Rok 2019 z pohledu našeho portálu

Tak jako každý rok vydáváme i letos 1. ledna krátký článek věnovaný rekapitulaci návštěvnosti našeho webu i jeho subdomén v právě skončeném roce. Pokud Vás tedy zajímá, jak se naše návštěvnost vyvíjela v průběhu roku 2019 a jak reagovala na nejrůznější události v kosmonautice, pak je tento článek určený právě vám. Celkově se dá říct, že rok 2019 byl z hlediska návštěvnosti našeho webu plně srovnatelný s rokem 2018. Vzhledem k tomu, kolik zajímavých momentů si pro nás chystá rok 2020, si myslím, že za rok tady nebudu prezentovat špatná čísla. Sluší se ještě poznamenat, že by náš web těchto úžasných čísel nikdy nemohl dosáhnout bez vás – čtenářů. Vážíme si toho, že se k nám vracíte a budeme se i nadále snažit nezklamat vloženou důvěru.

V roce 2018 byl zcela jasný vrchol návštěvnosti – premiérový start Falconu Heavy. V roce 2019 žádný takový extrémní výstřel nebyl, ale i přesto jsme zaznamenali pět dní, kdy na náš web přišlo více než deset tisíc návštěv. Takového zájmu od čtenářů si samozřejmě ohromně vážíme. je pro nás potěšující, že jsme se stali zdrojem informací pro tolik lidí. Ještě bych chtěl vypíchnout jeden moment, který se netýká statistik návštěvnosti, ale v rekapitulaci uplynulého roku z hlediska našeho webu nemůže chybět. Díky Vašim hlasům se náš web umístil na překrásném šestém místě ve finále ankety Křišťálová lupa, kategorie zájmové weby. Upřímně Vám děkujeme!

Než se dostanu ke statistikám, chtěl bych ještě veřejně poděkovat všem redakčním kolegům, kteří ve svém volném čase tvoří články a další obsah na webu kosmonautix.cz. Jsem skutečně hrdý na tým, který mám kolem sebe. Tihle lidé totiž chápou význam slov profesionalita a zodpovědnost. Právě díky těmto autorům, kteří tvoří perfektní tým, se náš web posouvá dál. A teď už se pojďme podívat na grafy a čísla – v závorce najdete srovnání s rokem 2018. Stejně jako vloni začneme i letos statistikami hlavní vstupní brány na náš portál, tedy návštěvností webu na adrese kosmonautix.cz. Po kliknutí na obrázek jej uvidíte v plném rozlišení.

Počet návštěv: 1 843 372 (- 2,37%)
Počet návštěvníků: 231 240 (- 10,85%)
Zobrazených stránek: 3 962 718 (- 8,50%)
Přímá návštěvnost: 915 454 návštěv (- 1,42%)
Návštěvnost z odkazujících webů: 410 877 návštěv (+ 5,28%)
Návštěvnost z vyhledávání: 458 527 návštěv (- 6,89%)
Nejnavštěvovanější den: 3. březen – 31 206 návštěv

Návštěvnost našeho blogu v roce 2019.

Návštěvnost našeho blogu v roce 2019.
Zdroj: Google analytics

Náš blog vznikl v roce 2012 na základech diskusního fóra, které letos oslavilo deset let provozu. Právem jej označujeme za středobod našeho portálu, jelikož se z jeho aktivních uživatelů rekrutují autoři pro náš web. Diskusní fórum tedy nemůže ve výčtu statistik chybět.

