Cestu Nauce možná otevře až Progress MS-16

Kosmická nosná raketa Sojuz 2-1a by měla 11. prosince 2020 vynést z bajkonurské rampy 31 kosmickou loď Progress MS-16, která následně zamíří k ISS. Počítá se s dvoudenním letovým profilem, který bude zakončen připojením na zadní dokovací port staničního modulu Zvezda. Podle harmonogramu z letošního podzimu by měla loď u stanice strávit celých 220 dní, což vzhledem k termínu startu vcelku odpovídá časovému rámci plánovaného zničení staničního modulu Pirs. Jeho oddělením od ISS by se uvolnil spodní (k Zemi mířící) dokovací port modulu Zvezda, na který se má připojit ruský laboratorní modul Nauka.

Stav modulu Nauka ze začátku roku 2019.

Stav modulu Nauka ze začátku roku 2019.
Zdroj: https://i.imgur.com

Momentálně se sice počítá s tím, že Pirs s sebou při odletu od stanice odnese už Progress MS-15 (start plánován na červenec 2020), jenže Nauka má startovat v prosinci 2020 a nikdo samozřejmě nemůže zaručit, že nedojde k odkladům. Pozemní operátoři zároveň už dali najevo, že chtějí modul Pirs udržet na stanici co nejdéle, dokud nebude start Nauky těsně za dveřmi.

Proto může do hry vstoupit Progress MS-16, který bude sloužit jako jakási záloha pro případ, že se start Nauky zpozdí a bude tedy potřeba nechat u ISS modul Pirs i po odletu Progressu MS-15. To se sice snadno řekne, ale aby loď zvládla tento bonusový úkol, bude muset být vybavena dodatečnými systémy avioniky, které umožní jak automatické, tak manuální řízení. Tyto systémy by se musely do lodi instalovat během jejího předstartovního zpracování na kosmodromu Bajkonur. Dokonce i samotný termín startu Progressu MS-16 není pevně daný a může se měnit podle připravenosti modulu Nauka.

Přeloženo z:
http://www.russianspaceweb.com/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Sts110-363-001.jpg
https://i.imgur.com/VOq9Pqa.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

30 komentářů ke článku “Cestu Nauce možná otevře až Progress MS-16”

  1. Alois napsal:

    Nebylo by dobré Nauku vyjmout z ankety na rok 2020, světe div se, pořád jí přibývají hlasy

  2. S vypuštěním modulu Nauka se již nepočítá v roce 2020.

  3. Alois napsal:

    Blíží se též start prvního modulu Číny, který je obdobné velikosti. Pokud je Čína předběhne bude to věc k hlubšímu zamyšlení.

    • Vladimír Todt napsal:

      S Čínou to nebude nyní pár let tak jednoduché. Ukazuje se, že jejich neoficiální císař – strýček „Panda“ je spíše nomenklaturní kádr nevhodný pro ekonomický rozvoj. Takový drobet Leonid Brežněv. Finance jsou tak nyní více směřovány do státních molochů a subvencí. Začíná se to negativně projevovat na ekonomice. Takže uvidíme jak to bude s financemi pro kosmonautiku v Číně. Samozřejmě pokud to bude politický cíl, tak to je něco jiného.
      Ovšem v Rusku už nyní nepomáhá moc ani občasný politický tlak. Zde se může stát, že Rusko už nebude vůbec vynášet žádné komerční satelity. Jestli už se tak nestalo.

  4. ldx napsal:

    No skvělé, takže Nauka, dá-li Bůh v roce 2021. Nejsem si jist, jestli v následujícím období bude vůbec potřeba, pokud se bude pilně budovat stanice Gateway. V tomto případě bych řekl, že Rus přichází s křížkem po funuse.
    To takový JWT má podobné zpoždění, ale tam potřeba dané mise zatím vůbec nevyčpěla (i když tento teleskop brzo dostane, aspoň na některých vlnových pásmech, konkurenci v podobě ELT).

  5. Vladimir Todt napsal:

    Hlavně aby to neuspěchali. :O

  6. Alois napsal:

    Jak se zdá bude to první konkrétní krok k vypuštění Nauky. Zatím to vždy byly plané sliby a nekončící odklady.

    • Antocyanin napsal:

      Na druhou stranu u kazdeho projektu, ktery ma vice odkladu jsou vsechny odklady az na posledni „nekoncici“ a vsechny sliby az na posledni „plane“. Tak treba uz se to konecne povede.

      • ventYl napsal:

        Ja som akurat rozesmut z toho, ze Nauka mala byt povodne este modulom pre Mir a na ISS sa dostane len na 3 roky. Co bude potom je tazke povedat, ale tipoval by som, ze americka strana bude tlacit na komercializaciu vyuzitia stanice s cim sa Rusi nemusia uplne dobre hrat.

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Nauka neměla být modulem Miru. Byla koncipována jako náhradní modul prvního modulu ISS (Zarji). Tento týden by měl být v americkém senátním výboru pro obchod představen návrh nového autorizačního zákona pro NASA, kterým by byla prodloužena autorizovaná životnost ISS do roku 2030 (tedy o šest let).

