ŽIVĚ: Další výstup Cassidyho a Behnkena

Dva američtí astronauti se v úterý od 13:35 vydají ze staničního modulu Quest do volného prostoru. Na zkušené muže čeká třeba dokončení činností na příhradové konstrukci, kde v minulých týdnech měnili staré staniční akumulátory za nové. Tentokrát na ně ale čeká i další úkol. Cassidy a Behnken se zaměří i na modul Tranquility, kde na ně čekají činnosti spojené s přípravou na přílet komerční přechodové komory Bishop. Tu má ke stanici v letošním roce dopravit loď Dragon od SpaceX. Bishop umožní soukromým společnostem provádět i výzkum mimo přetlakový prostor stanice. NASA TV bude jako vždy výstup vysílat živě a v tomto článku najdete vložené okno přehrávače.

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/
http://www.collectspace.com/

Zdroje obrázků:
https://blogs.nasa.gov/…/240/2020/07/bolg_iss063e049933.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Další výstup Cassidyho a Behnkena”

  1. Mr G napsal:

    O komercnej komore Bishop pocujem prvy raz 🙂 Neviem ci sa tu uz o nej pisalo, ak ano prehliadol som to.
    Pogooglil som si o nej nieco a v podstate pojde skor o „hrniec“ ako prechodovu komoru, tym ale nechcem riesenie hanit, alebo tak nieco. Prave naopak, uplne jednoduche elegantne riesenie 🙂

  2. Ladinek napsal:

    Kdy byl vlastne naposledy ciste rusky vystup na ISS? A k tomu se poji otazka, proc je tech ruskych EVA v poslednich letech tak malo? diky

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      1) 29. května 2019 – dvojice Oleg Kononěnko, Alexej Ovčinin.
      2) Zjednodušeně řečeno se dá říct, že západní část stanice se neustále modernizuje a rozrůstá o nové systémy. V ruské sekci je ten postup pomalejší. Ale s blížícím se příletem modulu Nauka by nás měla čekat celá řada ruských výstupů.

  3. Casso napsal:

    chcel by som sa opytat, ze co brani astronautom pri EVA aby nechtiac neodleteli od ISS do volneho priestoru. obcas vidno pri streamoch dve karabiny(lezci by to nazvali asi „expresky“), ktore prekladaju z jednej „kolajnice“ na druhu. a to je vsetko? nic viac? alebo maju na chrbte naviac nieco co vie vyvynut tah v pripade nudze?

    • Casso napsal:

      pardon za preklep: *vyvinut

      mimochodom, EVA a vsetko okolo by bol mozno zaujimavou temou pre vesmirnu techniku

    • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

      Astronauti jsou jištěni cca 26 metrů dlouhým ocelovým lankem, které se za nimi odvíjí a které je v případě problémů přitáhne zpět k přechodové komoře. Dále jsou jištěni dvěma tkalouny s karabinami, přičemž vždy musí být alespoň jeden tkaloun uchycen za fixační bod na trupu stanice.
      Američané mají navíc na svých „batozích“ připevněno udělátko s názvem SAFER, díky kterému se i v případě, že všechno ostatní selže a oni odlétnou do prostoru, mohou vrátit zpět. O SAFERu se více dozvíte zde (omlouvám se za nechutné selfpromo :-D).

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.