Počet návštěv: 223 868 (+ 7,66%)
Počet návštěvníků: 28 301 (- 28,70%)
Zobrazených stránek: 2 553 399 (+ 2,47%)
Přímá návštěvnost: 138 623 návštěv (+ 209,63%)
Návštěvnost z odkazujících webů: 46 109 návštěv (- 69,64%)
Návštěvnost z vyhledávání: 39 136 návštěv (+ 13,31%)
Nejnavštěvovanější den: 26. duben – 776 návštěv

Návštěvnost našeho fóra v roce 2019

Návštěvnost našeho fóra v roce 2019
Zdroj: Google analytics

Pokud chcete vědět, kdy bude z Vašeho stanoviště pozorovatelný přelet Mezinárodní kosmické stanice, můžete využít naší subdomény iss.kosmonautix.cz. Návštěvnost této subdomény souvisí s ročními obdobími – když jsou lidé v létě častěji venku, tak i častěji hledají informace o přeletech ISS.

Počet návštěv: 62 141 (- 20,65%)
Počet návštěvníků: 24 351 (- 35,15%)
Zobrazených stránek: 154 075 (- 39,02%)
Přímá návštěvnost: 18 131 návštěv (+ 17,24%)
Návštěvnost z odkazujících webů: 1 656 návštěv (- 84,56%)
Návštěvnost z vyhledávání: 42 348 návštěv (- 18,73%)
Nejnavštěvovanější den: 26. červenec – 4 349 návštěv

Návštěvnost subdomény iss.kosmonautix.cz v roce 2019

Návštěvnost subdomény iss.kosmonautix.cz v roce 2019
Zdroj: Google analytics

Jako poslední nás čeká nejmladší subdoména, která slouží všem, kteří chtějí vědět, jaké nás v blízké době čekají starty kosmických nosných raket. I v roce 2019 se o její obsah staral uživatel, který na našem diskusním fóru vystupuje pod přezdívkou Agamemnon – i jemu patří velký dík.

Počet návštěv: 33 039 (- 14,79%)
Počet návštěvníků: 9 645 (- 7,25%)
Zobrazených stránek: 35 785 (- 15,45%)
Přímá návštěvnost: 27 825 návštěv (- 17,52%)
Návštěvnost z odkazujících webů: 453 návštěv (+ 48,52%)
Návštěvnost z vyhledávání: 4 761 návštěv (+ 0,66%)
Nejnavštěvovanější den: 10. duben – 356 návštěv

Návštěvnost subdomény starty.kosmonautix.cz v roce 2019

Návštěvnost subdomény starty.kosmonautix.cz v roce 2019
Zdroj: Google analytics

Na úplný závěr mi dovolte ještě jednou poděkovat Vám všem, kdo náš web navštěvujete. Vy jste ten motor, který nás tlačí vpřed. Vaše návštěvy, komentáře, hodnocení, sdílení, reakce na sociálních sítích – to jsou pro nás ty nejlepší odměny. Chci věřit, že se nám i v roce 2020 podaří udržet přátelskou atmosféru, která je cítit ve většině diskusí na našem webu. Díky, že jste s námi a těším se na všechny úžasné momenty, které spolu budeme sdílet.

P.S. Všechny statistiky uvedené v tomto článku byly vytvořeny na základě údajů ze služby Google Analytics

Zdroje informací:
Google Analytics

Zdroje obrázků:
https://cdn.pixabay.com/photo/2018/09/24/15/26/new-years-eve-3700169_640.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

20 komentářů ke článku “Rok 2019 z pohledu našeho portálu”

  1. PetrK napsal:

    Každým rokem se denně snažím svou troškou do mlýna přispět k vylepšování statistik, a nejinak tomu bude i letos 🙂
    Dušane, děkuji vám i celé redakci, děláte super práci.

  2. Tommy napsal:

    Já zase jdu nejdříve sem a až pak na elonx. Děkuji za perfektní web.

  3. Jan Jančura napsal:

    Děkuji za kvalitní práci v předchozím roce. Zejména si cením šíře záběru, frekvenci vydávání článků a seriálů – zejména Svět nad planetou a Gateway. V tom jste zajímavější než Elon.cz. Naopak v Elon.cz je volnější diskuze a je uživatelsky přívětivější. Jsem však rád, že zde máme minimálně dva weby s kosmonautikou a budu rád, pokud to tak vydrží.

