviděl kontext té diskuze, který je tvořený několika dalšími zprávami.

        Tohle je přesně to o čem mluvím, novinky to podávaj, jak kdyby egypt poslal Muskovi oficiální nótu, nebo něco. Přitom si prostě píše pár lidí v diskuzi, asi jak tady na kosmonautixu.

        A vůbec. Česká republika teď reagovala mojím prostřednictvím na vaše komentáře, co k tomu řeknete?

      • Tovy napsal:

        Jenže on ten JEDEN Egypťan je Zahi Hawass, což je v egyptologii persona č.1 s podobným vlivem jako Musk. Je to, pravda, emotivní vědec a mohl ten tweet vzít jako nadsázku.
        Měl odpovědět, že samozřejmě v pyramidách mají prsty mimozemšťani, stejně jako v SpaceX. Protože přece každý ví, že přistávání raket je naprostý nesmysl a tak v tom musí mít prsty jedině ufoni. Pochopitelně. 😉

    • Tusamon napsal:

      Na seznamu o tom píšou, jak kdyby ještě tenhle rok chtěli z lidí dělat kyborgy. U Joe Rogana Elon říkal, že něco takovýho, o čem píšou na seznamu, bude možný tak za 5-10 let.

      Samozřejmě, že nepotřebujete Starlink, když bydlíte ve městě, ale tahle věc taky není mířená na lidi jako vy 🙂 99% lidstva na tom rozhodně není jako vy, možná mají na výběr nějakého operátora, ale s rychlostí připojení a stabilitou že bych blil. Kupovat to budou lidi kde na nabídka internetu je prostě na nic. Určitě se najdou zákazníci i z Česka, sám pár takových známých mám, který by se po tom hned vrhli 🙂

      • BJ napsal:

        …na těch 99 procent bych opravdu nereagoval, už jsem přesvědčen, že je to Troll, to nemůže přece nemůže myslet vážně, bych mu doporučil jen se projet po českém venkově:-)

      • Vaclav napsal:

        Moje obec má okolo 250 obyvatel, včetně kojenců.

      • BJ napsal:

        …teď nevím jestli se chlubíte, nebo si stěžujete? …takže blahopřeji a lituji …:-) …a teď vážně, bohužel s tím mám osobní zkušenosti od Sázavy po Ústí, od Wifcomu po LTNet …poukud v takové lokalitě máte takové možnosti – blahopřeji, ale to V ŽÁDNĚM PŘIPADĚ není standard …v poslední době to zachraňují operátoři z pevným LTE (znám lokalitu kde mají 2x rychlejší internet než místní 5GHz permanetně vypadávající sr.. eee teď si nemohu vzpomenout na slušný termín) ale již i operátoři někdy říkají, že mají plné BTS – takže smůla. Nedávno jsem četl nějaký článek, kde si ti místní operátoři stěžují že evropská unie, potažmo vláda podporuje jen optiku – bych je z těmi bezdráty hnal, ano, jsou lokality kde to stabilní je, ale z mé zkušenosti to zdaleka není většina (samozřejmě si uvědomuji problémy z natažením optiky všude – ale to jediná technologie která časem přežije, na tu se musí EU soustředti a naštěstí to dělá). A pro tyto lidi, co jsou odkázani na nestabilní 5GHz věřím, že Starlink bude řešením (pokud bude cenově slušný).

      • BJ napsal:

        p.s. …kdysi jak p.Majerovi vypadávali packety během živých přenosů (naštěstí je to minulostí), jsem si říkal: „on je snad připojený bezdrátem“:-)

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Stále mi občas některý neodejde 🙂

      • Tusamon napsal:

        Taky žiju na vesnici, jsem odkázán na 5Ghz přenos, sice mám několikrát vyšší rychlost než všichni moji známý v Praze, ale za to když prší, tak to neskutečně padne a nedá se prostě nic dělat 😀 Pokud bude cena Starlinku wallet-friendly, tak bych do toho nejspíš šel.

      • BJ napsal:

        reakce na Tusamon/dešť (safra, není tu možnost více zanoření):
        …děšt, sněžení klasika …ale já znám lokalitu, kde je internet jen od poloviny podzimu do poloviny jara! …pak narostou listy na stromech (nečekaně), oni mají koncové lokace přes X 5GHz loopů a internet jde do kytek …eee do listů:-)
        BJ

      • Tusamon napsal:

        Jojo, toho jsem se taky bál, protože my bereme signál od domu na začátku vesnice a v cestě jsou taky stromy, ale internet funguje celej rok, takže to je v pohodě 😀

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Pánové, super debata, ale trochu OT. Pojďme se vrátit ke Starship SN5. 😉

      • nungr napsal:

        Vesnice 250 obyvatel. Mam 1 wifinare – 10 mbps. Na celou vesnici bylo 50 mbps (!) ted to snad zdvojili. Ale mel s tim asi problem s urady, protoze jednou me prepadl nejaky urednik v aute s antenama, od koho to wifi mam, ze jim to neco rusi. Kdyz prsi nebo snezi, nejede. Bourka = nejde celou noc. 4x rocne nejede cely den (v sousednich vesnicich po ceste ma EON odstavku). Kdyz odpoledne prijdou lidi z prace, jede pomalu.

        ADSL k nam odmitaji natahnout, protoze je tech 20 novostaveb O2 nezajima. Ani ve stare zastavbe uz nikoho dalsiho nepripoji, nechcou resit problemy.

        Nove nastesti 1 LTE (jen O2) ale zatim jsem nezkousel (krome mobilu)

        V druhe vesnici nemaji ani to LTE (neni vubec mobilni signal) a wifinar teprve nedavno postavil stozar na kopci.

        Vse cca 50 km od Brna

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.