NASA se poohlíží po lunárních skafandrech

Až v avizovaném roce 2024 otiskne do lunárního regolitu svou podrážku první žena a další muž, budou mít na sobě novou generaci skafandrů. Ty budou navrženy od začátku tak, aby umožnily astronautům pokročilou pohyblivost, která bude nezbytná k podrobnému výzkumu Měsíce. NASA momentálně pracuje na návrhu a vývoji nového skafandrového systému, který se označuje jako xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit) a který by se měl používat na Měsíci v rámci programu Artemis. NASA také předpokládá, že tento návrh by měl být relativně snadno adaptovatelný i na jiné kosmické objekty.

Vizualizace skafandru xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit)

Vizualizace skafandru xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit)
Zdroj: https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/

4. října letošního roku vydala NASA žádost o informace (RFI – request for information), ve které hledá zájem od průmyslových firem. Tyto reakce by měly ve výsledku zpřesnit a finalizovat zvolenou strategii na výrobu a schopnosti lunárních skafandrů v udržitelném tempu misí Artemis na další dekádu a dále. Agentura je připravena postavit a certifikovat první skafandry, aby podpořila jejich demonstraci v podmínkách kosmického letu – k této zkoušce by mělo dojít v roce 2023 na Mezinárodní kosmické stanici. O rok později se mají skafandry vydat k Měsíci, kam zamíří mise Artemis III.

Po realizaci mise Artemis III chce NASA přenést zodpovědnost za výrobu, sestavování, testování, udržování a údržbu letových i tréninkových skafandrů a přidruženého hardwaru na zástupce odborných firem. Nový návrh bude stavět na základech vybudovaných během padesáti let kosmických výstupů. NASA chce využívat podporu nejen průmyslových firem, ale i akademické obce. Společným cílem bude vývoj nových technologií a systémů pro podporu architektury flexibilního průzkumného skafandru, který bude možné využít na různých místech.

Umělecká představa skafandru xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit)

Umělecká představa skafandru xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit)
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Nový skafandr by mohl být využit při různých výstupech, které se budou lišit v mnoha ohledech – od množství prachu, přes tepelné podmínky, provozní požadavky jako je chůze, řízení roverů, sběr vzorků, ale i v odlišné úrovni gravitace. Tento design by mohl být v případě potřeby využit i při výstupech do volného prostoru z ISS nebo chystané stanice Gateway. Pro budoucí mise na Mars se využije zaklad skafandru doplněný o různá vylepšení pro práci v atmosféře a vyšší gravitaci.

Různé designové prvky nového skafandru umožní jeho využívání širšímu spektru astronautů co do tělesných rozměrů. Stejně tak se očekává, že budou sedět mnohem lépe a pohodlněji, což je důležité vzhledem k očekávané mobilitě a úkolům, které na astronauty čekají na povrchu Měsíce. Mezi těmito vylepšeními je třeba silně pohyblivá spodní část, která umožní pohodlné chození, či kleknutí. Součástí mají být i vylepšené systémy podpory života, které budou umožňovat výměnu dílů za nové a třeba i vylepšené kusy. Ty budou podle očekávání přicházet s neustálým rozvojem techniky, případně budou šité na míru konkrétnímu prostředí. Důležité je, že tyto změny budou jednoduché a nebude potřeba kvůli nim znovu navrhovat celý skafandr. Vylepšené systémy podpory života navíc mají obsahovat celou řadu technologických inovací, které zlepší spolehlivost, bezpečnost a výkonnost.

Čelní pohled na skafandr xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit)

Čelní pohled na skafandr xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit)
Zdroj: https://s1.cdn.autoevolution.com

Neuvidíte žádné poskakující králíky, kteří občas spadnou, jaké můžete vidět na videích z programu Apollo. Přidali jsme totiž ložiska a nové měkké prvky, které umožní skafandru plynulý pohyb podle jejich nositele,“ říká Marshall Smith, ředitel pilotovaného lunárního průzkumného programu v ředitelství NASA a dodává: „Vylepšeními obleků pro mise Artemis se astronautům otevřou nové možnosti výzkumu a průzkumu Měsíce.

Kromě názorů na výrobu skafandrů by NASA stála i o zpětnou vazbu od firem na téma, jak by daný kontraktor usnadnil evoluci obleků a doporučil vylepšení, která by agentura mohla zapracovat už do prvotního návrhu. NASA také hledá informace o výrobě pracovních nástrojů, které budou astronauti používat na Měsíci během svých výstupů. Dále se výzva týká potřeb pro posádku, hardwaru pro integraci rozličných činností a rozhraní spojených s misemi vstříc Gateway či na lunární povrch.

