Vyberte jméno pro Mars Rover 2020

Červencový start vědeckého vozítka NASA s prozatímním názvem Mars Rover 2020 se nezadržitelně blíží a je nejvyšší čas dát tomuto pokročilému robotickému průzkumníkovi nějaké příhodnější jméno. O vyhlášení soutěže jsme vás informovali na počátku září minulého roku. Během dvou měsíců se v NASA sešlo přes 28 000 nápadů na jména nového marsovského roveru a ke každému z nich byla připojena krátká esej zdůvodňující, proč by právě tento jediný by měl být vybrán. Všechny návrhy byly zaslány americkými dětmi ze základních a středních škol a porota z nich po dlouhém pročítání vybrala devět finalistů, z nichž pouze jediný pojmenuje nové marsovské vozítko a bude moci přímo na kosmodromu sledovat jeho start. Vy všichni máte nyní jedinečnou příležitost tento výběr ovlivnit svým hlasováním.

Svůj hlas a přízeň můžete vyjádřit volbou na této webové stránce, kde stačí kliknout na červené tlačítko „VOTE“. Než se ale rozhodnete, kterému jménu dáte svůj hlas, možná vám pomůže přečíst si krátké eseje žáků, jejichž návrhy se do finále dostaly.


Vision

(vize, zrak, vidění, pohled, představivost)

Prvním významem slova „vision“ je zrak, pohled. Po tisíce let jsme Mars viděli jako načervenalou hvězdu. Později jsme se na něj podívali dalekohledem a objevili jsme spoustu věcí. V poslední době jsme na něj vyslali mnoho robotických misí, čímž jsme náš pohled na Mars ještě více zaostřili. Toto vozítko nebude výjimkou, jelikož vrhne nové světlo do našeho poznání rudé planety.

Druhý význam je hlubší a znamená vidinu budoucnosti. Tato vize zvláště dobře popisuje tento rover, který bude při odběru a ukládání vzorků hledět do budoucnavyhlížet misi, která by je měla vyzvednout a dopravit na Zemi. Může, avšak nemusí k tomu dojít brzy. Mise nového vozítka se ale dívá dopředu a věří, že jednoho dne se objeví stroj, který jeho práci dokončí. Často pracujeme pro budoucnost, ačkoli ne vždy se dokončení této práce dočkáme.

 

Ingenuity

(důvtip, vynalézavost, um, důmyslnost)

Vynalézavostdůvtip představují ty nejpozoruhodnější věci, jakých je lidstvo schopno. Zahrnuje tvořivost, objevování, inteligenci a pokročilé myšlení. To jsou vlastnosti, které definují a umožňují pokrok. Jsou to schopnosti, které nám umožňují dosáhnout takových výkonů, jako je přistání lidí na Měsíci nebo vyslání vozítka na Mars. Tyto úspěchy nejsou jen výsledkem čirého odhodlání. Jsou kombinací lidské vytrvalosti a vynalézavosti. Duch a zvídavost lidí nám daly důvod dělat něco tak neuvěřitelného jako je cestovat na rudou planetu, avšak vynalézavost je tím, co dělá tuto cestu uskutečnitelnou. Důvtip a brilantnost lidí tvrdě pracujících na překonávání překážek meziplanetárních cest jsou tím, co nám umožňuje zažívat divy vesmírného průzkumu. Vynalézavost je tím, co lidem dává možnost dosahovat úžasných věcí a dovoluje nám rozšířit naše horizonty až na okraj vesmíru.

 

Endurance

(vytrvalost, odolnost, výdrž)

Endurance je tím pravým jménem pro Mars Rover 2020. Endurance bylo jméno lodi Ernesta Shackletona, velkého vůdce a jednoho z prvních průzkumníků Antarktidy. Na Antarktidě je stejně jako na Marsu drsné prostředí, které nic nepromíjí. Mise lodi Endurance byla vědecká, stejně jako je tomu u mise Mars 2020. Ať už se tehdy pokazilo cokoliv, Shackleton vytrval. Vím, že tým NASA se u mise Mars 2020 zachová stejně.

