Když tweety vypráví příběh zkoušky OSIRIS-REx

V noci na středu provedla sonda OSIRIS-REx cvičný sestup k povrchu planetky Bennu. Detailní informace o plánovaném průběhu zkoušky Checkpoint jsme Vám přinesli před pár dny v našem článku, ale nyní se podíváme na celý test ještě jednou. Na fotky sice zatím můžeme zapomenout, ale zaměříme se na jeden faktor, který na první pohled není zajímavý, ale když do něj člověk pronikne, pozná jeho komplexnost. Tím faktorem je přístup NASA k popularizaci této události. Agentura totiž na twitterovém profilu mise průběžně informovala o tom co se děje. Správci si pro odběratele připravili povedený mix infografik, průběžných aktualizací i odlehčených průpovídek. V našem dnešním krátkém článku bychom Vás chtěli s celým takto vytvořeným příběhem seznámit.

V článku proto najdete všechny tweety, které se k tomuto tématu na profilu mise objevily. Ty, které mají nějaký anglický popisek, jsme přeložili a vložili před daný tweet, aby si tyto informace mohli vychutnat i ti, kdo anglicky třeba neumí. Předem upozorňuji, že překládat některé tweety, které jsou v originále myšleny jako popěvky, nebylo úplně snadné.

Zapněte si své bezpečnostní pásy. Je tu čas na nácvik! Dnes máme první možnost si vyzkoušet sekvenci odběru vzorků. Úkoly obnáší: opuštění oběžné dráhy, vyklopení odběrného ramene a sestup do výšky 125 metrů nad povrch, kde provedeme zážeh Checkpoint.

Tým v posledním měsíci pracuje co nejvíce z domova. Dnešní zkoušku sleduje jen omezený počet pracovníků z Lockheed Martin, Goddardova střediska a Arizonské univerzity. Všichni dodržují bezpečnostní předpisy a zbytek pracuje z domova.

Je to čtyřhodinová akce. Letím rychlostí 0,3 km/h vůči Bennu (tedy želvím tempem). Budu přinášet aktualizace při každém důležitém bodu zkoušky.

Budu přenášet data rychlostí 40 bitů za sekundu – tedy 28× méně  než datový objem SMS zprávy. V datech proto nebudou obrázky, nebo vědecká měření. Můj tým ale vidí, co dělám. Po dokončení zkoušky odešlu všechna nasbíraná data přes svou vysokoziskovou anténu.

Sedm minut do opuštění oběžné dráhy pro první nácvik činností pro odběr vzorků. Kdo je připraven?

Je to tu! Tým právě obdržel potvrzení, že jsem zažehl trysky ACS (Attitude Control System) pro opuštění bezpečné oběžné dráhy ve výšce 1 kilometr.

Tým dostal potvrzení, že se odběrné rameno TAGSAM (Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism) natahuje do odběrné polohy. Je to pomalý proces, který trvá skoro půl hodiny.

Potvrzeno! Vyklopení ramene TAGSAM bylo dokončeno.

Během dalších 12 minut se pomalu otočím, aby navigační kamery viděly na Bennu. Potřebuju mít dobrý výhled na povrchové útvary, abych věděl, kde jsem. Tato navigační technika se jmenuje NFT (Natural Feature Tracking).

Už brzy pořídím první snímky pro navigaci NFT. Porovnám je s katalogem palubních snímků a budu na nich hledat povrchové útvary. Díky tomu se zorientuju, abych měl jistotu, že mířím správným směrem.

T- 3 hodiny: Aktuální pozice vůči Bennu:

T- 2:30 Všechno v pořádku, jsme na správné cestě.

Palubní spektrometr OTES (OSIRIS-REx Thermal Emission Spectrometer) byl zapnut. I při skutečném odběru bude sbírat vědecká data. Dnes má skenovat povrch, aby si tým ověřit, že přístroj splní úkol podle očekávání.

T- 2 hodiny: Jsem na cestě … pomalu, ale jistě. Další hodinu a půl nemám co dělat, ale během té doby pořizuju spoustu snímků pro NFT. Vydržte, budu vás informovat!

