Ultima thule má finální jméno

Objekt 2014 MU69, kolem kterého 1. ledna 2019 prolétla New Horizons, dostal oficiální jméno Arrokoth („nebe“ v jazyce původních obyvatel státu Virginie¨).
12. listopadu 17:25

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Ultima thule má finální jméno”

  1. Daemon napsal:

    Je mi na blití z toho podlejzání tzv. politické korektnosti. Ultima Thule tu byla dávno před Hitlerem a je du dávno po něm. To je jak přejmenovat Mnichov, protože jeho jméno je v Mein Kampfu. Idiocie. Nacizmus je 100 let stará historie.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ehm, co takhle místo plamenných spekulací raději zkusit zjistit, jak to bylo doopravdy? Označení Ultima Thule bylo od počátku provizorní, dokud se nevybere finální oficiální název. NASA nechtěla, aby se o objektu v době průletu New Horizons hovořilo jen jako o 2014 MU69, což je jeho kódové označení přidělené v době objevu. Proto přišli s myšlenkou použít provizorní název dokud nepřijde název finální. O tom se mluvilo už od chvíle, kdy se název Ultima Thule objevil poprvé. Nyní byl vybrán oficiální název, takže nejde o nic překvapivého. Vědělo se, že k tomu dojde. Vaše úvahy o motivech v pozadí rozhodování jsou zcela zcestné.

  2. Dr.Horak Redakce napsal:

    Jedná se o výraz z algonkinského jazyka, kterým původně mluvili členové kmene Pamunkey (ze kterého pocházela Pocahontas), který byl členem konfederace Powhatan. Více než 200 let mluví anglicky.
    Udává se, že nyní žije asi 200 osob hlásících se k tomuto kmeni, z toho cca 80 je v rezervaci. Od roku 2016 je kmen federálním soudem uznán za politickou entitu.
    Podle smlouvy z roku 1646 platí každoroční tribut (v naturáliích) virginskému guvernérovi – což se jim zatím vždy podařilo splnit.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.