  4. Radim napsal:

    Dovolil bych si rozporovat větu „Stejně jako vloni začneme i letos statistikami hlavní vstupní brány…“
    Letos nějak vypadnul odstavec věnovaný videu, tedy neoceníme úspěšný odchod z YT…

    R.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Aha, vidíte, na to jsem zapomněl. Ale mohu to nahradit tady.
      Rok 2018 jsme skončili s šesti a půl tisíci YT odběrateli, jak je uvedeno v tomto článku. V tuto chvíli nás na YouTube odebírá skoro o dva tisíce lidí více – přesně 8 427. Udělali jsme 44 živě a česky komentovaných přenosů s celkovou délkou 31 hodin. Dále 12 Pokeců s kosmonautixem o délce dohromady 24 hodin a 12 dílů Vesmírných výzev s délkou přes sedm hodin. Nejsledovanějším přenosem byl start nepilotovaného Crew Dragonu, který mělo v jednu chvíli otevřeno lehce přes 5 000 diváků.

      • Radim napsal:

        Děkuji, děkuji…
        Stejně by mě ale zajímalo porovnání sledování přímých přenosů/záznamů na YT vs. Mall.cz
        Přiznám se, že tomu projektu nevěřím 🙂

        R.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ono se to úplně porovnat nedá – každý start je jinak atraktivní,v jinou denní/noční dobu. Pokud se ale budeme bavit o nějakých obecných průměrech – rok už je dost dlouhá doba, aby byly vypovídající – tak rozhodně diváků neubylo. V nejslabších přenosech jsme někde na původních číslech, ale ve většině přenosů si myslím, že je lidí více. Ostatně u posledního přenosu (přistání Starlineru) se někdo v chatu divil, jak je možné, že teď naše přenosy sleduje tolik lidí. Narážel na skutečnost, že start Starlineru měl něco kolem 3 500 souběžně připojených diváků a přistání mělo něco pod 3000 (přesná čísla bohužel už nevím). Mall.TV má hodně dobře propracované sociální sítě a jelikož na nich naše přenosy aktivně promuje, máme skutečně možnost dostat na přenos více diváků.

  5. hansnasa napsal:

    Díky moc pánové za dobře odvedenou práci, pro nás obyčejné fandy do kosmonautiky.
    Je to úžasné jak nezištně pro nás denodenně připravujete zajímavé články z tohoto oboru.Přeji mnoho úspěchů v tomto roce a mnoho sil do další práce. K těm číslům o návštěvnosti chci říct, že i další z možných faktorů může být spřátelený web ElonX.
    Musím se přiznat, že jako fanda firmy SpaceX tak jako někteří jdu první na něj, ale potom se samozřejmě vrhnu na Kosmonautix. Ještě jednou díky.

  6. Risa123 napsal:

    Je tam až nehezky mnoho mínusů…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ale když se podíváte, tak ty rozdíly nejsou moc velké – většinou jde o kolísání v řádu procent. Domnívám se, že náš web po minulých letech živelného nabírání čtenářů dosáhl jakéhosi maxima – možná jen dočasného, možná trvalého. Oslovili jsme většinu lidí, kteří mají tento zájem a další růst bude už jen pomalý. Za téhle úrovně nasycenosti už se projevují i vlivy jako je atraktivita událostí v daném roce. A i když jsme toho v roce 2019 zažili opravdu dost, tak rok 2018 byl v tomto směru unikátní – mimořádné starty, přistání na Marsu, přílety ke dvěma planetkám. To je hodně slušná konkurence. Ve světle těchto porovnání je úspěch, že nám návštěvnost oproti roku 2018 klesla jen o těch pár jednotek procenta.

  7. Mojmir napsal:

    Vše nej do Nového roku i vám, samozřejmě.
    Neodpustím si ale malou poznámku. Je mi jasné, že si to někdo přebere po svém, ale co už..

