Electron ve znamení vrány

Od posledního startu rakety Electron už uplynul více než měsíc a je tedy čas připravit se na další misi. Na to, že firma Electron dává jednotlivým misím velmi neobvyklé názvy, jsme si už všichni určitě zvykli. Tento trend potvrzuje i devátá mise, která by měla odstartovat mezi 14. a 28. říjnem. Dostala totiž jméno As The Crow Flies – přeložit tento název do češtiny však není jen tak. Otrockým překladem slovo od slovo by to bylo „Letí jako vrána“, ale v angličtině se tento výraz používá i pro označení nejkratší dráhy, která spojuje dvě místa. V takovém případě je vhodným českým ekvivalentem „Vzdušnou čarou“. Ale ta výše uvedená vrána není zvolena náhodně – odkazuje totiž na vynášenou družici.

Logo firmy Astro Digital na aerodynamickém krytu rakety Electron.

Logo firmy Astro Digital na aerodynamickém krytu rakety Electron.
Zdroj: https://www.rocketlabusa.com

Pod aerodynamickým krytem rakety Electron totiž bude sedět jediná družice – půjde tedy o vyhrazený start. Vrána je odkazem na platformu Corvus od kalifornské firmy Astro Digital, která si klade za cíl poskytnout flexibilní a nízkonákladové řešení pro široké spektrum aplikací a velikostí družic od 6U a 16U cubesatů až po malé družice vynášené jako sekundární náklady (třída ESPA). Corvus přitom znamená v latině vrána.

Mise As The Crow Flies má odstartovat ve výše uvedeném čtrnáctidenním okně, přičemž každý den se okno otevře mezi 1:00 – 5:00 SELČ (Od 27. října pak od 0:00 do 4:00 SEČ). Místem startu bude zatím jediná provozuschopná rampa, kterou firma RocketLab disponuje – startovní komplex 1 na novozélandském poloostrově Mahia.

Přeloženo z:
https://www.rocketlabusa.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/EFvVrbiUwAAZDe0.jpg
https://www.rocketlabusa.com/…/Flight-9-Astro-Digital-small.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “Electron ve znamení vrány”

  1. Malky napsal:

    Máme nějaké informace o nějakých experimentech se znovupoužitelností v souvislosti s touto misí? Pokud se dobře pamatuji, na té minulé mělo letět zařízení na sběr dat při průchodu atmosférou. Poletí zde znovu? Nebo stačilo jednou a teď vyhodnpcují data? Případně něco jiného?

  2. Pavelll napsal:

    Dik za havranovite lingvisticke okenko 😉

  3. Jirka Hadac Redakce napsal:

    Mahia je nadherny kosmodrom, takze sem zvedav na google prulet, a taky na nejaky zajimavy naklad na teto rakete :-). Ale sem si skoro jisty, ze az ohlasi pokus o zachyceni, prihodis zivy prenos. A ty nazvy jsou uzasne. This one is for Pickering mi prisel nejlepsi. Bral sem to jako poctu panovi, ktery s van Allenem pripravoval prvni americkoi druzici a nrjmrnuji se po nem radiacni pasy 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.