ŽIVĚ A ČESKY: Sojuz MS-16 u ISS

Dnes dopoledne jsme byli svědky úspěšného startu nosné rakety Sojuz 2-1a, která poprvé vynesla pilotovanou kosmickou loď Sojuz. Konkrétně šlo o Sojuz MS-16, který ve svých útrobách ukrýval tříčlennou posádku – Anatolije Ivanišina a Ivana Vagnera z Ruska a Chrise Cassidyho z USA. Loď dosáhla správné oběžné dráhy a mohla tak začít pronásledovat ISS. Po rychlém letovém profilu dorazí ke stanici už pouhých šest hodin po startu – plánované připojení na staniční modul Poisk je plánováno na čtvrtek v 16:16 SELČ, ale jako obvykle se tento plán může o pár minut změnit. Budeme rádi, když se připojíte k našemu komentovanému přenosu.

Náš přenos spustíme zhruba 25 minut před připojením, tedy okolo 15:50 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Ve vloženém okně naleznete i záznam vysílání.

Zdroje informací:
https://www.nasaspaceflight.com/
https://blogs.nasa.gov/spacestation/

Zdroje obrázků:
https://external-preview.redd.it/…71328a577c54ea4e2ea7a17d9a280a0ac3673c91

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Sojuz MS-16 u ISS”

  1. majomusk napsal:

    To som až tak nemyslel,že otázku.Viem,že oni robia taxík na ISS roky.Sojuz je kvalita.Pilotovaná kozmonautika je ale tiež iný level.Samozrejme,že v automatoch sú pozadu.Bohvie ako to bude po pandémii…

  2. majomusk napsal:

    No žeby Rusi predbehli USA v obnove pilotovaných letov aspoň na ISS?Nový kozmodron,prachy v armáde,plán návratu na Mesiac cca ako USA,nemajú také pozlátko ako USA ale zas tak pozadu niesu.A to Amíci potrebujú súkromníkov…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Nechápu otázku. Rusové žádné pilotované lety k ISS obnovovat nemusí, protože je provozují stále. A ve svém výčtu jste zapomněl na to, že Rusové nemají jednu podstatnou věc a sice peníze. Jejich kosmický program je podfinancován a to se bohužel projevuje na tom, že vize nejsou přenášeny do reality – nebo jsou, ale s výrazným zpožděním.
      A ještě jedna věc. To, že NASA potřebuje soukromníky není úplně správné vyjádření. Musíte si uvědomit, že NASA provozuje největší letku sond a teleskopů po celé soustavě ze všech kosmických agentur. Oproti tomu Rusové nemají vědecké sondy žádné (jen podíl na TGO). Takže NASA má mnohem více projektů které musí financovat. Její program Artemis není jediným projektem, který rozvíjí.

  3. SaturnV napsal:

    Moc pěkný přenos. Start jsem sledoval živě na velké televizi, ale připojení jsem nestihl. A ještě všechno nejlepší k svátku Dušane!

  4. Petr Čása napsal:

    Hezký přenos a sice krátký, ale pěkný rozhovor pro TV Prima 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.