Na ISS řeší drobný únik vzduchu

Budou moci ISS využít komerční subjekty?

Inženýři už minulé září zjistili, že se někde na ISS nachází malá netěsnost, kvůli které stanice ztrácí malé množství vzduchu. Vzhledem k době, která uplynula od objevení je jasné, že stav nepředstavuje žádné riziko pro tříčlennou posádku. Během víkendu se ale astronauti zavřou v ruské sekci, kterou hermeticky oddělí od západního segmentu. Nejde o bezpečnostní opatření, ale o prostředek, jak přesněji zaměřit místo úniku. „Všechny staniční průlezy budou o víkendu uzavřeny, takže řídící středisko bude moci přesně sledovat tlak v jednotlivých modulech,“ uvedla NASA na svém blogu, kde dále stojí: „Zkouška nepředstavuje pro posádku žádné riziko. Test by měl odhalit, který modul zažívá nadprůměrný pokles tlaku. Američtí a ruští specialisté pak výsledky svých zhodnocení předloží nejpozději do konce příštího týdne.

Posádka Sojuzu MS-16. Zleva: Vagner - Ivanišin - Cassidy.

Posádka Sojuzu MS-16. Zleva: Vagner – Ivanišin – Cassidy.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

ISS momentálně obývá velitel 63 expedice Chris Cassidy a jeho dva kolegové Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner, kteří společně dorazili ke stanici 9. dubna v lodi Sojuz MS-16. Od chvíle, kdy od stanice 2. srpna odlétla loď Crew Dragon s dvoučlennou posádku, je tato trojice na ISS sama. Kate Rubins, Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov by měli na stanici dorazit 14. října a o týden později Cassidy a jeho ruští kolegové ISS opustí. V té době by mohla ke stanici dorazit první ostrá loď Crew Dragon se čtyřmi astronauty na palubě, takže na ISS bude sedm lidí.

Předchozí řádky mají přímou souvislost s aktuálním děním. Inženýři totiž chtějí využít stavu, kdy jsou na stanici pouze tři lidé. Za tohoto stavu je totiž větší flexibilita se zavíráním modulů. Cassidy, Ivanišin a Vagner se na víkend zavřou v ruském modulu Zvezda, ze kterého budou mít přístup ke své lodi Sojuz MS-16 a k výzkumnému modulu Poisk.

Ivan Vagner a Anatolij Ivanišin v modulu Zvezda.

Ivan Vagner a Anatolij Ivanišin v modulu Zvezda.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Atmosférický tlak na stanici je udržován na úrovni, která je pro posádku pohodlná. Drobná část této atmosféry v průběhu času unikne a proto je potřeba občas doplnit tlak z dusíkových nádrží, které sem dopravují nákladní lodě,“ uvedla NASA v příspěvku, kde dále píše: „V září 2019 zástupci NASA a mezinárodních partnerů detekovali první náznaky lehce zvýšené úrovně poklesu tlaku v modulech. Kvůli činnostem na stanici jako jsou výstupy do volného prostoru či přílety a odlety lodí, však chvíli trvalo, než se nasbíralo dostatek dat pro charakteristiku situace.“ Jelikož se nyní rychlost úbytku ještě lehce zvýšila, bylo podle příspěvku rozhodnuto o „izolaci, identifikaci a potenciální opravě zdroje. Tento únik stále nebyl objeven a nepředstavuje žádné okamžité ohrožení pro posádku nebo stanici jako takovou.

Přeloženo z:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://www.thesun.co.uk/wp-content/uploads/2019/06/NINTCHDBPICT000493896628.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2020/04/49698388646_f61478fd2e_k.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2020/08/49964228516_8e99b41e32_k.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Na ISS řeší drobný únik vzduchu”

  1. Tommu napsal:

    Teď zrovna o tom mluvil pan Majer v televizi ve zprávách na Primě.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.