Robotický lunární kopáč – NASA přijímá návrhy

Kopání na Měsíci je pro roboty složitý úkol – na jedné straně musí zvládnout vykopat a přemístit všudypřítomný regolit, ale na straně druhé musí být cokoliv, co dopravíme na Měsíc, co nejlehčí. Problém je, že bagry používané na Zemi spoléhají právě na to, že jsou těžké, což zvyšuje jejich tření s povrchem a usnadňuje jim práci. NASA sice má řešení, ale ráda by jej ještě vylepšila. Jakmile bude tato technologie dopilována k dokonalosti, mohli bychom se dočkat toho, jak robotické bagry pomohou založit a udržovat lunární základnu v rámci programu Artemis.

Inženýři už otestovali různé konfigurace robota pro kopání na Měsíci, který má označení RASSOR (Regolith Advanced Surface Systems Operations Robot = Robot pro pokročilou povrchovou práci s regolitem). Testy proběhly na Kennedyho středisku na Floridě, kde se nachází simulovaný povrch Měsíce. NASA se nyní obrací na veřejnost, která by mohla zlepšit design dílu označovaného jako bucket drum (volně přeloženo bubnový sběrač) – jde o část, která aktivně odebírá regolit z povrchu a zabraňuje jeho vypadávání. Regolit pak může být dopraven na jiné místo, kde dojde otáčením bubnového sběrače opačným směrem k jeho vyložení.

Detailní pohled na bubnové sběrače robota RASSOR.

Detailní pohled na bubnové sběrače robota RASSOR.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Bubnové sběrače na aktuální verzi robota RASSOR jsou duté válce umístěné na obou koncích těla stroje, které mají navíc po obvodu výstupky. Robot odebírá materiál na obou koncích, což vyrovnává síly vzniklé při kopání a pomáhá tak stabilizovat celý stroj. Výzva RASSOR Bucket Drum Design Challenge je otevřena do 20. dubna letošního roku a je sponzorována Ředitelstvím kosmických technologických misí v NASA. Cílem výzvy je nalezení lepšího tvaru bubnových sběračů a také přepážek v jejich útrobách, které by dokázaly zachytit více regolitu. Zájemci mohou ke sdílení svých návrhů použít webovou službu GrabCAD, na kterou je možné nahrát a sdílet 3D modely prakticky čehokoliv.

Už dříve jsme měli na GrabCADu několik technologických výzev a všechny byly velmi úspěšné,“ vzpomíná Jason Schuler, inženýr robotických systémů v programu technologií a průzkumu na Kennedyho středisku a dodává: „Jedná se o úložiště, díky kterému se můžeme dostat k profesionálním designérům, inženýrům, výrobcům či studentům, kteří jsou zatím mimo kosmický průmysl, ale mohou mít nápady, ze kterých by NASA mohla profitovat.

Výsledek práce robota RASSOR.

Výsledek práce robota RASSOR.
Zdroj: https://www.researchgate.net/

Aby byl návrh v této výzvě hodnocen jako úspěšný, bude muset dosáhnout poměru naplnění nad 50%. To znamená, že ve chvíli, kdy dosáhne maximální úrovně naplnění, bude muset jeho vnitřní objem být naplněn více než z poloviny regolitem. „Díky projektu RASSOR už nejsme závislí na tření nebo na hmotnosti robota. Ukazuje se, že bude možné na Měsíci či Marsu těžit materiál s použitím lehkých robotů,“ říká Schuler a dodává: „RASSOR se stará jak o těžbu, tak i o transport materiálu, jen potřebuje trochu vylepšit.

Na konci výzvy budou zaslané návrhy posouzeny v mnoha kritériích. Porota bude hodnotit, šířku odběrného mechanismu, hmotnost samotného bubnového sběrače, jeho průměr a délku. Zohledňovat se samozřejmě bude i objem zachyceného regolitu a praktičnost návrhu. Kromě samotného CAD modelu je potřeba poslat i krátký popis, jak má navrhovaný systém fungovat. Mezi navrhovatele pěti nejlepších projektů bude rozděleno celkem 7 000 dolarů. Bližší informace mohou všichni zájemci najít na webu GrabCAD.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/rassor_in_pit_1.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/rassor_close_up.jpg
https://www.researchgate.net/…RASSOR-in-step-b-using-a-QR-code.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Robotický lunární kopáč – NASA přijímá návrhy”

  1. hrnsgs napsal:

    Dovolil jsem se do výzvy zapojit a příští týden budu tisknout první vzorek 🙂

  2. pbpitko napsal:

    Zaujímavé, najdôležitejšie primárne zariadenie na stavbu habitatu na Mesiaci a nikto v komentároch.

  3. pbpitko napsal:

    To sa teda čudujem že iba pomerne zaujímavý. Podľa mňa Super zaujímavý.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.