S pomocí průmyslových a akademických partnerů jsme vyvinuli několik pokročilých dílů skafandru. Jde o přípravu na mise na vzdálených objektech,“ říká Smith a dodává: „Nyní uděláme společně další krok a podrážkami nového průzkumného skafandru se při misích Artemis otiskneme do Měsíce.“ NASA se zajímá také o snížení administrativních překážek, které brání komerčnímu využívání těchto skafandrů a souvisejícího nářadí, rozhraní a dalších prvků. Jde i o návrhy, jak by budoucí týmy vyrábějící skafandry mohly být schopny poskytovat zákazníkům oblek a možnosti výstupů do volného prostoru i zákazníkům, kteří nejsou od NASA.

Boční pohled na skafandr xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit)

Boční pohled na skafandr xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit)
Zdroj: https://cdn.mos.cms.futurecdn.net

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://scitechdaily.com/images/Next-Generation-Spacesuit-for-Artemis-Astronauts.jpg
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/SGSZCn27zyGvFNiorfVPC6.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/xemu-eva-seflie.jpg
https://s1.cdn.autoevolution.com/…spacesuit-for-the-moonwalks-looks-like_1.jpg
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/EmUansNjrjXansSEBX4tL6-1200-80.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

29 komentářů ke článku “NASA se poohlíží po lunárních skafandrech”

  1. David Suchý napsal:

    Ten úvodní obrázek je jak vystřižený ze simulátoru MoonBase Alfa. Jen ty kabely jsou tenčí 🙂

  2. HM napsal:

    Že se momentálně nejen v USA blbne na kvadrát a administrátor NASA tomu chytře a racionálně přizpůsobil rétoriku (což mu vůbec nemám za zlé, vzhledem k tomu o co hraje) by snad ještě nemuselo znamenat, že zahodíme zdravý rozum i u nás…
    Nešlo by příště místo komického „první žena a další muž“ napsat prostě třeba „po dlouhých letech se otiskne do regolitu opět lidská noha?“
    A nebo prostě „další astronaut?“ To už se nesmí? Odmítám uvěřit, že už jsme tak daleko…

    Omlouvám se, ale příšerně mě to vždy praští do očí.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Upřímně řečeno považuji za důležité zopakovat prohlášení, že na Měsíc poletí i ženy. Ostatně právě proto dostal program jméno Artemis. Ono to spolu nádherně souvisí. Osobně na tom nevidím nic špatného ani komického. Podobně jako se třeba ve sportu rozlišují mužské a ženské světové rekordy a monitoruje se překonání jejich hranic, tak i zde má smysl připomínat, že na Měsíc poletí první žena. Dodatek a další muž už jen uvádí na pravou míru nejasnost, se kterou jsem se setkal u pár lidí. ti se domnívali, že v rámci programu Artemis budou na Měsíc létat jen astronautky.
      P.S. Nemohu říct, že na Měsíci přistane další astronaut, protože astronaut je muž. Žena je astronautka. Maximálně první astronautka a další astronauti, ale tím jsme si oproti stávající verzi moc nepomohli.

      • Tomas Kratochvil napsal:

        Souhlasim s tim, ze propagace zenskeho prispeni do projektu je dobra vec, na druhou stranu ja vzdycky vnimal slovo Astronaut jako bezpohlavni, clovek ve vesmiru. A to je podle me spravne. Nazyvat Astonauta muzem jen prispiva k separaci mezi muzi a zenami a vede k podivnym slovnim obratum a vsemu okolo „korektnosti“ v dane veci. Tot muj nazor.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        V angličtině máte pravdu, tam se slovo astronaut (i cosmonaut) používá pro obě pohlaví. Ale v češtině je běžně používaná astronautka, případně kosmonautka. Není to žádný novotvar. Tyto výrazy se používají zcela běžně již dlouho.

  3. PetrK napsal:

    Tady se člověk lehce zeptá v diskuzi na vývoj skafandrů, a za chvilku dostane odpověď… ovšem ne do diskuse, ale rovnou celým článkem 🙂 Paráda, super, díky!

