Vesmírná technika: Slavíme 100. díl!

VT_2020_34

Pořad Vesmírná technika je tu s Vámi již 100 týdnů, a jelikož je to týdeník, znamená to, že tu máme stý díl! A takové kulaté výročí si říká o trochu netypický díl. Dnes si pro Vás Michal Václavík a Dušan Majer tedy připravili souhrn všech dosavadních dílů, pár statistik a řeč bude i o některých zajímavých aspektech kosmonautiky. Dozvíte se například, na co se autoři pořadu nejvíce těší nebo která kosmonautická událost v nich zanechala nejhlubší zážitek.

Pokud Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku pořadu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.


Vesmírná technika vychází na MALL.TV každý pátek .

Kromě Vesmírné techniky najdete na internetové televizi MALL.TV i další pořady Kosmonautixu. Každý den zde vycházejí Vesmírné zprávy, které informují o dění v kosmonautice. Také zde najdete živě a česky komentované přímé přenosy startů raket pod názvem Vesmírné starty.

Pokud si chcete prohlížet tyto pořady přímo v aplikaci na svém telefonu, tabletu nebo na chytré televizi, zde je návod jak naladit MALL.TV

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

25 komentářů ke článku “Vesmírná technika: Slavíme 100. díl!”

  1. Stepan Krnansky napsal:

    Díky za super seriál a vše nej do dalších 100 dílů.

    PS: Nechápu proč tu někdo řeší Starlink a SpaceX, když o tom článek není..

  2. Vasek napsal:

    Chjo, místo gratulací ke stovce a přání všeho nej k další stovce tu člověk čte jenom hejty od Anti-Musků. No tak aspoň já přeju teda ať se dál daří vydávat tento i další pořady v takové kvalitě jako doposud.

  3. Jiri Kos napsal:

    Pane Majere, nenechte se otrávit několika zakomplexovanými jedinci. Děláte to dobře (vy i celá redakce) a to je důležité.

  4. SaturnV napsal:

    Ach jo, to snad není možné. S Elonem Muskem to opravdu nesouvisí a místo toho, abychom přáli vesmírné technice, tak se tu zase hádáme o Starlinku ): Jestli něco Kosmonautixu něco ubírá, tak jsou to tyto hloupé diskuse.
    PS: Stejně se na vzájem nepřesvědčíte.

  5. Mojmir napsal:

    Koukám, že i vy už jste pokročilí cenzura na komentáře a každý jeden musí projít schválením? Sbohem, do teď jsem si chodil občas něco přečíst, po tomhle u mě Kosmonautix.cz ztratil poslední kredit. Jak se dá výborný server potopit za necelé dva roky. Smutné…

    • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

      Občas se stane, že komentář systém z nějakého podivného důvodu vyhodnotí jako spam a pak jej musí schválit člen redakce. Nevím, proč tomu tak je, všechny, i ty negativní, komentáře samozřejmě schvalujeme. Navíc se momentálně potýkáme s technickými problémy, proto prosím mějte trpělivost, pokud se Váš koment neukáže okamžitě. Doufám, že se ty technické zádrhele podaří brzy vyřšeit. Dík za pochopení.

      • Peter K napsal:

        Anti spam system moze dat komentar na posudenie aj ak nie je prvy, ak ho vyhodnoti ako potencionalny spam. Je to okrem ineho napriklad ak je komentar dlhy alebo obsahuje www odkazy. Je to automatizovany proces, nikto online nepozera kto co napise a necenzoruje to.
        Ako Dusan napisal redakcia schvali vsetky (nie spam/vulgarne) prispevky, samozrejme nikto na to nepozera 24 hod denne, hlavne cez vikendy je pochopitelne, ak to bude schvalene az dalsi den.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Tenhle váš komentář je vzornou ukázkou toho, jak to dopadne, když někdo něco neví (to se samozřejmě stát může, nikdo neví vše) a pak si začne něco domýšlet a vyvozovat ze svých úvah nějaké spekulace.
      1) Žádná cenzura u nás není, což je vidět na tom, že jsou vaše příspěvky normálně vidět.
      2) Schvalovacím procesem musí projít vždy jen první komentář od daného uživatele. Pokud se váš první komentář neukázal, mohlo to být proto, že se vám změnila IP, cookies, nebo něco podobného a systém si mohl myslet, že jste nový uživatel, kterého je potřeba prověřit. Je to naprosto normální ochrana proti spamerům, kterou máme na našem webu od začátku.
      3) Pokud k nám chcete přestat chodit jen proto, že se vám kvůli chybě systému neukázal jeden komentář, tak jste nás asi zase tak rád neměl. 😉