    „Sluší se ještě poznamenat, že by náš web těchto úžasných čísel nikdy nemohl dosáhnout bez vás – čtenářů. Vážíme si toho, že se k nám vracíte a budeme se i nadále snažit nezklamat vloženou důvěru“
    Tak mě napadá Dušane, kolik návštěvníků je těch „původních“. Těch, co tu s tebou byli už od začátku, ne jen těch nových. To se ale asi zjistit nedá, že?
    Že je něco zatraceně jinak jsi dal jasně najevo v diskusi před pár týdny, kdy se jako obvykle stočila řeč na nefungující online přenos. To ti slušně ujely nervy, kdy jsi doslova vyjel „No tak si to sledujte někde jinde, mě je to jedno!“ Sorry, ale tohle by sis ke čtenářům ještě před takovými dvěma lety nedovolil…

    Změnil ses Dušane a nedá se říct, že k lepšímu…

    Ať se daří

    • Majo napsal:

      Mojmir,ono s ľuďmi je to v dnešnej dobe ťažko.Nedá sa vyhovieť každému,aj keď sa človek snaží.V prípade toho online prenosu,by som aj ja robil ako pán Majer.Alebo by som Vás rovno blokoval alebo mazal.A bez nejakého rozmýšľania.Lebo aj Keď sa človek snaží problém vyriešiť alebo poradí niečo iné(čo pán Majer robí) aj tak budú vždy nejaký nespokojní.Potom sa čudujte nad reakciami.Jednoducho,ak sa Vám nepáči,nikto Vás tu neťahá a človek nemá nervy z titanu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Myslím, že jste na pana Mojmíra použil až příliš ostrá slova. Je to jeden z našich dlouholetých čtenářů a myslí to dobře. Chci zdůraznit, že na našem webu je jakékoliv mazání komentářů či dokonce banování až tím úplně posledním krokem, který používáme teprve až když vše ostatní selže. Věřím, že to pomáhá férovosti diskuse. Takže prosím, byť to také v jádru myslíte dobře, zkuste to příště trochu mírněji, děkuji.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      To se bohužel zjistit nedá. Jelikož nemáme žádnou registraci pro uživatele, tak se to dá zjistit jen tak, že nám to někdo napíše, nebo že se udělá anketa.
      A co se týče toho vyjetí, tak je pravda, že jsem zareagoval trochu ostřeji, ale pokud si dobře pamatuju, tak to bylo v diskusi, kde si nějaký pán stěžoval, že mu přenos nejde. Zkusil jsme mu poradit, co by mohl udělat, aby mu to fungovalo – tuším, že šlo o anonymní okno v prohlížeči (což opravdu pomáhá). Odpovědí mi bylo, že on nic takového nastavovat nebude. Tak jsem mu odpověděl, jak jsem odpověděl. Nikdy jsem nikoho do sledování našich přenosů nenutil – byla to vždy alternativa pro ty, kteří mají zájem. Mnoho lidí si raději pustilo originál – nemusel jim vyhovovat můj hlas, pro někoho jsme mluvil moc, pro někoho málo. Nikdy jsme to nikomu nevyčítal, protože každý má možnost volby. A stejné je to i teď. Mám radost, když náš přenos sleduje hodně lidí, ale nikdy nebudu do sledování nikoho nutit.
      A ano, asi jsem se změnil, všichni se v průběhu života měníme. Ale nezměnil jsme se sám, změnili se i uživatelé. I oni začali v diskusích používat komentáře, které by také dříve nepoužili. Já jsme pouze přistoupil na jejich taktiku. Pokud je diskuse klidná, reaguji klidně, pokud někdo začne diskusi hrotit, akceptuji to, ale ať očekává reakci ve stejném stylu.

  8. Jirka Hadač Redakce napsal:

    Zajímavý článek, proč mám pocit, že že se ty klíčové okamžiky roku 2019 dají snadno identifikovat 😀 DM-1, exploze Dragonu atd :-D. Ale ten 1,8 milionu návštěv. Moc hezké. GRatuluju, děláte tu skvělou práci.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.