ESA otestuje spolupráci dvou roverů

Oddělení technologického vývoje Evropské kosmické agentury TDE podepsalo dohodu s francouzskou společností COMEX. Dohoda se týká vývoje robotického systému TRAILER, což je dvouletý projekt zaměřený na testování inovativní architektury robotické spolupráce. Základní myšlenka vychází z využití dvou vozítek, která by na lunárním povrchu prováděla nejrůznější výzkum. Jelikož se ESA podílí na projektu stanice Gateway, u které je jedním z úkolů užší spolupráce lidí a robotů, mohl by zmíněný projekt najít využití při průzkumu nejen jižního pólu Měsíce.

Vizualizace dvou spolupracujících roverů na povrchu Měsíce.

Vizualizace dvou spolupracujících roverů na povrchu Měsíce.
Zdroj: http://www.esa.int/

Robotičtí průzkumníci budou hrát významnou roli při hledání prvků, které by mohly podpořit lidskou přítomnost na povrchu nezemského tělesa. Tito průzkumníci by se dali řídit buďto přímo ze Země nebo ze základny na oběžné dráze, přičemž se počítá s tím, že část úkolů by měli provádět autonomně. Hlavním úkolem programu TRAILER je vyvinout systém tvořený dvěma hlavními prvky.

  • TRACTOR má být pohyblivý a silný rover vybavený systémy pro vysoký výkon při pohybu a navigaci. Disponovat má i lokálním bezdrátovým vysílačem, krátkodobým zdrojem elektrické energie a systémem pro odběr materiálu.
  • WAIN by měl fungovat jako aktivní přívěs. Počítá se u něj s omezenými možnostmi pohybu a navigace, což však vyváží schopnost vyrábět větší množství elektrické energie nebo ukládat větší množství nákladu. Součástí bude bezdrátová síť, která by se starala o komunikaci mezi Zemí a Měsícem, nebo vědecké vybavení pro analýzu odebraných vzorků.

Celý program vede společnost COMEX a očekává se jeho podpora ze strany Německého výzkumného střediska pro umělou inteligenci v rámci Robotického inovačního centra DFKI RIC a LIQUIFER Systems Group z Rakouska.

Přeloženo z:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/14531078-1-eng-GB/Lunar_Rover_Model.jpg
http://www.esa.int/…TWO_ROVERS_FOR_EXTENDING_LUNAR_EXPLORATION.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “ESA otestuje spolupráci dvou roverů”

  1. Alois napsal:

    Šťastné a Veselé přeji všem nadšencům pro kosmonautiku.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.