      Jak jsem psal níže, pokud k nám budete chodit, budeme rádi. Pokud ne, budeme to respektovat. A náš web se nijak nepotopil, fungujeme stále na stejném principu jako dříve, držíme kurs, který jsme nastavili už na začátku.
      P.S. Opravdu by mne zajímalo, proč se podle vašeho názoru začal náš server potápět právě před necelými dvěma roky? Co se na našem webu stalo na podzim 2018, že od té doby se podle vás potápíme? 🙂

  6. pbpitko napsal:

    Asi by som mohol tento článok brať ako originálny komentár.
    Po veľmi, veľmi dlhej dobe konečne objektívny a rozumný komentár.
    Už hodne dlho tu čítam z 90 % výlučne komentáre o tom aký je Elon Musk geniálny, skoro ako spasiteľ a všade inde sedia a precuju iba totálny tupci a debili ktorí absolútne ničomu nerozumejú a za 50 rokov absolútne nič neurobili a nedokázali.
    Kedysi tu bývali časy keď sem písalo komentáre zopár rozumných prispievateľov, tí už ale vymreli, ostali už iba tí ostatní.
    😐

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Trochu mi uniká, čím se dá tento článek považovat za originální, objektivní a rozumný komentář, když se SpaceX vůbec netýká.

      • Mojmir napsal:

        Má pravdu ten chlapec. Bohužel Ten článek je originální právě v tom, že v něm není ani zmínka o Muskovi. Víš Dušane, ze začátku to vypadalo fakt hezky. Falcony zkoušely přistávat na moři, SpaceX dělala pokroky, a všichni jim drželi palce. Jenže když přišel s tím nesmyslem, že dostane internet všude – aby i ti na těch nejodlehlejších místech měli přístup k internetu – přestal být zajímavý. Lidi nejsou úplně blbí a je jim jasný, že na to, aby Ivan Ivanovič Ivanov měl na Kamčatce internet, opravdu není třeba 12000 satelitů. Teď jich je vlastně v plánu ještě víc, že? Nehledě na fakt, že si to ten Ivan na Kamčatce stejně nepořídí. Stejně jako kdekoliv jinde v Rusku, Číně, Indii a pár desítkách dalších zemí. Ale to je celkem jedno. Tady nejde o prospěch lidem. Je to o požadavcích armády a dejme tomu i nějakém tom monopolu do budoucna. A ne jen na internet. Tímhle množstvím znemožní efektivní pozorování a já jen čekám, kdy přijde s „převratným satelitem“ ala „New Hubble“ pro pozorování vesmíru. A  začne jak za starých časů prodávat pozorovací čas. Řekl bych, že technologie a nosič už na to má…

        Co naplat Dušane, z vizionáře se pomalu ale jistě stává… Co vlastně? Těžko říct, ale vizionáře už to není. Ať se vám to líbí, nebo ne.

