ANKETA: Na jakých DESET událostí roku 2020 se těšíte nejvíce?

Konec roku se nezadržitelně blíží a proto je potřeba začít zveřejňovat tradiční články, které se s tímto obdobím pojí. Jako jedena z prvních přichází na řadu tradiční anketa věnovaná nejočekávanějším momentům nadcházejícího roku. Během roku 2020 bychom se měli dočkat celé řady zajímavých momentů – dohromady jsme jich dali rovnou třicet! V průběhu následujících dvou měsíců tak můžete hlasovat pro momenty, na které se těšíte nejvíce. Vzhledem k opravdu vysokému počtu možností jsme sáhli po mimořádně vysokém počtu hlasů, které můžete udělit – každý z Vás může udělit svůj hlas deseti událostem, tedy jedné třetině atraktivních momentů.

Máme se skutečně na co těšit. K Marsu vyrazí hned čtyři mise – Evropsko-ruská, americká, čínská a z UAE. Indie a Evropa vypustí svou misi pro studování Slunce, Čína zase misi pro odběr vzorků z Měsíce a jejich dopravu na Zemi. Indie a Čína otestují své nové kosmické lodě pro posádku a Čína začne budovat modulární kosmickou stanici. SpaceX chce společně s Boeingem zahájit lety s lidmi, dále má začít nabízet služby sítě Starlink, nebo testovat loď Starship. Premiéru by si měly odbýt rakety Vega-C, H3, Ariane 6, Firefly Aplha, LauncherOne či Blue Whale 1. OSIRIS-REx odebere vzorky z Bennu, zatímco Hayabusa 2 doručí na Zemi vzorky z Ryugu. To je už dost dlouhý výčet a přitom jsme stále nezmínili všechny možnosti, které v anketě jsou. Tak jako každý rok říkám, že vám rozhodování vůbec nezávidím, ale snad Vám pomůže výše zmíněná možnost udělit deset hlasů.

Nyní si ještě (jako již tradičně) zrekapitulujeme výsledky právě skončené ankety. V ní jste mohli hlasovat o tom, z jaké lokality na planetce Bennu byste odebrali vzorky, pokud by to záleželo na Vás. Anketa byla spuštěna 15. srpna a ukončena 8. listopadu. Každý hlasující mohl dát svůj hlas dvěma možnostem a celkem se do ankety zapojilo 208 čtenářů, kteří rozdali dohromady 311 hlasů. Každý tedy udělil průměrně 1,5 hlasů. Všem mnohokrát děkujeme.

Výsledky ankety: „Ze které lokality na Bennu byste nejraději odebrali vzorky? Můžete označit dvě možnosti“

Výsledky ankety: „Ze které lokality na Bennu byste nejraději odebrali vzorky? Můžete označit dvě možnosti“

Už když jsme tuto anketu vyhlašovali, tak nám bylo jasné, že počty hlasů budou výrazně menší než u jiných anket. Je to dáno její samotnou podstatou. Zaškrtnout oblíbenou událost či kosmické těleso není zase tak těžké, ale když se v anketě objeví názvy čtyř lokalit na planetce Bennu, se kterými se třeba někteří čtenáři setkali poprvé, je jasné, že se do hlasování nikdo nepohrne po hlavě. Abychom hlasujícím usnadnili rozhodování, přidali jsme k anketě odkaz na článek, který jednotlivé lokality představil, ale i tak jsem si říkal, že za úspěch budu považovat sto hlasů (což je oproti jiným anketám na našem webu zhruba desetina). Konečný výsledek je však dvojnásobný, což mne ohromně těší.

Zajímavé je, že vzhledem k tomu, že všechny lokality jsou něčím zajímavé a žádná není úplně špatná, jsem očekával, že možnosti budou +/- vyrovnané. A ono ne. Vítězná lokalita Osprey nasbírala více než dvakrát více hlasů než možnost Sandpiper na posledním místě. Celkově je vidět, že první dvě možnosti (Nightingale a Osprey) získaly výrazně více hlasů než Kingfisher a Sandpiper, které od sebe na posledních příčkách dělil jediný hlas. Pokud by tedy rozhodovali naši čtenáři, byla by hlavní odběrnou oblastí lokalita Osprey, záložní pak Nightingale. Jak rozhodne NASA, bychom se mohli dozvědět do konce letošního roku. Závěrem ještě připomenutí popisu obou vítězných lokalit z našeho staršího článku.