Myslím pořád na vesmír. Zbožňuji sledování NASA TV. Mými nejoblíbenějšími událostmi byly New Horizons, výstupy z ISS a přistání InSight na Marsu. Má škola byla první školou programu NASA Explorer ve Virginii.

Před více než stoletím Shackletonova výprava inspirovala děti k průzkumu, avšak jméno Endurance potřebuje druhou šanci na přežití. V současnosti jsme nadšení z průzkumu Marsu a z brzkého vstupu člověka na jeho povrch.

 

Fortitude

(statečnost, odvaha, síla ducha, mravní síla)

Jméno, které jsem se rozhodl dát roveru Mars 2020, by mělo být Fortitude. Je definováno jako odvaha v obtíži či nesnázích, což odráží náročnost cestování vesmírem. Vyslat vozítko na Mars nebo jen družici na oběžnou dráhu je velice náročné a dát vozítku jméno statečnost je o tom ukázat, že jako lidé jsme silní a dokážeme se poprat s jakýmikoliv výzvami a nepřízněmi osudu, které se nám postaví do cesty, a přesto dokážeme učinit vědecké objevy. Toto jméno také ukazuje, že podnikáme kroky k vědeckému výzkumu Sluneční soustavy a celého vesmíru, který nás obklopuje, a že podstupujeme rizika namísto pouhého nečinného přihlížení. A právě proto, jakožto svědectví našich vesmírných přání a snů, by mělo být jméno roveru Mars 2020 Fortitude.

 

Courage

(kuráž, odvaha, statečnost)

Věřím, že nový rover Mars 2020 by měl být pojmenován Courage. Vozítko bude jak na své cestě k rudé planetě, tak při průzkumu jejího povrchu čelit mnoha útrapám a výzvám. Během své výpravy po pusté kamenité planetě při hledání dávných podmínek obyvatelnosti či potenciálního života bude ztělesněním odvahy, stejně jako jimi byla předchozí vozítka Sojourner, Spirit, Opportunity a Curiosty. Pomůže budoucím lidským osadníkům s kolonizací planety tím, že nalezne informace, které nám doposud zůstávají skryty. Stane se tak dalším krokem směrem k průzkumu cizích světů ve Sluneční soustavě i za ní, v získávání znalostí o vesmíru a v expanzi lidského druhu do nekonečných dálav kosmu.

 

Promise

(slib, naděje)

„Kosmos skýtá ohromný příslib služeb člověku a je to svět, který jsme teprve začali objevovat,“ řekl druhý administrátor NASA, James E. Webb. Slib je cíl se záměrem. Závazek. Něco, na co se těšit. Dokonce i záblesk naděje.

Mars rover vzbuzuje naděje, že vnese světlo do velkých objevů týkajících se života na Marsu. Vozítko navíc na Marsu pomůže přistát astronautům. S tím, jak rover dodrží svůj slib, Američané se sjednotí a s úspěchem svých vesmírných dobrodružství se spojí. Děti po celém světě budou zvídavé a jednou se možná stanou astronauty.

Už vám někdy někdo dal slib, který dodržel? Pokud ano, víte, že sliby vytvářejí pouta, vyvolávají vzrušení a umožňují lidem věřit. Toto vozítko slibuje povýšení znalostí ohledně Marsu na vyšší úroveň a podělení se o ně se světem.

 

Perseverance

(houževnatost, vytrvalost, úpornost, stálost)

Curiosity. InSight. Spirit. Opportunity. Pokud se nad tím zamyslíte, všechna tato jména minulých marsovských průzkumníků jsou vlastnostmi, které jako lidé máme. Jsme vždy zvědaví a hledáme příležitosti. Máme charakter a porozumění k průzkumu Měsíce, Marsu a dalších míst. Pokud ale mají být vozítka atributy naší rasy, opominuli jsme ten nejdůležitější z nich. Houževnatost. My lidé jsme se vyvinuli jako stvoření, která se dokážou naučit adaptovat na jakoukoliv situaci, nehledě na to, jak je nevlídná. Jsme rasou průzkumníků a na cestě k Marsu nás potká mnoho neúspěchů. I přesto dokážeme vytrvat. My, ne jako národ ale jako lidstvo, se nevzdáme. I přesto, že budeme čelit hořkým ztrátám, jako byly Opportunity nebo Vikram, lidská rasa vždy vytrvá.