      • hanh napsal:

        Nebylo to na začátku trošku-úplně jinak. Když se začala plánovat-stavět ISS. Tak se odhadovalo pokud vím, že bude sloužit do roku 2015. Pamatuji si to cca kolem roku 2000, že se hovořilo o roce 2015.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ano, životnost záleží na tom, do kdy budou agentury ochotné platit – prodlužuje se po čtyřletých obdobích. Na začátku se hovořilo o roce 2016, pak se agentury dohodly na financování do 2020, teď platí rok 2024, téměř jistý je nyní rok 2028 a pravděpodobný je 2032.

  7. Honza napsal:

    Jak to vypadá s čištěním těch nádrží, možná jsem nějaký článek přehlédl, ale přijde mi, že se sice tak opatrně plánuje, ale o stavu Nauky se mlčí.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Pokud vím, tak se ten problém podařilo vyřešit.

    • Radim Pretsch Redakce napsal:

      Mi z některých spíš náznaků vyplynulo, že se Rusům původní systém vyčistit nepodařilo a byl nahrazen novým. Ale je to bez záruky a bez detailů.

      Taky jsem četl, že přesun úkolu odvézt Pirs z 15 na 16 už byl potvrzen. Jedná se tak jen o další z řady odkladů z důvodu nejasnosti kolem vypuštění Nauky. Rok před startem tak nad jejím osudem stále visí otazník.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Proto jsem raději napsal „podařilo vyřešit“ než „podařilo vyčistit“. Sám jsem taky nedohledal žádné bližší oficiální informace.

    • xxl napsal:

      definitivne sa pouziju povodne nadrze, vycistit sa ich podarilo asi dostatocne a aj problemy s mikrotrhlinami by nemali byt vraj problemom pre jednorazove natankovanie a po pripojeni k ISS sa tie nadrze uz pouzivat nebudu
      vsetky nadrze mali prejst testami ktore dopadli dobre a tak nieje potrebne ich vymienat za nadrze ktore sa pouzivaju na fregat-m o ktorych sa uvazovalo

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Jak ukazuje dosavadní zkušenost, používat slovo „definitivě“ ve spojení s Naukou je velmi ošidné.

        25.března letošního roku Rogozin potvrdil rozhodnutí o použití palivových nádrží z Fregatu https://tass.ru/kosmos/6253886
        Bylo to oficiální potvrzení předešlých informací z nejmenovaných zdrojů. Přijde mi logické, že tímto okamžikem byly pokusy o čištění ukončeny a byly zahájeny práce na náhradě.

        Zpráva ze 17.října bez bližšího upřesnění a oficiálního potvrzení (poprvé?) uvedla, že Nauka poletí s původními nádržemi https://tass.ru/kosmos/7009899 (zpráva z 26.září ještě o této změně neinformovala).

        V zemi kde včera znamenalo zítra (nebo jak to měli na štítě ;-)) je nejspíš možné ledascos, ale že by po letech marného snažení dospěli k rozhodnutí o výměně a pak z ničeho nic během 4-5 měsíců problém s čištěním vyřešili (když už navíc zřejmě běžely práci na výměně), to mi přijde trochu přitažené za vlasy.

      • xxl napsal:

        a co, ze zacali prace na vymene? ano zacali, uz boli vyrobene nove nadrze, ale ukazalo sa, ze nieje potrebne tie nadrze vymienat a je mozne letiet s povodnymi
        prace na vyrobe nadrzi prebiehali paralelne s cistenim povodnych nadrzi, ale ked sa ukazalo, ze povodne sa podarilo vycistit tak sa bude letiet s povodnymi
        je na tom nieco nepochopitelne?

      • Radek napsal:

        Tak podle vyjádření Michala Václavíka z České kosmické už Rusko zrušilo termín startu Nauky listopad/prosinec 2020, nový termín neuvedlo, odhaduje polovinu roku 2021. Takže zpráva Tassu je zbožné přání nebo nedostatek aktuálních informací.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Tak to by mohlo znamenat labutí píseň Nauky. S rokem 2020 vyprší záruky na některé systémy Nauky. Kritický je zejména systém ovládání slunečních panelů. Bez jejich správné funkce totiž Nauka nebude mít energii pro dolet k ISS.

      • xxl napsal:

        papierova zivotnost je jedna vec, realna zas druha

        ci snad si myslite, ze ked je zivotnost niecoho pri vyvoji urcena na 10rokov, ze ono to den po 10tom roku prestane fungovat?

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Ne, to si opravdu nemyslím 😉 Jenže u Nauky se životnost eletromotorů slunečních panelů už jednou prodlužovala. Ale ne na základě testů, ale administrativně, pouze razítkem (zdroj russianspaceweb.com).

        Historie Nauky vzbuzuje, nejen u mě, pochybnosti o její kvalitě. Což mě vede k názoru, že garantovaná (potažmo prodlužovaná) životnost může být v jejím případě „konečnou“. Tenhle názor jsem navíc četl v rozhovorech s lidmi z Energije, Chruničeva a Roskosmu.

        Nejnovější odklad, a to rovnou o půl roku, pak tyto názory podporuje. Můj názor, ale tohle už opravdu jen moje osobní spekulace, je, že Nauka je nepoužitelná a jen nikdo nemá odvahu to potvrdit. Ale je to jen osobní spekulace a můžu se mýlit.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.