Osprey (Orlovec říční) je lokalita umístěná v kráteru s průměrem 20 metrů. Shodou okolností se Osprey nachází stejně jako Kingfisher na 11. severní rovnoběžce. V této lokalitě jsou dvě místa vhodná pro odběr vzorků. Jednu bychom našli ve východní a druhou v západní části kráteru, přičemž obě mají průměr 10 metrů a vědce tahle oblast právem hodně láká. Snímky totiž ukázaly, že skladba zdejších kamenů je poměrně pestrá a tak se dá očekávat, že regolit v této oblasti může být také různorodý. Vědci předpokládají, že by se v něm mohly mísit vzorky pocházející jak ze severní tak z jižní polokoule planetky. A také Osprey se může pochlubit jedním prvenstvím. Ze všech čtyř lokalit je právě zde nejsilnější spektrální stopa materiálů bohatých na uhlík. Z hlediska intenzity odrazivosti je lokalita Osprey na druhém místě odshora, ale pozornost budí oblast zhruba uprostřed lokality obsahující tmavší materiál.

Nightingale (Slavík) je nejsevernější oblast ze všech čtyř vybraných. Našli bychom ji na 56. rovnoběžce bennupisné šířky. V této lokalitě je hned několik míst, ze kterých by bylo možné odebrat vzorky, přičemž všechny se nachází v malém kráteru, který je součástí velkého kráteru o průměru 140 metrů. Jedna z těchto oblastí má průměr 10 metrů a nachází se v severovýchodní oblasti kráteru. Druhá oblast s průměrem také 10 metrů leží západně od středu kráteru, třetí má průměr 16 metrů a dosahuje od severního okraje kráteru směrem k jeho středu. Čtvrtá oblast je největší – má průměr 20 metrů a zahrnuje téměř celý malý kráter. Podle dosavadních údajů se zdá, že by tato lokalita měla být tvořena především jemnozrnným materiálem tmavé barvy. Za zmínku určitě stojí i fakt, že lokalita Nightingale má ze všech čtyř vybraných nejnižší albedo. To znamená, že odráží nejmenší procento dopadajícího světla. Kromě toho je zde ze všech oblastí také nejnižší teplota. Z hlediska barevnosti je tato oblast nejpestřejší, což by mohlo naznačovat přítomnost rozličných materiálů.

Ještě jednou bychom chtěli poděkovat všem čtenářům za hlasy v právě skončené anketě a budeme rádi, když svůj názor projevíte i v anketě nové. Ještě bych chtěl poděkovat našemu čtenáři, který v diskusi pod články vystupuje pod nickem pbpitko. Právě on totiž anketu o odběrných lokalitách na Bennu vymyslel a přednesl v komentáři pod článkem.

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

38 komentářů ke článku “ANKETA: Na jakých DESET událostí roku 2020 se těšíte nejvíce?”

  1. Antocyanin napsal:

    Nejak se mi nedari najit zadne informace o Blue Whale 1. Nemate nejaky odkaz?

  2. Racek napsal:

    Mohl by to být čínský rok. Zkoušky nové velké lodi, vesmírná stanice, velká sonda na Mars, návrat z Měsíce … nebo taky ne. Vše závisí na formě a kondici CZ 5, nový start se čeká do konce roku … Snad alespoň Mars vyjde. Další startovací okno je až za 22 měsíců.

  3. Hawk napsal:

    Nema Cina zacit stavet stanici az v roce 2021?

