Superdetailní pohled na záložní lokalitu Osprey

Lokalita Osprey vyfocená kamerou PolyCam během března a dubna z různých pozic.

26. května provedla sonda OSIRIS-REx nízký průlet nad lokalitou Osprey, která se nachází na planetce Bennu. Během tohoto průletu probíhala důkladná měření této oblasti z malé výšky, aby bylo možné ji podrobně zmapovat. Hlavní slovo měla kamera PolyCam, která zvládla vytvořit 347 snímků. Ty se po odeslání na Zemi použily k vytvoření mimořádně podrobné mozaiky, která v originálním rozlišení (20 237 × 12 066 pixelů a 202 MB!) nabízí unikátní detaily – jeden pixel odpovídá pouhým 5 milimetrům!

Mozaika 347 snímků kamery pOlyCam, které byly pořízeny 26. května během průletu sondy OSIRIS-REx ve vzdálenosti 250 metrů nad záložní odběrnou lokalitou Osprey.

Mozaika 347 snímků kamery pOlyCam, které byly pořízeny 26. května během průletu sondy OSIRIS-REx ve vzdálenosti 250 metrů nad záložní odběrnou lokalitou Osprey.
Zdroj: https://www.asteroidmission.org/

Snímky vznikly při průletu nad lokalitou Osprey s maximálním přiblížením na vzdálenost 250 metrů. Ještě nikdy se sonda OSIRIS-REx k tomuto místu tolik nepřiblížila a právě proto jsou tyto snímky tak unikátní. Vědci využijí tyto podrobné snímky k identifikaci míst, která jsou v této lokalitě nejvhodnější k odběru materiálu.

Odběrná lokalita se nachází ve spodní části snímku, přímo nad tmavou skvrnou ve středu kráteru. Protáhlý a lehce světlý balvan umístěný nalevo od tmavé skvrny dostal jméno Strix Saxum a na délku měří 5,2 metru. Celá mozaika je otočená tak, že východ se nachází v horní části snímku. Závěrem se ještě sluší připomenout, že lokalita Osprey je pouze záložním odběrným místem. Sonda OSIRIS-REx se má o první odběr pokusit 20. října v primární lokalitě Nightingale.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.asteroidmission.org/wp-content/uploads/2019/08/Osprey-Main-Image.png
https://www.asteroidmission.org/wp-content/uploads/2020/06/Osprey-Recon-C-Mosaic.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Superdetailní pohled na záložní lokalitu Osprey”

  1. pave69 napsal:

    Asi by se jim místo vysavače hodila spíš lopatka – uvidíme, co vůbec přivezou.

  2. Josef Somik napsal:

    Tak tenhle snímek jsem si stáhl už před třemi dny a užasle jsem ho asi půl hodiny zkoumal. Je zajímavé, jak jsou některé kameny na povrchu hrubé, jakoby slepené z mnoha částic a jiné jsou hladké, působí homogeně.
    Moc pěkný detail miniaturního světa naší Sluneční soustavy, jen kdyby to bylo ještě v barvě, to by byla pecka! 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.