Oslavte Noc Jurije Gagarina online!

12. dubna si celý svět připomíná rok 1961, kdy se lidem otevřel kosmický prostor. Tyto oslavy se globálně organizují pod hlavičkou celosvětové akce Noc Jurije Gagarina „Yuri’s Night“. Ani v České republice nechybí akce připomínající první let člověka na oběžnou dráhu. Kosmo Klub plánoval na letošní rok svou již desátou připomínku historického letu. Akce se měla uskutečnit ve spolupráci s pražskou hvězdárnou, ale čáru přes rozpočet udělala epidemie COVID-19 a s ní spojená omezení setkávání většího množství lidí. Organizátoři se ale nevzdali a díky moderním technologiím si Gagarinův let připomenou i tak. A co víc! Zapojit se můžete i Vy.

Jurij Gagarin - první člověk ve vesmíru

Jurij Gagarin – první člověk ve vesmíru
Zdroj: http://www.beliefnet.com/

Organizátoři totiž na 12. dubna 2020 chystají speciální živé vysílání, jehož obsah můžete vytvořit i Vy. Kosmo Klub vyzývá všechny fanoušky kosmonautiky, aby přes tento formulář poslali otázky a dotazy, které vás zajímají nebo jste na ně doposud nenalezli odpověď. Bylo by samozřejmě vhodné, pokud byste otázky formulovali tak, aby se na ně dalo odpovědět stručně – třeba v pár větách. Délka živého vysílání totiž bude originálním způsopbem omezena.

Z došlých otázek vybereme ty nejzajímavější a ve 108 minutách, tak dlouho trval let Jurije Gagarina, se na ně pokusíme odpovědět ve videopořadu odvysílaném 12. dubna 2020 na YouTube kanálu Kosmo Klubu. Vysílání začne ve stejný okamžik jako start nosné rakety Vostok-K s kosmickou lodí Vostok 1 a kosmonautem Jurijem Gagarinem na palubě, tj. v 08:07 SELČ,“ vysvětluje předseda Kosmo Klubu, Michal Václavík.

A pokud jste se na Noc Jurije Gagarina těšili kvůli přednáškám, nesmutněte! Organizátoři je pouze přesunuli na pozdější termín, kdy už se současné situace, doufejme, uklidní. Přednáškový cyklus v pražském planetáriu je plánován bez bližšího upřesnění na červenec 2020, přičemž termín bude v průběhu dalších týdnů upřesněn. Těšit se můžete na tento předběžný program:

  • Zahájení a shrnutí činnosti Kosmo Klubu – Michal Václavík
  • Přednáška „Pohony pro mezihvězdné lety – tipy a triky“ – Jaroslav Kousal
  • Panelová diskuse „Mars – technika vs. biologie“ – Jana Kvíderová a Michal Václavík
  • Přednáška „Raketoplán nekončí, raketoplán trvá“ – Jan Baštecký
  • Přednáška „Kosmický alkohol, zbraně a další pikanterie“ – Michal Václavík
  • Neformální závěr

Zdroje informací:
https://klub.kosmo.cz/content/noc-jurije-gagarina-2020

Zdroje obrázků:
http://klub.kosmo.cz/system/files/LogoYN.jpg
http://www.beliefnet.com/…/files/2011/04/Yuri_Gagarin_official_portrait.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Oslavte Noc Jurije Gagarina online!”

  1. racek napsal:

    Tehdy nám vzlet oznámil školní rozhlas a pak celá škola explodovala, jak všichni najednou zakřičeli Hurááá! A asi o hodinu později znova, když oznámili přistání.
    A večer už v rádiu zpíval Gustav Brom tu slavnou písničku. Ještě po letech obdivuji aranžmá a jazzový zvuk tohoto skvělého orchestru. A za pár dní následovala invaze na Kubu. A hned jsme zase cvičili přípravu na válku. Rodiče se nejprve doma usmívali a pak zas mluvili nápadně potichu. No, nebyla to lehká doba.

  2. Vaclav napsal:

    Zajímavostí letu Vostoku-1, je že neprovedl celý oblet Země po oběžné dráze, ale pouze asi 3/4. Zhruba 2.500 km mu trvalo, než na orbitu vstoupil a již nad Afrikou zabrzdil na suborbitální rychlost. I k prosté cestě kolem světa mu chybělo cca 1.300 km od Saratova k Bajkonuru.
    Z toho je jasné, že prvním kosmonautem , který obletěl Zemi po oběžné dráze byl ruský kosmonaut Titov, což nijak nesnižuje epochální první vstup člověka do komického prostoru v podání právě Gagarina.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.