  4. Jara napsal:

    Jedním z mých profesních oborů je UX/UI. Pokud chcete nasbírat co největší počet hlasů, může pomoci pokud anketa bude fungovat i v mobilní verzi, protože řada méně zdatných uživatelů internetu si té rady ať přepnou na desktop v komentářích buď nevšimnou a nebo nebudou chápat – kde, co a jak. V dnešní době převažuje prohlížení internetu na mobilech před desktopem. (Možná je tomu na těchto odborných webech jinak, máte k dispozici statistiky, kolik procent návštěvníků chodí na tento web přes mobil?) Další nápad je k těm jednotlivým bodům v anketě dát odkaz na otevření odkazu v novém okně, kde se uživatel dozví co je to za projekt, aby nemusel používat vyhledávání. To může pomoci nasbírat hlasy i u méně známých projektů. Koukám, že je web na WordPressu, možná by stálo za to najít novou šablonu, která bude umět přímo automatický responzivní režim a bude rychlejší (nyní to přesměruje na speciální mobilní verzi, což se už moc nepoužívá).. Pokud by byl zájem můžu s nastavením a optimalizaci nové šablony pro účely tohoto webu pomoci ve volném času.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Pokud vezmu statistiky od 1. ledna letošního roku do včerejška, tak 79,7% uživatelů k nám přišlo z počítače, 14,1% z mobilu a 6,2% z tabletu. O velký počet hlasů v anketě stojíme, ale ne za každou cenu. Už takhle máme v anketách většinou přes 1000 hlasujících, což je dostatečný vzorek. V anketě zveřejněné včera hlasovalo již 439 lidí, takže tento počet nepotřebujeme navyšovat. Když to řeknu hodně drsně, tak pokud uživatel nepochopí, jak píšete „kde, co a jak“, tak se bez jeho hlasu obejdeme. Chceme lidem vycházet vstříc a poslouchat jejich názory, ale vždy to má určitou hranici. je smutným faktem, že internetová veřejnost leniví a děsí se udělat o klik víc, nebo používat vlastní úsudek. Nechceme tento trend podporovat. naším cílem je být otevřený k uživatelům, ale uživatelé naopak musí být ochotni se něco dozvědět a něco udělat sami.
      Pokud se nepletu, tak plugin, který pro ankety používáme, neumožňuje vkládat k možnostem hypertextové odkazy. U minulé ankety jsme sice dostali odkaz do anketní otázky, ale u možností to asi nejde.
      Šablonu měnit nechceme, protože stávající nám plně vyhovuje. Poslední dobou jsou šablony hrozně ošklivé, protože se snaží vnutit do přízně mobilních zařízení a používají dlaždicový design. Pláču, když vidím, jak dopadl web evropské kosmické agentury po modernizaci před zhruba měsícem. Ve srovnání s minulou verzí je to mnohem méně přehledné, ale přesně to odpovídá dnešnímu dlaždicovému designu. Vzhled webu (tedy šablonu) v nejbližších letech nechceme měnit. Používáme ji od založení v roce 2012 a stále vypadá dobře.
      Před pár lety se lidé začali hlásit o mobilní verzi, tak jsem aktivoval plugin, který umožňuje, aby si u nás přečetli články. Cokoliv navíc je už nadstandard, který je dostupný v desktop verzi. Lidé si v mobilní verzi mohou přečíst články, což je to hlavní, co nabízíme. Vyšli jsme jim vstříc, aby si nás mohli číst i na mobilu (byť já osobně si mobilní vzhledy webů v mobilu vždy deaktivuju, protože mi desktop verze přijdou obecně intuitivnější a přehlednější. Ale pokud někomu vyhovuje zjednodušená a osekaná verze, proč ne. Dostane možnost číst si naše články. Ale nic víc. Počítače jsou naše základna a z tohoto trendu nechceme uhýbat. Nechceme nasednout na moderní vlnu, která se snaží vlísat do přízně mobilním vzhledem.
      Velice si vážím Vaší nabídky na pomoc ve volném čase, ale zatím této nabídky nevyužijeme. Možná za pár let změníme názor, ale do té doby chceme vzhled webu udržet beze změn, tak, jak jsou na něj uživatelé již dlouhé roky zvyklí.

      • Gendibal napsal:

        „Je smutným faktem, že internetová veřejnost leniví a děsí se udělat o klik víc, nebo používat vlastní úsudek. Nechceme tento trend podporovat. naším cílem je být otevřený k uživatelům, ale uživatelé naopak musí být ochotni se něco dozvědět a něco udělat sami.“

        Tesat do kamene nebo odlévat do bronzu! Žádný učený z nebe nespadl, ale blbce jako kdyby shazovali.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za shodný názor. Rádi si uchováme otevřenost k nováčkům, kterým budeme trpělivým vysvětlováním odkrývat taje a krásy kosmonautiky. Ale na druhou stranu chceme od čtenářů, aby se nebáli smai přemýšlet a byli aktivní.

