Na ISS hledají zdroj benzenu

Ruští kosmonauti na ISS v uplynulých dnech zaznamenali ve svém modulu Zvezda zvýšené koncentrace benzenu, které jsou ale stále pod maximální povolenou mírou a nepředstavují tak pro posádku zdravotní riziko. Přesto se však pracuje na odhalení původu tohoto navýšení. Rusové Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner si k hledání zdroje zapůjčili od amerických kolegů přístroj, který by jim měl pomoci. Pokud nebude zdroj zvýšené koncentrace benzenu odhalen, mohlo by v průběhu tohoto týdne dojít k oddělení atmosféry v americkém a ruském segmentu ISS a tak se lépe určí, odkud benzen pochází.

Molekula benzenu

Molekula benzenu
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Nejedná se o případ, který by se objevoval nějak často, ale sem tam systémy stanice zachytí zvýšenou koncentraci některé ze stovek sledovaných látek v atmosféře. Je to dáno zejména vysokou citlivostí senzorů, které jsou na Mezinárodní kosmické stanici umístěny, a to že zaregistrují přítomnost nějaké látky ještě neznamená ohrožení posádky či stanice jako takové. I současná situace ukazuje hodnoty hluboce pod bezpečnostními limity. Spíše zajímavé je najít původce, což může napomoci inženýrům na Zemi při výběru vhodných materiálů. I když toto je velmi přísně sledováno normou, může se stát s ohledem na množství nových materiálů, které se v kosmonautice používají, že za určitých podmínek mohou i „ověřené“ materiály uvolňovat do okolní atmosféry nežádoucí látky. Jedná se zejména o materiály jako jsou plasty či gumy. Taktéž se někdy objeví zvýšené koncentrace po připojení zásobovacích lodí k ISS, kdy se naakumulují v době letu v prostoru samotné lodě,“ uvedl Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Benzen je organická látka tvořená šesti atomy uhlíku, které jsou spojeny do kruhu a na každý atom uhlíku je vázán jeden vodík. Za normálních podmínek se jedná o bezbarvou kapalinu s nasládlým zápachem. Benzen je hořlavý a také toxický – jde především o karcinogenní účinky (především leukémie a rakovina plic). V nižších koncentracích může způsobovat únavu, zrychlený tep, nebo bolest hlavy.

Zdroje informací:
https://ria.ru/
https://cs.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/97/Benzene-3D-vdW.png
https://upload.wikimedia.org/…view_of_the_Zvezda_Service_module.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5a/Benzene-aromatic-3D-balls.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Na ISS hledají zdroj benzenu”

  1. Novotny Jiri napsal:

    Také by mne zajímalo viz. „zUT a spimfurt“. Dle wiki onen produkt obsahuje metan, amoniak atd.

  2. zUT napsal:

    To by mě zajímalo, co dělají ty senzory, když si některý astronaut prdne?

  3. SaturnV napsal:

    Mohlo by kvůli tomu dojít k evakuaci ISS?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.