Jsem Bennu blíže než kdy dříve! Překonal jsem dosavadní rekord 250 metrů od povrchu.

Mířím do centra … pomalu, kolem hvězd vstříc Bennu

T- 1 hodina: Jsme méně než hodinu od provedení zážehu Checkpoint. A přesně jednu hodinu od provedení vzdalovacího zážehu.

Ať už tam, nebo jinde … najdu tě, dostanu tě … dostanu tě … dostanu tě

Znovu se otáčím, abych měl odběrné rameno a kamery vstříc povrchu Bennu.

Je čas pohnout fotovoltaickými panely do konfigurace Y, což zabere deset minut. Při konfiguraci Y míří panely směrem od povrchu Bennu.

T- 15 minut do vzdalovacího zážehu
T- 6 minut do zážehu Checkpoint

Sestava kamer OCAMS (OSIRIS-REx Camera Suite) je aktivována. Jejím hlavním úkolem je zdokumentovat průběh odběru vzorků. Představte si, že k hledíte na jeho povrch během sestupu i vzdalování – přesně tohle nám ty fotky ukáží.

Fotky pošlu na Zemi až celý nácvik skončí. Tehdy mohu posílat data vyšší rychlostí. Prozatím se musím soustředit na něco jiného.

Přemístění panelů do pozice Y dokončeno.

Jsem skoro připraven na zážeh Checkpoint, ale nejprve musí systém NFT určit mou dosavadní pozici a rychlost v tomto bodě. Systém pak udělá nezbytné změny mé trajektorie a pak dostanu zelenou k  zážehu Checkpoint.

Zážeh Checkpoint zahájen!
Trysky ACS se zapálily na 3 sekundy.

Zážeh Checkpoint dokončen.
Dalších devět minut budu prudčeji klesat k povrchu – dostanu se tak zatím nejblíže k Bennu.

Právě jsem dorazil do svého cíle! Je čas zahájit vzdalovací zážeh.
Při dalším nácviku budu z této fáze pokračovat dál až k třetímu manévru (zážeh Matchpoint), než se zase vzdálím. Při skutečném odběru budu pokračovat ještě dál, dokud se nedotknu povrchu, kde odeberu vzorky.

Kamery OCAMS, spektrometr OTES i navigační kamery by měly být nyní odpojeny. Během chvíle uložím rameno TAGSAM do jeho složené pozice.

Předběžná data ukazují, že všechno probíhalo správně. To byl ale den! Více detailů se dočkáme, až na Zemi dorazí data z celé zkoušky. Díky, že jste nás sledovali.

Plně si uvědomuju, že tohle není styl článku pro každého. Kdo nás ale čte pravidelně, ten ví, že čas od času vydáme nějaký článek v podobně neobvyklém formátu. Popularizace je široce rozkročený obor a měli bychom si neustále připomínat, jak bohaté formy má. Je přirozené, že ne každá forma zaujme nutně každého. Ale čím bude popularizace bohatší, tím více lidí může oslovit a ukázat jim krásy kosmonautiky.

Přeloženo z:

https://twitter.com/OSIRISREx

Zdroje obrázků:

https://pbs.twimg.com/media/EVmbzTcXgAAIQ4D?format=jpg&name=4096×4096

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “Když tweety vypráví příběh zkoušky OSIRIS-REx”

  1. pave69 napsal:

    Mě se tahle forma líbí, je to takové „naživo“ a dokumentární.

  2. SaturnV napsal:

    Mě to příde super. Máte pocit, jako kdyby to bylo živě.
    Jenom nevím jestli jsem to nepřehlédl, ale jak blízko se sonda k povrchu přiblížila?

  3. racek napsal:

    Uff, to je tedy dřina to číst.. A tak znovu chutě do toho, aby člověk něco nevynechal. Jasně, je to nezáživná věc, nestřilí se u toho ani sonda nevybuchuje ani nehavaruje, ale nás fandy to neskutečně baví. Díky, přátelé!

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.