  5. athlo napsal:

    Mně bylo jenom 10 možností málo. Vybral bych jich asi 22, ale dokázal jsem to přefiltrovat a z těch atraktivních hodně vybrat ty bombastické.
    Nejvíce se těším jestli Kosmonautix každou tu událost pokryje česky komentovaným videem.
    Ale třeba u takové instalace komerční přechodové komory asi nemusí jít o živý přenos, tak by se přechodovým komorám mohl věnovat seriál o vesmírné technice na Mall.tv.

  6. Gendibal napsal:

    Prvních pět míst v pořadí se dalo předpokládat, myslím, že tato první pětice povede i po ukončení ankety, ale překvapuje mne velmi nízká sympatie k čínským projektům, markantní je to zejména když porovnáme hlasy ve prospěch marsovských expedic (USA a Rusko/ESA vs. Čína). Nechápu, přitom Čína představuje potenciálně velkou šanci pro rozvoj kosmonautiky, což by na zdejším fóru mělo být oceňováno. Anebo že by dostávala přednost ideologická zaslepenost?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ideologii bych v tom nehledal. U čínských projektů je velký problém s tím, že o nich vědí lidé jen málo. Je to dáno tím, že Čína se jen neochotně chlubí svými pokroky, plány a záměry. Svou roli hraje i výrazná jazyková bariéra a izolovanost čínských informačních portálů od těch amerických či západoevropských. Z toho pak plyne, že čtenáři mají o čínských projektech mnohem méně informací než o evropských či amerických projektech, jejichž vznik mohou sledovat téměř v přímém přenosu a dozvědí se o každém dílčím pokroku. Pravidelně se jim připomíná, v čem je ta sonda zajímavá a co může zjistit. V případě čínských projektů je těch informací mnohem méně a tudíž se čtenáři mnohem hůře s danou misí ztotožní.

      • Gendibal napsal:

        To je sice pravda, ale asi to nebude jenom v tom. Např. Nefritový králík je první sonda, která přistála na odvrácené straně Měsíce, funguje už po řadu měsíců úspěšně a fotky z ní (včetně „tajemného“ minerálu) jsou běžně k vidění. Počítám, že v případě čínského vozítka na Marsu tomu nebude jinak, konečně, Číňani, pokud jim to vyjde, se budou chtít pochlubit, že jsou v první lize.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Určitě chci věřit, že se takových fotek dočkáme. Ale ruku na srdce – těch fotek a informací je zatím řádově méně než z amerických či evropských sond podobného druhu či kategorie.

      • Gendibal napsal:

        To jistě, ty první z Měsíce, Marsu a Venuše přicházely v době, kdy v Číně vrchol bohatství představovalo kolo. Jenže časy se mění…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jde mi spíše o současné mise. Kolik máme fotek či videí z přípravy ExoMars 2020 či Mars rover 2020? A srovnejme to s počtem takových materiálů z přípravy aktuální čínské marsovské sondy.

      • Spytihněv napsal:

        Čína má svůj přístup, který se vyznačuje postupným zvyšováním dávek informací s blížícím se startem (půl roku je na ně ještě dlouho, takže nic moc), samotný start bude opět v částečném utajení a teprve po úspěšném dopravení na pracoviště a funkčnosti tam se začnou pořádně chlubit. Takže se nepřipomínají a z toho logicky plyne i nízké umístění v anketě popularity. Tak to chodí. Přitom ale třeba jejich šest lunárních misí jsou každá o něčem jiném a vše jim vyšlo na první pokus. Což určitě zasluhuje velké uznání.

      • Gendibal napsal:

        Spytihněve, mluvíš mi z duše. Čínská kosmonautika jde dopředu sice zdánlivě pomalu a těžkopádně, ale jistě, a co dosáhne, to už neopouští. To je obrovský rozdíl oproti tomu, jak se stylem „nahoru-dolů-nahoru“ vyvíjí kosmonautika americká nebo ruská (tedy, ta ruská po slávě sovětské z 50.-70. let už jenom dolů). A třeba v porovnání s „proslulou“ ULA už se ten postup Číňanů ani tak pomalý nezdá.
        Nebýt vstupu nečekané proměnné v podobě agilní SpaceX do rozehrané partie, tak by za 10 let zbytek světa koukal Číňanům na záda i ve vesmíru.

