Druhý pilíř evropské datové dálnice

Druhý zástupce systému EDRS (European Data Relay System) dosáhl plánované oběžné dráhy a prošel požadovanými zkouškami. Firma Airbus, která systém provozuje mu s oblibou přezdívá Kosmická datová dálnice. Není to nikterak přehnané tvrzení. Díky inovativní technologii přenosů pomocí laserových paprsků může systém EDCS přenášet data z družic sledujících Zemi do pozemních středisek prakticky v reálném čase. Tím se může velmi výrazně zrychlit reakční čas během mimořádných situací, ale také může tento systém sloužit jako základ pro nové služby a produkty.

Družice EDRS-C je oním v prvním odstavci zmíněným druhým zástupcem tohoto systému. Na oběžnou dráhu se tato družice dostala vloni 6. srpna na raketě Ariane 5. EDRS-C následně s pomocí pěti zážehů motoru na kapalné pohonné látky v apogeu (nejvzdálenější bod dráhy) a několika menších korekcí dosáhla finální geostacionární dráhy. Pak se pozemní týmy pustily do podrobného testování, které mělo prověřit správné fungování všech systémů.

Útroby družice TDRS-C

Útroby družice TDRS-C
Zdroj: http://www.esa.int/

Nyní mohlo být řízení družice předáno společnosti Airbus a během následujících měsíců dojde k doladění laserového komunikačního terminálu, což je součástí plánované zkušební sekvence. V rámci těchto zkoušek se počítá s několika datovými spojeními EDRS-C s evropskými družicemi Sentinel. Pokud se neobjeví žádný problém, mohl by už na jaře EDRS-C vstoupit do komerčního provozu. Na palubě družice navíc najdeme i komerční zařízení patřící britské společnosti Avanti, která již brzy začne svým klientům zajišťovat komunikační služby.

Samotný projekt EDRS leží na pomezí mezi projekty soukromými a veřejnými, jelikož se na něm podílí jak Airbus tak ESA. Evropská kosmická agentura se svým podílem snaží spojit průmyslové podniky kolem velkých projektů, stimulovat vývoj technologií a dosáhnout i ekonomických benefitů. Jako první zástupce systému EDRS se do kosmického prostoru dostal v lednu 2016 EDRS-A. Do dnešních dní přes něj proteklo 1,7 petabytů dat, což podle Evropské kosmické agentury odpovídá zhruba 20 000 filmů v ultravysokém rozlišení 4K, které byste mohli nonstop sledovat téměř 4,58 roku. Tento objem dat byl přenesen během téměř 300 000 optických mezidružicových spojení.

Přeloženo z:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/images/2016/06/edrs-c3/16018083-2-eng-GB/EDRS-C.jpg
http://www.esa.int/…/edrs-c_being_tested4/16902766-1-eng-GB/EDRS-C_being_tested.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.