První experimenty pro Gateway

NASA vybrala první dva vědecké výzkumy, které se mají provádět na Gateway – orbitální stanici, která podpoří i lunární aktivity v rámci programu Artemis. Úkolem této stanice bude také prověření technologií nezbytných k budoucí cestě lidí na Mars. Dva zmíněné výzkumné přístroje budou sledovat kosmické počasí a monitorovat sluneční radiaci. „Stavba Gateway společně s našimi zahraničními a komerčními partnery je kriticky důležitým prvkem udržitelného lunárního výzkumu a programu Artemis,“ uvedl administrátor NASA, Jim Bridenstine a dodal: „Použití Gateway jako platformy pro robotický a pilotovaný  průzkum v okolí Měsíce nám pomůže pochopit, co se děje na lunárním povrchu. Také nás připraví na náš další obrovský skok – lidský průzkum Marsu.

Sluneční vítr

Sluneční vítr
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Přístroj studující záření postaví Evropská kosmická agentura a jeho úkolem bude pomoci pochopit, jak udržet astronauty zdravé pomocí sledování radiační zátěže na neobvyklé dráze stanice Gateway. Soubor senzorů pro výzkum kosmického počasí postaví NASA a jeho úkolem bude měřit například částice slunečního větru. Když se lidé vydají do hlubšího vesmíru, budou čelit větším výzvám od neočekávatelných a někdy i drsných výtrysků ze Slunce. Tento soubor senzorů bude sbírat data o aktuálních podmínkách a pomůže zlepšit naši schopnost předpovídat události na slunci, které mohou ovlivnit astronauty u Měsíce a jednou i u Marsu.

Snímek z přístroje WISPR (Wide-field Imager for Solar Probe) na sondě Parker Solar Probe. Na snímku pořízeném 8. listopadu 2018 ze vzdálenosti 27 milionů kilometrů od Slunce tzv. koronální proud (coronal streamer). Jasný bod u středu je planeta Merkur, tmavá místa jsou výsledkem počítačového zpracování a korekcí pozadí.

Snímek z přístroje WISPR (Wide-field Imager for Solar Probe) na sondě Parker Solar Probe. Na snímku pořízeném 8. listopadu 2018 ze vzdálenosti 27 milionů kilometrů od Slunce tzv. koronální proud (coronal streamer). Jasný bod u středu je planeta Merkur, tmavá místa jsou výsledkem počítačového zpracování a korekcí pozadí.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Slunce a jeho okolí, jsou velmi dynamické prostředí. Tento soubor senzorů nám pomůže pozorovat částice a energie, které naše hvězda vyvrhuje. Omezíme tak riziko astronautů u Měsíce či Marsu,“ říká Thomas Zurbuchen, přidružený administrátor NASA pro vědu a dodává: „Nejenže se dozvíme více o kosmickém prostředí, ale také se naučíme, jak zlepšit naše předpovědi kosmického počasí, až generace programu Artemis vyrazí dál od Země.

V budoucnu budou vybrány i další vědecké přístroje, které poletí na Gateway. Tyto výzkumy mají využívat unikátního prostředí na oběžné dráze měsíce, které se nedá napodobit na zemi ani na ISS. V loňském roce NASA vybrala firmu Maxar Technologies, aby vyvinula staniční modul PPE, který zajistí dodávky elektrické energie a manévrování. Firma Northrop Grumman má postavit malý přetlakový ubytovací a skladovací modul HALO. Evropská, Japonská a Kanadská kosmická agentura jsou aktivně zapojeny do jednání s NASA o stavbě a provozu Gateway. „Tohle je unikátní moment pro pilotovanou kosmonautiku – NASA je blíže než kdy jindy od konce programu Apollo k návratu na lunární povrch,“ uvedl administrátor NASA, Jim Bridenstine a dodal: „Spojené státy vedou návrat na Měsíc a tentokrát s sebou bereme i další zástupce lidstva, abychom společně prováděli dlouhodobý výzkum a připravili se na Mars.

Maximální rozsah Gateway předpokládaný v roce 2019

Maximální rozsah Gateway předpokládaný v roce 2019
Zdroj: http://www.russianspaceweb.com

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/f

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/phase01-gateway-2024_00003.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/solarwind.png
http://www.russianspaceweb.com/../lunar/mpp/architecture/2019_infograph_1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “První experimenty pro Gateway”

  1. Pavel Kralicek napsal:

    https://spacenews.com/nasa-takes-gateway-off-the-critical-path-for-2024-lunar-return/

    Bude u NASA realna vule provozovat 2 programy pilotovane kosmonautiky u Mesice? Pristavaci program a Gateway, ktera uz pro pristani neni vyzadovana a neni oficialne oznacena jako kriticky nutna? Pri trose smuly (ekonomicka krize kvuli COVID napr.) by lehce mohla byt obetovana jako prvni, i kdyz se uz hardware stavi…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Osobně to vidím trochu jinak. Gateway se bude hodit pro pilotované výpravy na povrch, ale možná se vynechá pro politicky vyhlášený návrat lidí na Měsíc v roce 2024. Vše je podřízeno tomu, aby se tenhle termín stihl – ať už s Gateway nebo bez ní. Pokud by hrozilo, že se Gateway nestihne do roku 2024 připravit do použitelného stavu, přistane se na Měsíci v onom roce bez ní. Cíle bude dosaženo a další mise už budou Gateway využívat při cestě na Měsíc. Gateway jako taková má širokou podporu a její zrušení není momentálně pravděpodobné.

    • Jiří Hošek Redakce napsal:

      Připravujeme článek.

  2. pbpitko napsal:

    Začína to vyzerať zaujímavo a perspektívne. Užz su tú i aktívne prípravy na konkrétne využitie Gatewaz.
    🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.