      • Spytihněv napsal:

        Já tedy neměl na mysli čínský kosmický program jako celek, spíš jen lunární mise, jejich systematičnost a úspěšnost. Teď se zkusí posunout na další level. Vlastně už k Marsu kdysi letěli jako pasažér, ale vsadili na Rusko, což byla chyba 🙂

    • Jara napsal:

      Ja zatrhl všech 10.. včetně čínské mise na Mars, určitě jim fandím, decentralizace a konkurence může pomoci

  7. mave napsal:

    Konečně Dušan změnil názor a poprvé se můžeme těšit i na Falcon Heavy. 😉

  8. Jara napsal:

    Mých top 3: Start Falconu Heavy, První pilotovaná mise lodi Crew Dragon a Starliner

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky za info, vybral jsem jen tyto tři, nebo i dalších sedm?

      • Jiný Honza napsal:

        Tak pokud dáte možnost vybrat deset událostí, je celkem jasné, že ne všechny budou „top“. Ve výsledku budete hlasovat i pro věci, které jsou fajn, neurazí, ale zdát se vám o nich divoké sny nebudou. 🙂

        Dokonce se může stát, že taková nekonfliktní „nudná“ volba porazí ty, které vyvolávají víc emocí. Někdy zkuste dát dvě stejné ankety. Jen jednu s možností jednoho hlasu a druhou s několika. Třeba budou rozdíly zajímavé.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To je jasné, že počet možností ovlivňuje výsledek hlasování. Čím méně možností člověk má, tím více se prohloubí rozdíly mezi vítězi a „poraženými“.

  9. Magy napsal:

    no a kde ta anketa je? ja nic nevidim

    • Jitka napsal:

      Také jsem nic neviděla. Ale chyba byla v mobilní verzi. V desktop verzi (volbu najde dole) je anketa vidět na pravé straně.

    • Kamil napsal:

      Na mobilu vidět není, taky ji nevidím. Ptal jsem se minule 🙁

    • Kamil napsal:

      Můj top
      1. První pilotovaný let nové lodě (doufám, že Space X vyhraje, ale držím palce i Boeingu)
      2. 24 startů Starlinku
      3. Orbitální let Starship
      4. Čínská nová loď a stanice
      Celkově si myslím, že rok 2020 bude přelom a skutečný začátek nové éry kosmonautiky, které pracovně říkám Éra expanze

      • Tonotime napsal:

        1. Revolúcia v kozmonautike bude Starship, návratový a na metán. To nesmierne zlacní misie do blízkeho vesmíru.Počet misii do blízkeho vesmíru riadne narastie a nielen vedeckých. Počíta sa aj s oveľa lacnejšími s misiami na Mars.Veď ešte okolo roku 2000 sa predpokladalo, že misia na Mars s ľudskou posádkou vyjde na 500 miliárd $.
        Pilotované misie tu boli a budú. Ale ich počet bude narastať až s klesajúcimi cenami za štart. Nové motorory, návratové technológie, lacnejšie vynášanie, v tomto dnes zažívame revolúciu.
        Ak ľudstvo včas nevynesie do blízkeho vesmíru aspoň časť svojej výroby, je veľa hrozieb zániku. Ľudstvu hrozia pády ekosystémov, preľudnenie, výbuch supersopky, dopad väčšieho asteroidu, vojna a podobne. Aj Elon Musk vidi v kolonizovaní Marsu, zálohovanie života.
        A to začínal Elon ako programátor s malým detským snom… Vyniesť na Mars aspoň dva skleníky… Našťastie mu narobili v USA a v Rusku, také problémy a tak veľa pýtali, že prevzal osud vynášania do blízkeho vesmíru do vlastných schopností. Nesmierne zlacnil už v súčasnosti to vynášanie tovaru do vesmíru a inšpiroval k nástupu mnohých ďalších súkromníkov.

    • Spytihněv napsal:

      Máte mobilní verzi. Přepněte na desktop a je to.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      V pravém sloupci webu pod bannerem upozorňujícím na naše mobilní aplikace.

  10. Radim Pretsch Redakce napsal:

    Každoroční evergreen „vypuštění Nauky“ nesmí chybět ;-). Tak snad letos naposled…

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.