        A teď poprosím, aby byla moje registrace tady odstraněna. Díky

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        My ve střední Evropě jsme zhýčkaní kvalitním internetem a máme pocit, že něco takového je všude. Ale není. A je zcestné argumentovat Sibiří nebo Afrikou /kterou také odpůrci Starlinků argumentují). I ve Spojených státech jsou místa, kde o kvalitní internet nezakopnete. Na spolehlivé a vysokorychlostní připojení čeká i v rozvinutých zemích hodně lidí, kteří po takové nabídce hned skočí. A že to bude využívat armáda? A co armáda nevyužívá? Zaslouží si snad odsouzení třeba automobilka, která vyrábí civilní vozy a kromě toho část její produkce jde armádě? Armáda je prostě jedním ze zákazníků, kteří využívají různé služby a tady to nebude jinak. Ať se to lidem líbí nebo ne, tak SpaceX v tomto směru opravdu přináší technologickou budoucnost blíže, než kdy dříve. Nemohu se dočkat dalších kroků.
        P.S. Co je na prodeji pozorovacího času špatného? Pokud poptávka výrazně přesahuje nabídku, tak jsou jen dvě možnosti – vytvořit komisi, která posoudí jednotlivé návrhy a pracně z nich vybere ty, které dostanou pozorovací čas (a naštve ty, kteří nebyli vybráni), nebo se bude pozorovací čas prodávat / dražit. Jelikož je SpaceX soukromá firma, tak je logické, že druhá varianta je pro ni nejen jednodušší, ale i přínosnější. A hlavně – Musk není typ miliardáře, který by si za ty peníze kupoval sportovní kluby, jachty, megasídla a podobně. On je investuje do technologického rozvoje svých firem. A za to si zaslouží ohromný palec nahoru. Takže suma sumárum – ten případný prodej pozorovacího času by firmě vydělal další peníze, které ji zase posunou dál.
        P.P.S. Nikdy nikomu registrace nemažeme. Díky za pochopení. Pokud k nám nechcete chodit, je to vaše volba, nikdy jsme k tomu nikoho nenutili. budeme rádi, když tu s námi budete, ale pokud nechcete, tak je to vaše volba. Ale podobné žádosti o mazání registrací, to mi vždy připadalo takové teatrální.

      • Mojmir napsal:

        Je mi celkem jedno, jestli to někomu připadá teatralni, nebo ne. Na tenhle požadavek mám právo a seriózní servery nabízejí možnost registraci odstranit. Vy tuto možnost nedáváte a tudíž vás o to musím žádat. Jednoduše nestojím o to, aby na vašem serveru, který je navíc v úzkém kontaktu s Mall.cz pod něhož Mall.TV patří, byly moje údaje.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Nezlobte se, ale opravdu nikomu profily nemažeme. Tohle není holubník. To bychom pak taky nemuseli dělat nic jiného, než že bychom mazali profily lidí, kteří se třeba registrují jen z rozmaru a baví je otravovat druhé, Netvrdím, že je to váš případ, ale mohl by se z toho stát precedens.
        P.S. Absolutně netuším, jak souvisí výroba mých pořadů pro Mall.TV s vašimi údaji. Jste registrován na našem portálu a ta data se k Mall.TV nedostanou, žádný strach. 😉

      • Mara napsal:

        Elon Musk je v první řadě byznysman, byl, je a bude. Vizionář je jen jako bonus. Kdyby nebyl byznysman, nemá peníze nejen na SpaceX. Je stejný, jako ostatní, Jeff bezos, Bill Gates, Steve Jobs a další … Aby SpaceX měla peníze na další rozvoj, musí je někde vydělat.

        Co se týče internetu, není ani potřeba argumentovat Amerikou, kde je pokrytí opravdy bídné, je vidět, že jste nevytáhl paty z domu … Pro příklad tady u nás – mám chatu v Brdech, 40 km od Prahy, na samotě. Myslíte že tady mám kvalitní a rychlý internet? Nenechte se vysmát, optiku mi tam nikdo tahat nebude, takže pokrytí přes LTE „úžasnou“ rychlostí 10Mb 🙂 s pingem 100ms a více, s výpadky jak listí na podzim … Za pětikilo měsíčně. V civilizaci, pár kiláků od hlavního města, v Evropě 🙂 … Tolik k vašemu pohledu na to, že Starlink je pro Ivana v Rusku nebo černouška kdesi v Africe.

      • diwalt napsal:

        Jen čistě ze zvědavosti – co je na armádě jako zákazníkovi špatné?

        Ať chcete nebo ne, vždy budou existovat mocenské boje, vždy budou existovat lidé, kteří získat více moci, kteří chtějí silou dobývat jiné. A řešením je mít se jak bránit. Tedy uvnitř státu mít policii a soudy (a ideálně mít i právo k sebeobraně), navenek pak mít armádu. A mít tyto složky takové, že budou schopny čelit hrozbám a také že se o nich včas dozvědí (tedy mít i špionáž).

        Nevím, jak vy, ale já třeba chci, aby armády té části civilizačního spolku, kam patřím (tedy euroamerický prostor), měl tyto prostředky na co nejvyšší úrovni. Jako milovník historie totiž vím, že dobré slovo proti případnému agresorovi nestačí (a nestačí ani v malém měřítku, natož v tom globálním) a jedině kvalitní, dobře vyzbrojená armáda s dobrými informacemi, je jedinou cestou, jak žít co nejdéle v míru.