 

Tenacity

(urputnost, tvrdošíjnost, neústupnost, vytrvalost)

Myslím, že Tenacity by bylo skvělé jméno pro marsovské vozítko, protože znamená, že se nikdy nevzdáte. Vědci jsou urputní. To je to, co je nutí stále přemýšlet a experimentovat. Vědci se díky své neústupnosti nikdy nevzdávají. Je to součást jejich kariéry. Když vědci udělají chybu, vidí, co udělali špatně, a pak to zkusí znovu. Pokud by nebyli tvrdošíjní, marsovská vozítka by neexistovala. Urputnost také znamená, že překonáváte překážky, aniž byste se vzdali, stejně jako to dělali vědci, když vozítka stavěli a programovali. Rover také bude muset na Marsu překonávat skutečné překážky, jako například balvany. I potom, co na Marsu přistane, vědci s ním stále budou muset vytrvale jezdit po kamenném povrchu. Pokud bude vozítko pojmenováno Tenacity, bude inspirovat děti jako jsem já, aby byly také vytrvalé! Právě díky vytrvalosti je svět o tolik lepší.

 

Clarity

(jasnost, srozumitelnost, zřetelnost, čirost)

Jasně. Vidět Mars jasně. Tentokrát však novým párem očí. Párem očí, které Mars uvidí s ostrostí zraku 20/20. Vybral jsem jméno Clarity proto, jelikož toto marsovské vozítko nám dá jasný pohled na úchvatnou planetu, která je v našem dosahu. Vozítko bude hledat dávný život, sbírat vzorky hornin a připravovat nás na lidskou výpravu. Jasnost ve své podstatě znamená být dobře viděn nebo dobře vidět. Mars Rover 2020 se svými dvaceti třemi kamerami (devíti pro navigaci, sedmi pro vědecké účely a sedmi pro přistávací fázi) umožní lidem na Zemi získat nesmírně zřetelný pohled na Mars. Díky NASA a jejich Roveru 2020 pracujících ruku v ruce si budeme moci Mars představit jasně a srozumitelně.


Jaký je váš favorit? Nebo máte nápad na originálnější a vhodnější jméno? Podělte se ostatními o svých názorech v komentářích. Času k odeslání svého hlasu máte ještě dost. Anketa se uzavře za necelých pět dnů. Vítěz pak bude oznámen v březnu, přičemž NASA výsledky hlasování pouze zohlední, ale nemusí se jimi definitivně řídit.

zdroj informací:
https://mars.nasa.gov/mars2020/participate/name-the-rover/

zdroj obrázku:
https://mars.nasa.gov/imgs/mars2020/mars2020_007_v006-500x.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

50 komentářů ke článku “Vyberte jméno pro Mars Rover 2020”

  1. Alois napsal:

    Zatím co se hlasuje o jménu na NASA LIVE pokračuje demontáž roveru. Právě sejmuli žlutou krycí desku z hlavní skříně a objevila se elektronika. Do startu zbývá půl roku, očekával bych přesun na Mys, žasnu.

  2. Alois napsal:

    5,5 tisíce hlasů a 13-té místo ve světě. To je překvapivé. Počítal jsem s tím, že počet hlasů bude korespondovat s počty při komentovaných přenosech. Tedy kolem 2.000. Uvážíme-li, že článek s návodem na hlasování postupně zastarává je návštěvnost vskutku obrovská. Kosmonautika je speciální obor navíc značného rozsahu, někoho zajímají pilotované lety, jiného aplikované družice či kosmické sondy, navíc se prolíná s astronomií a kosmologií. V tomto případě drtivá většina hlasujících se zřejmě zajímá o sondy a Mars. Pokud tato statistika nelže, příkladně hlasy mohou přibývat roboticky, dá se dovodit, že kosmonautika v naší Zemi oslovuje v různém rozsahu kolem 10.000 lidí. Předpokládá, že nehlasující příznivce kosmonautiky zajímají jiné obory než sondy a Mars.

  3. Pavel Seemann napsal:

    Hlasoval jsem pro Tenacity.

