Výroba laserového komunikačního aparátu

22. ledna dorazila do výrobního areálu firmy Northrop Grumman ve Sterlingu (stát Virginia) cenná zásilka – letový exemplář zařízení LCRD (Laser Communications Relay Demonstration) vyrobený na Goddardově středisku. Specialisté firmy Northrop Grumman nyní zařízení integrují do družice STPSat-6 (Space Test Program Satellite 6), která patří americkému letectvu. Až se tato družice dostane na geosynchronní oběžnou dráhu (zatím bez bližšího upřesnění v letošním roce), bude LCRD využito jako první zařízení v historii NASA, které zajistí kompletní optické propojení – bude přijímat i odesílat data mezi kosmickými sondami a pozemními středisky. Na snímku, který jsme použili jako náhledovou fotku článku, je vidět jednotka s přepínači zařízení LCRD, která umožní digitální komunikaci z kosmického prostoru na Zemi. Tato evoluce znamená, že se způsob připojení přiblíží systémům, které se používají na internetu. Výhodné je také snížení objemu zpracování, než se data dostanou do vědeckých a řídících středisek.

Zařízení LCRD má demonstrovat robustní schopnosti optické komunikace. Dva kvádry na druhém snímku jsou optické moduly, tedy v podstatě dalekohledy určené pro přijímání a vysílání optických, nebo laserových signálů. Optická komunikace nabízí oproti tradičním radiovým vlnám mnoho významných výhod. Jednou z nich je třeba zmenšení velikosti komunikačního aparátu, takže i snížení jeho hmotnosti, nebo energetických nároků. Kromě toho se šířka komunikačního pásma zvětší o jeden až dva řády.

Zařízení LCRD (Laser Communications Relay Demonstration)

Zařízení LCRD (Laser Communications Relay Demonstration)
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/gsfc_20200117_lcrd_00507.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/gsfc_20200117_lcrd_00509.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “Výroba laserového komunikačního aparátu”

  1. Honzax napsal:

    Nevite jak takova komunikace resi napriklad mraky? Ty prece laser zrovna rad nema. Mozna nejaky mensi to dokaze „prostrelit“ ale co si to pocne treba s 15km vysokym bourkovym hribkem?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      NASA má na tuhle otázku přímo stránku s odpovědí. Hlavní je pasáž:
      Clouds and mist can interrupt a laser. A solution to this is building multiple ground stations, which are telescopes on Earth that receive infrared waves. If it’s cloudy at one station, the waves can be redirected to a different ground station.
      Překlad:
      Mraky či mlha mohou blokovat laser. Řešením je postavit několik pozemních stanic, tedy teleskopů, které na Zemi přijímají infračervené záření. Pokud je nad jednou stanicí zataženo, může být signál nasměřován na jinou pozemní stanici.

      • Honzax napsal:

        Moc diky za odpoved i odkaz. Problem by bylo spatne pocasi nad vsemi pozemnimi stanicemi, ale tohle riziko asi bude jen opravdu minimalni.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Přesně tak.

  2. JanHonnza napsal:

    Vážený pane Majere, Vy nás zásobujete. SolO, Restore-L/SPIDER, SHIIVER, teď LCRD, úžasné technologie a bezva články, moc děkuji.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.