Zkoušky vylepšení pro stupeň Briz-M

Na konci letošního roku začala agentura Roskosmos zkoušet nové mobilní zařízení pro plnění nízkotlakých nádrží na horním stupni Briz-M. Tento nový systém vyvinula kancelář KBTKhM a dokončený kus již byl doručen na kosmodrom Bajkonur. Technici jej přemístili na místo u rampy raket Proton 92A, kde se běžně tankují horní stupně Briz-M. V rámci zkoušek sem byla dopravena i maketa tohoto horního stupně. Podle vyjádření agentury Roskomos proběhly mezi 25. a 29. listopadem zkoušky plnění a následného vypouštění paliva. Druhého prosince pak začaly podobné testy zaměřené na manipulaci s okysličovadlem.

Horní stupeň Briz-M

Horní stupeň Briz-M
Zdroj: http://spaceflight101.com

Celá zkušební fáze by podle Roskosmosu měla být dokončena 24. ledna příštího roku. Agentura dále uvedla, že nová metoda plnění založená na dávkování pohonných látek podle hmotnosti poskytne vyšší spolehlivost a bezpečnost při tankovacím procesu. Pokud zkoušky dopadnou dobře, mělo by se nové tankovací zařízení poprvé v ostrém režimu použít na Bajkonuru při startu rakety Proton s horním stupněm Briz-M, která má vynést komunikační družice Ekspress-80 a Ekspress-103. Tento start je momentálně plánován na první čtvrtletí roku 2020.

Proton-M a montáž horního stupně Briz-M.

Proton-M a montáž horního stupně Briz-M.
Zdroj: http://www.khrunichev.ru/

Přeloženo z:
http://www.russianspaceweb.com/

Zdroje obrázků:
http://www.russianspaceweb.com/images/centers/baikonur/092/briz_fueling_site_1.jpg
http://spaceflight101.com/re-entry/wp-content/uploads/sites/19/2016/01/8331424_orig.jpg
http://www.khrunichev.ru/img/al/1223521172.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Zkoušky vylepšení pro stupeň Briz-M”

  1. Jirka Hadac Redakce napsal:

    A jaky byl stary zpusob plneni? Ridili se budikem tlakomeru? Sledovali na prutokomeru objem a zavreli kohoutek? Ja jen, ze skoda, ze anatolij nepopsal i tenhle.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.