    Co mě však mrzí je, že mapa účastníků hlasování je špatně, respektive je zavádějící. Proč? Protože jedno ze základních pravidel tvorby tematických map je, že absolutní hodnoty (= počet účastníků) se nemohou znázorňovat pomocí barevných odstínů (metodou kartogramu). Musí se buď normovat na plochu nebo alespoň na počet obyvatel daného státu.

    Případně lze použít metodu kartodiagramu, tj. znázornit počty pomocí kruhového nebo sloupcové diagramu. Protože logicky a obecně, lidé ze států s vysokým počtem obyvatel budou hlasovat v absolutním počtu vícekrát a k tomu se nemusí dělat mapa. Za tohle, co je na webu k volbě jména roveru se „vyhazuje“ od zkoušky z kartografie.

    Lidi z NASA jsem už na to upozorňoval dvakrát, při podobných příležitostech (InSight 2015, jméno na čip v roveru 2020) tak to zkusím ještě potřetí.

    Jak by mapa mohla vypadat je vidět na tomto odkazu:

    https://arcg.is/qCHPP0

    Je to vyrobené na rychlo, tak mě, prosím, pokud to bude číst nějaký další kartograf, nekamenujte 🙂

  4. Kaili napsal:

    Endurance… okamžitě mě to napadlo při čtení možností. Vytrvalost, odolnost, ale i trpělivost.

  5. Alois napsal:

    Podíval jsem se na přímý přenos NASA z montáže a k mému překvapení tam probíhá demontáž. Rover, resp. jeho zbytek, je na vysoké konstrukci a je z něj torzo, jen kola a podlaha – žlutá základní deska zbavená veškerého vybavení.

  6. Bukosek napsal:

    Ja taky Vision 🙂 tak jsme 3…

  7. gg napsal:

    Logicky by to mělo být „Cat“. 🙂

  8. Smisek napsal:

    Výběr se mi nezdál nějak úchvatný, nakonec jsem se rozhodoval mezi Clarity a Endurance. Každopádně Endurance si budu vždy spojovat spíše s dopravním prostředkem (lodí), než se sondou. Navíc bylo by trošku nepraktické, kdyby ten rover náhodou po roce kleknul a jmenoval se Endurance. Samozřejmě doufám, že se to nestane, ale Murphyho zákony jsou neúprosné. Proto můj hlas jde pro Clarity.

  9. Michael Voplatka Redakce napsal:

    Tak já jsem tady asi jediný, kdo hlasoval pro Vision 🙂

  10. Petr napsal:

    Vypada to, ze Czechia na mape neni probarvena protoze s nasim prostorem nemaji data spojena.

    Ze jmen se mi libi Nadeje (Promise), rover bude mit potencial najit zatim neobjevene.

  11. Mara napsal:

    Vybral jsou Courage, prostě se mi to k tomu prdíkovi hodí. Bude si tam na Marsu šmajdat a musí mít odvahu tam sám vydržet tak dlouho … 🙂

    Jinak přes 1000 hlasů z ČR je pěkné číslo. Jenom co na těch stránkách nemají zrovna vymakané je že se dá hlasovat kolikrát chci 🙂

  12. Spytihněv napsal:

    Máte někdo nějakou teorii, jak je možné, že z Číny (1,3 miliardy lidí), přišlo jen 28 hlasů?? Lidé tam mají o kosmonautice dost dobrou představu, domácí kosmický program funguje, sice jsou to komouši, ale snad až taková internetová cenzura tam není. A i kdyby, tak by přece muselo v tak obrovské populaci prosáknout více než nějakých 28 hlasů…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Svou roli možná hraje jazyková bariéra – stejně jako mnoho Američanů, či Evropanů nechodí na čínské weby, tak asi mnoho Číňanů nechodí na weby anglické. Ale to je jen moje spekulace.