        Takže z tohoto pohledu považuji za naprosto v pořádku, že armáda je jedním ze zákazníků a pokud konkrétně Starlink nabízí něco, co oni sami využijí, tak je naprosto v pořádku, že chtějí danou službu využívat. A je také v pořádku, že za to zaplatí, navíc pokud chtějí něco nad rámec běžné služby, tak je v pořádku, že se podílejí na nákladech (jako by se podílel i jiný zákazník s podobnými požadavky). A nakonec je úplně jedno, z které strany daná služba vznikla – jestli jde nejdřív o projekt armádní, který je uvolněn pro veřejnost (GPS, internet), nebo jestli jde původně o komerční službu/produkt, který armáda využije (Starlink, počítače…).

        A ohledně Starlinku jako takového – osobně se velmi těším na komerční spuštění a další rozvoj, protože tahle služba má potenciál velmi pozitivně ovlivnit i mne (a nejen mne). I v hustě obydlených oblastech je pořád spousta míst, kde to je s internetem dost bledé. Svou vlastní práci mohu principiálně dělat naprosto odkudkoli, nemusím docházet do žádného konkrétního pracoviště, nemusím nikam dojíždět. Jediné, co potřebuji, je rychlý a spolehlivý internet (s šířkou pásma alespoň v desítkám Mb/s a s odezvou maximálně do 100 ms). Má partnerka je na tom stejně. Tahle jediná věc nás dělí od toho, abych se zvedli a přestěhovali se do málo zalidněných míst (a to klidně mohou být Jeseníky, Krkonoše, nebo i půlka Středočeského kraje – kromě měst to tam je s internetem dost velká bída, stačí pár km od města, pár kopců v okolí a jste nahraný). Starlink má potenciál tohle změnit. A nejen pro mne. Lidí, jako jsem já, je hodně. Lidí, kteří mají slušné příjmy, nepotřebují město, stačí jim jen internet… A nevadí jim za internet platit i několik tisíc měsíčně, pokud to současně znamená výrazně více snížit třeba náklady za bydlení (což opravdu není problém). Že to není zajímavé pro vás, neznamená, že se nenajde spousta jiných lidí, kteří danou službu velmi ocení.

        Klidně se vsadím, že do deseti let tu bude podobných služeb více a satelitů nebudou jen desítky tisíc (tedy ne že do těch deseti let budou reálně vypuštěny, ale zcela určitě se budou takové megakonstelace budovat – a Američané nebudou jedinými provozovateli, určitě začne něco podobného budovat Čína a tipnul bych si i na Indii; Evropa pravděpodobně zaspí). Ono to s ohledem na přenosovou kapacitu jinak ani nepůjde. Schválně si zkuste spočítat, jaká přenosová rychlost by byla potřeba pro pouhou tisícovku zákazníků v ČR (a jsem si jistý, že tisícovka se tu najde snadno) a rozdělte to na satelity, které budou v jeden okamžik z ČR viditelné (a to zde záměrně opomíjím to, že tyto satelity budou viditelné i jinde z Evropy a budou se k nim připojit i jiní). Je z toho vidět, že jak bude růst zájem, poroste jednak konkurence (protože v tom bude zajímavý zisk, takže jakýpak monopol?), a jednak se budou konstelace zahušťovat. To je celkem snadno předvídatelná budoucnost.

      • pbpitko napsal:

        Písal som že Váš článok považujem za určitý druh komentára kde komentujete svoju prácu a svoje názory, čo považujem za naprosto korekné a Vaše názory vo veľkej väčšine aj zdieľam. Môj príspevok sa týka komentárov ktoré sa v poslednom čase masísive tu objavujú a týkajú sa z 90-95% len a len toho aký je Musk naprosto dokonalý a všetci ostatní sú naprostí idioti čo sa za viac ako 50 rokov absolútne o nič nezaslúžili. A môj príspevok je o Muskovi preto, aby sa pripojil k tým 90 % hlúpostia, čo sa v komentároch vyskytuju, všetko na úrovni IV. cenovej skupiny.
        😐

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Pokud někdo má na Muska nějaký názor, je to jeho právo. Nemyslím si, že by komentáře na našem webu byly nějak nekvalitní.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.