  4. Karel napsal:

    Zemřel sovětský kosmonaut Alexej Leonov. Mrzí mne, že zde o úmrtí tohoto velikána kosmonautiky není zmínka, tak alespoň dávám malou poznámku.
    https://www.lidovky.cz/lide/zemrel-prvni-kosmonaut-ktery-vystoupil-do-volneho-prostoru-alexeji-leonovovi-bylo-85-let.A191011_132439_lide_pev

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Když už napíšete, že tu není zmínka, tak si aspoň ověřte, zda to je či není pravda. Krátkou zprávu zde máme od 14:10 a navíc ještě nikdo neví, jaký článek vydáme za cca dvě a půl hodiny. Ale když jsem to takhle napsal, tak to asi každému dojde. 😉

      • Karel napsal:

        Pane Majere, hluboká omluva. Váš web čtu na mobilu a toto mi uniklo. A těším se na to, co nikdo ještě neví . Děkuji Vám za Vaši práci na tomto webu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Omluvu přijímám. A věřím, že se Vám článek, který vyjde za necelé dvě hodiny bude líbit. 😉

  5. Hawk napsal:

    Jeste by mohli nafasovat nejake priblizovadlo, alespon nejakou elektroctyrkolku. Preci jen v tom skafandru bude radius dost omezeny.

    Hermeticka Toyota sice je vyhledu za nejakych 10 let, coz ale v kosmonautice neni plan nybrz sportka.

  6. vreckam napsal:

    Ten třetí obrázek, s měsícem na nebi, ten nemá chybu 🙂

  7. Jirka napsal:

    Vždycky jsem slyšel, že poskakování astronautů na měsíci bylo nejefektivnějším způsobem, jak se pohybovat v nízké gravitaci, a tady se naznačuje, že to bylo dané omezenou pohyblivostí skafandrů. Tušíte o tom něco? Dále, jak byste řekli, že se leze do skafandru na obrázku? Zezadu jako do Orlanu?

    • Jiný Honza napsal:

      Taky jsem četl, že to skákání bylo nejlepší. Ale klidně to mohlo být i kvůli tuhému skafandru. A protože natlakovaný skafandr bude vždycky tuhý, doufám, že se ještě nějakého toho poskakování dočkáme. 🙂

      Podle toho batohu posazeného nahoru až skoro nad hlavu bych tipl, že to bude mít „dveře“ jako Orlan. Ale těžiště by takhle bylo šíleně vysoko. To by byly pády jak do grotesky. 🙂

  8. android napsal:

    Tak hlavně, aby se v nich dalo nějak vyčůrat někde za kamenem v Měsíční přírodě. Páč jedině svobodným čůráním na cizí vesmírná tělesa se potvrdí jejich dobití.
    Sorry 🙂

  9. Alois napsal:

    To by mne opravdu zajímalo jakým zákazníkům chce NASA umožnit kupovat skafandry pro vstup do volného kosmického prostoru.

    • vencour napsal:

      A já bych se klidně proručkoval okolo „přibližovadla“, kdyby to šlo. Nebo prohopkal někde po povrchu.

    • Radim Pretsch Redakce napsal:

      Soukromým společnostem vyvýjejícím technologie pro lety na vesmírná tělesa – SpaceX, Blue Origin, atd
      Turistickým agentůrám nabízejícím pobyt na LEO včetně EVA – Bigelow, Virgin Galactic, etc.

      Zdá se Vesmír ožívá a s ním i komerční využití vybavení, které mělo dříve pouze úzce vymezené využití.

    • Kamil napsal:

      Tak až poletí na Měsíc StarShip s dvaceti či třiceti lidmi, bude mít na palubě víc těch skafandrů než bude NASA potřebovat na 10 let.

      • 3,14ranha napsal:

        Trochu schopnosti starship přeceňujete. Měsíc má sice menší gravitaci, ale brzdit musíte motoricky a nelze doplnit palivo. 10 lidí v měsíčním výsadku bude velký úspěch pro konstruktéry Starship. Reusable podstatně snižuje nosnost.

      • gg napsal:

        Ona možná nosnost na Měsíc nebude optimální, ale zvažte, že Apollu stačilo zhruba půl tuny na dva lidi. Takže pro deset lidí na krátkou dobu by klidně stačilo vlastně dvě a půl tuny „užitečného“ nákladu tam a zpátky. A to je šedesátkrát méně, než na kolik se teď SS/SH staví.

      • Zdeněk napsal:

        To jste trefil uplně přesně.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.