    • Mara napsal:

      Za prvé bude problém velký čínský firewall který blokuje přístup skoro kamkoliv mimo servery čínské, a na americké obzvlášť je vysazený. A druhá věc je, že Číňané jsou stále říše středu, oni žijí jinak než to vidíme my v Evropě a Americe – oni jsou pupek světa, nejlepší na světě a zbytek jsou pro ně sluhové a méněcení. Americký kosmický program je z jejich pohledu nezajímavý a v podstatě horší než ten jejich – takové je jejich vidění světa. Pokud budete mít někdy příležistost se s nějakým číňanem bavit, brzy na vlastní oči uvidítě, jak s vámi pohrdá. Ono se stačí někdy projít i v Praze mezi turisty 🙂 (ne a opravdu to co v Praze chodí nejsou japonci :-))))

      • Risa123 napsal:

        Kdokoli kdo nesouhlasí s režimem se za hranice nedostane.

    • lvy napsal:

      Já bych teorii měl, většina inteligence přistupuje na zahraniční WEBy přes VPN, tedy jejich hlasování spadlo pod jinou oblast světa. VPN používají proto, aby obešli místní cenzuru domén typu youtube, google atp.

      • Spytihněv napsal:

        To vypadá logicky. Že by hlasovali přes Turecko? To by zase vysvětlilo, proč zrovna Turci doslova drtí zbytek světa 🙂

      • Samo2 napsal:

        Turecký národ má voči USA pozitívny vzťah len vláda Erdogana je naklonená rusku resp. využíva Rusko ako partnera čo je pre nich výhodné no USA sa to moc nepáči keže donedávna boli oni partner č. 1 no Turecko chce diverzifikovať a aj diverzifikuje spoluprácu.

  13. Spytihněv napsal:

    Opportunity, Curiosity… Proč ne teď Importunity? 🙂 Rýmuje se to a ani ten význam není úplně od věci.

  14. pbpitko napsal:

    Vybral som Fortitude vo význame sila ducha. To veľmi výstižne dopĺňa doterajšie názvy : Spirit Opportuniti, Curiosity – všetko vystihuje charakteristiku ľudského ducha.
    Ale páčilo by sa mi aj Endurance hoci mi to trochu vybočuje z doterajších názvov.

  15. B.E.A.M napsal:

    Nieee ja som chcel aby sa tam dostal Picus
    ( ͡° ͜ʖ ͡°)

  16. Lopour napsal:

    Hlasoval jsem také pro Endurance – příběh Shackletonovy expedice je vážně neuvěřitelný. Připomenul jsem si ho opět o Vánocích z trochu jiného úhlu – s důrazem na Shackletonva zástupce a přítele Franka Wilda. Knížku WILD napsal známý horolezec (a posléze i polárník) Reinhold Messner, překlad vyšel předloni, vřele doporučuji!
    Vidím v tom symboliku zanechaných pouzder se vzorky, pro které se na Mars vrátí jiná loď – stejně jako se Shackleton vrátil na Sloní ostrov pro trosečníky vedené Wildem.

  17. M napsal:

    Taky jsem dal Endurance a držím palce co to jde at to dopadne dobře 🙂

  18. Dan napsal:

    Dal jsem Clarity, ale coby z nouze ctnost. Výběr je takový chudší.

  19. Spytihněv napsal:

    Dávám Tenacity.

    Endurance zní mocně, ale evokuje mi něco velkého. Buď loď a nebo kráter na Marsu, který velmi dobře prozkoumala Opportunity. A taky trocha pověrčivosti. Beagle 2 byl rovněž pojmenován po historické lodi…

  20. Vojta napsal:

    Přiznám se, že mi výběr připadá trochu jednotvárný. Všechno abstraktní výrazy vztažené k lidským vlastnostem. Evidentně měli předem jasno, kterým směrem se výběr jména bude ubírat. Jasně, je to jejich rover, mohou si ho pojmenovat, jak chtějí.
    Endurance mi ale tak jako tak připadá jako dobrá volba. Shackletonův příběh je silný a má s roverem společného hodně včetně nutnosti navštívit lokalitu ještě jednou a vrátit výsledky práce do civilizace.

  21. Kamil napsal:

    Endurance – jasná volba
    PS Česká republika ještě není na mapce, měli bychom tohle hlasování víc zpopularizovat

  22. Lukas napsal:

    No,kedze tam ide hladat stopy zivota tak ja som za NÁDEJ.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.