Další úkol pro cubesaty – zkoumat Slunce

NASA vybrala novou misi, která prozkoumá Slunce a zkusí zjistit, jak na něm vznikají obří bouře, které vyvrhují nabité částice do meziplanetárního prostoru. Tyto informace nejen zlepší naše chápání procesů ve Sluneční soustavě, ale mohou také ochránit astronauty putující k měsíci či Marsu. Budeme totiž lépe vědět, jak sluneční záření ovlivňuje okolí, kterým se šíří. Nová mise dostala jméno SunRISE (Sun Radio Interferometer Space Experiment) a půjde o sestavu šesti cubesatů, které mají pracovat jako jeden obří radioteleskop. NASA na návrh, stavbu a vypuštění mise (které nepřijde před 1. červencem 2023) přidělila 62,6 milionu dolarů.

Cubesat SunRISE (Sun Radio Interferometer Space Experiment)

Cubesat SunRISE (Sun Radio Interferometer Space Experiment)
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

V srpnu 2017 NASA vybrala projekt SunRISE jako jeden ze dvou návrhů, které měly vypracovat studii během 11 měsíců. V únoru 2019 pak agentura schválila pokračování formulační studie na další rok. Projekt vede Justin Kasper z University of Michigan ve městě Ann Arbor a o jeho správu se stará Jet Propulsion Laboratory v kalifornské Pasadeně. „Máme velkou radost, že přivítáme novou misí v naší letce sond, které nám pomáhají porozumět Slunci a tomu, jak ovlivňuje prostor mezi planetami,“ uvedla Nicky Fox, ředitelka heliofyzikální divize NASA a dodala: „Čím víc víme o slunečních erupcích, tím víc chceme omezit jejich efekty na sondy a astronauty.

Vizualizace projektu SunRISE (Sun Radio Interferometer Space Experiment)

Vizualizace projektu SunRISE (Sun Radio Interferometer Space Experiment)
Zdroj: https://hobbydocbox.com/

Misi bude tvořit šest cubesatů s fotovoltaickými panely, jejichž velikost NASA přirovnává k toustovači (fakticky správně jde o velikost 6U). Tyto cubesaty budou nepřerušovaně snímat nízkofrekvenční emise sluneční činnosti a odesílat je přes síť Deep Space Network. Družice poletí ve vzdálenosti deset kilometrů od sebe a jelikož budou nad atmosférou, která jinak tyto vlny blokuje, budou mít nerušené pozorování. Sestava cubesatů vytvoří 3D mapy Slunce, které prozradí, kde výrony vznikají, jak se vyvíjí a jak se šíří do okolního prostoru. To pomůže zjistit, co spouští a urychluje tyto procesy. Šestice malých družic má společně poprvé v historii mapovat magnetické siločáry, které ze Slunce míří do meziplanetárního prostoru. Cubesaty by měly letět do kosmického prostoru jako sekundární náklad s komerční družicí, kterou vyrobí firma Maxar. Na oběžné dráze se z mateřské družice oddělí šest cubesatů, které pak zahájí svou misi.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/particlestorm.png
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2020/03/NSF-2020-03-30-21-16-38-541.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2020/03/NSF-2020-03-30-19-54-19-229.jpg
https://hobbydocbox.com/docs-images/80/81802273/images/7-0.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “Další úkol pro cubesaty – zkoumat Slunce”

  1. Jan Jancura napsal:

    Díky za článek. Je známo něco více o oběžné dráze těch cubestatů?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Našel jsem pouze obecnou informaci o tom, že mají být na supersynchronní geosynchronní dráze.

      • racek napsal:

        Na SpaceNews se píše “ SunRISE will consist of six cubesats, each six units in size, just above geostationary orbit. The six cubesats, flying in a formation about ten kilometers across, will form a virtual radio telescope to detect and pinpoint emissions from the sun associated with solar storms.“ Takže kousek nad geostacionární drahou.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ano, to je právě ta supersynchronní dráha. Je to vlastně protáhlá GTO, která má apogeum třeba i několik desítek tisíc km nad GEO.

      • Dan napsal:

        Vyberme si, na na Spacenews se píše o „just above geostationary orbit“, na NSF naopak „in a Geosynchronous earth orbit“. Oba weby se shodnou na 10 km rozestupech. Pokud budu brát jako fakt informaci z NSF, tak po uvolnění cubesatů na GSO a jejich rozmístěním dodriftují na GEO.

        Mimochodem, hledat na webu výraz „nasa sunrise“ není jen tak 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To máte pravdu. Já už jsme na podobné fígly zvyklý. Lahůdka je to hlavně u japonských misí, které se často jmenují po nějaké anime postavičce. A o tom, jak těžko se hledají obrázky k penetrátorům, raději pomlčím úplně. Jediným trikem, který mohu doporučit, je nahradit hledanou zkratku (která nese většinou obecně používaný význam), kompletním názvem projektu, ze kterého je zkratka vytvořena, tam je úspěšnost vyšší.

      • Libor Lukačovič Redakce napsal:

        To Dugi:
        🙂 🙂 🙂

  2. SaturnV napsal:

    Pěkný článek. Velikost 6U znamená že se sondy skládejí ze 6 standatních cubesatů?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.