ŽIVĚ A ČESKY: Budování sítě OneWeb začíná

Když se řekne družicová síť na nízké oběžné dráze poskytující přístup k internetu s nízkým zpožděním, vybaví se lidem většinou Starlink od SpaceX. Ale pozor, pokud se ve čtvrtek ve 22:42 podaří start rakety Sojuz 2-1B z Bajkonuru, začne vznikat síť druhá – OneWeb. Během dvou let bychom se měli dočkat více než dvaceti startů – především v podání raket Sojuz, které budou startovat ze tří různých kosmodromů ve třech státech na dvou kontinentech. Nyní nás čeká start první várky, kterou tvoří 34 družic. Ty naváží na šestici testovacích kusů, které se na oběžnou dráhu dostaly minulý rok na konci února.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 22:25 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče. Ve vloženém okně naleznete i záznam přenosu, který bude díky vylepšení systému k dispozici během pár desítek sekund po ukončení vysílání.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2020/02/oneweb_f2_stack.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

17 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Budování sítě OneWeb začíná”

  1. Kulch napsal:

    Děkuji za pěkný přenos. Starty téhle rakety jsou krásné.
    Jinak telemmtrii jsem sledoval na mobilu kde jsem měl puštěný živý přenos z roscosmos.ru.

  2. Marián Redakce napsal:

    Pozerám, že mnohí ľudia si nie celkom uvedomujú, že zmysel sietí ako OneWeb či Starlink nie je v priamom poskytovaní internetových služieb pre individuálnych/bežných zákazníkov, ale primárne poskytovanie konektivity pre firmy a operátorov a to hlavne v oblastiach, kde vyjde drahšie budovanie telekomunikačnej infraštruktúry klasickými spôsobmi. Toto bude pre Starlink aj OneWeb hlavným generátorom zisku a tak tieto spoločnosti budú mať prednosť a „zožerú“ značnú časť kapacity poskytovanej týmito družicami. Nehovorím že takúto priamu konektivitu napr. cez Starlinky nebude môcť získať aj bežný užívatel, ale pochybujem že to bude lacnejšia varianta ako v prípade existujúcich lokálnych operátorov, obzvlášť v našich stredoeurópskych podmienkach. Skôr naopak. Bodaj by som sa mýlil, ale každopádne nerobte si veľké oči. 🙂

    • Casso napsal:

      mam rovnaky nazor. my v internetom perfektne pokrytej europe tieto siete velmi nevyuzijeme. cielom je pokryt pustejsie oblasti (stredozapad USA, australia …), zaroven umoznit pripojenie k internetu lodiam, lietadlam. velmi zaujimavym konceptom je aj vybudovanie siete detektorov tsunami a zemetraseni na mori, ktore by vdaka takymto sietam sa dali jednoduchsie vybudovat.

      • majomusk napsal:

        Presne tak.A hlavne to bude pre armádu ale pre nás obyčajných ľudí je pokrytie internetom v strednej Európe dostatočné.Nech sa SpX darí,nech má prachy na Mars.Inak,je zaujímavé ako príspevky v diskusiách poklesli,keď nabehla registrácia. 😀 Splnilo to účel,není tu toľko odborníkov. :DDD

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Hlavně se podařilo snížit počet anonymních výkřiků do tmy, takže registrace svůj úkol splnila.

    • Radek.M napsal:

      To si vážně nemyslím.To že např. Starlink nebude pro běžné Evropany.
      Na Slovensku to je asi celkem ok ale v Česku spousta lidí nenávidí mobilní operátory,protože musí. Mít starlink na chatě a užívat si video stream dnes již také gamestream napr.nVidia Now, je velmi lákavé.Urcite tyhle satelitní sítě nejsou jen z humanitních důvodů pro Afriku a TD. A myslím že klasický operátor nebude mít právo používat starlink k dokryti zbylých oblasti. Jedině obec jestli bude moct dělat větší WiFi síť na základě jednoho připojení ke starlink zatím nevím.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        „…operátor nebude mít právo…“ Bude to normální komerční produkt, kdo si jej zaplatí, ten jej bude mít možnost využívat. Takové diskriminační omezení by se snažil uplatnit jen sebevrah, nedoplatil by se na odškodněních.

        Podle mě je možné „satelitní internet“ přirovnat k satelitním telefonům. Využívat jej budou především firmy, soukromé osoby jen omezeně. Do představy, že si na chatě zapařím onlinovku přes StarLink bude výrazně promlouvat cena.

  3. B.E.A.M napsal:

    Už sa vedia nejaké približné sumy za používanie ich služieb? Či ešte je ďaleko? 😀

  4. Petr Spurný napsal:

    Hodně moc by mě zajímalo srovnání satelitu Starlink a OneWeb. Rozdil více jak 100kg pro Starlink musí mít nějaký důvod? Nevíte někdo?
    Jinak patřím k uživatelům internetu HD od O2, jsem fanoušek kosmonautiky, takže se plánuji stát uživatelem některé z těchto satelitních konstelací 🙂

  5. Vladimir Todt napsal:

    Originální přenos je typu BLABLABLA. bez českého komentáře bych na to nekoukal. Z těch 3 lidí by mě max zajímal 1 člověk, a to nikoliv z hlediska technologie.

  6. Goodman napsal:

    Asi tu budu za totálního šmejda, ale ve skrytu duše One Webu nepřeji úspěch. Jelikož Star link má financovat dobrodružství na Marsu, tak konkurenční One Web je potencionálním ohrožením přísunu financí.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      To není správný přístup. Konkurence bude užitečná. Ve výsledku to donutí SpaceX, aby byla ještě lepší.

      • Goodman napsal:

        Měl bych si změnit nickname na Evilman 😀
        Ne, teď vážně. Dušan má samozřejmě pravdu. Větší komercializace vesmíru Space X neublíží, protože ve finále konkurenční boj povede k ještě většímu rozvoji techniky a daného průmyslového odvětví. Ostatně monopol a absence zdravé konkurence znamenala spíše stagnaci ve vývoji nosičů. Nebýt Space X, tak by se asi ani neuvažovalo o znovu použitelnosti raket, protože ceny(resp. zisky) byly takové, že ULA a ostatní nebyli tlačeni do nového způsobu myšlení.
        Na stranu druhou Musk je schopen závodit sám ze sebou a má svůj cíl, který ho žene kupředu. Otázkou zůstává, zdali v jeho případě je konkurence skutečně nutná. Těžko říct, osobně si myslím že není (jistý si tím samozřejmě nejsem). A One web srazí cenu nabízené služby, to je téměř jisté.
        Jako správný fanoušek, všeho co lítá do vesmíru, držím palčáky i projektu One web. Ale kdybych měl být opravdu upřímný, tak někde ve skrytu duše, hluboko v mém nejtemnějším já, jim ten úspěch nepřeje. Ale je to spíše takový maličký pocit, než přání. Nejsem typ člověka, který by se radoval z cizího neštěstí.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.