SLEDUJEME: Elon Musk o Superheavy- Starship

Čekali jsme na to několik týdnů, ale dočkali jsme se. Přichází čas tiskové konference, na které Elon Musk představí aktuální novinky kolem dosavadního vývoje a zřejmě i dalších plánů systému nosné rakety Superheavy a lodi Starship. Středoevropany však nepotěší, že tiskovka proběhne v neděli kolem 2:00 našeho času. Po několika nocích věnovaných sledování stavby prototypu lodi Starship se ani tuhle noc nevyspíme. Ale očekává se, že to bude stát za to. zatím každá Muskova konference přinesla několik nových oznámení a dá se očekávat, že i ta aktuální bude informačně velmi plodná. V tomto článku najdete psaný online přenos, který bude informovat o všech novinkách. Najdete zde i oficiální videopřenos, ze kterého budeme čerpat informace.

EDIT 28.9. 23:30
SpaceX oznámila, že se kvůli počasí odkládá začátek prezentace nejdříve na 20:00 místního času, tedy 3:00 SELČ.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/
https://forum.nasaspaceflight.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://www.elonx.cz/…476175566523910_4406384069107672328_n.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

43 komentářů ke článku “SLEDUJEME: Elon Musk o Superheavy- Starship”

  1. Honza napsal:

    Mě snad nejvíc překvapily plány vyrábět metan z CO2 a vody i na zemi. I při použití solárních panelů mi přijde, že se to naprosto nemá šanci vyplatit, jakkoliv je to chvályhodné. Je tu někdo, kdo se v průmyslové chemii aspoň trochu vyzná a mohl by se k tomu aspoň částečně fundovaně vyjádřit?
    A pak byly dost fascinující ty výpočty navýšení teoretické kapacity hmotnosti vynášené na oběžnou dráhu (1000x víc). Ne že bych věřil tak rychlému znovupoužití, jak říkal, ale i tak to vypadá, že si možná někdy v dohledné době zajedeme na dovolenou do orbitálního hotelu. A potěšilo mě, že mi přišlo, že se víc než dřív zaměřuje na měsíční základnu. To mi přijde rozumné, nasbírat alespoň nějaké zkušenosti na měsíci před budováním kolonie na Marsu.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Sice nemám zkušenosti s průmyslovým rozsahem chemie, ale tzv. Sabatierova reakce pro výrobu metanu funguje spolehlivě.

      • Honza napsal:

        To nepochybně, o to mi nejde. Ale na Zemi je spousta levného metanu ze zemního plynu a prostě si neumím představit, že by se mu takhle vyráběný metan mohl cenou alespoň vzdáleně přiblížit. Ale to může být jen nedostatek mojí představivosti, proto se ptám.

  2. Petr napsal:

    Hlavní sponzor- Yusaku Maezawa. Snad se přidají další.

  3. Radek.M napsal:

    Dobrý den, bude samotný přenos opatřen českými titulkami?

  4. Jan Jančura napsal:

    Nic moc překvapivého jsme se nedozvěděli. Mk1 je vyletí do výšky 20 km a tím skončí stejně jako Starhopper, Mk 3/Mk 4 „zhubne“ na suchou hmotnost 85 t a snad poletí na oběžnou dráhu, ale jen se Super Heavy. Starship bude mít křídla a tepelnou ochranu z keramických dlaždic. SH přibral další dva motory na 37 a celková hmotnost komplexu SH/SS bude 5000 t při nosnosti 150 t, což je hmotnost Saturn V s přídavkem kompletního raketoplánu. Vše bude startovat z Floridy i Texasu a má být rychle znovupoužitelné. A udržení životního prostředí na Starshipu při letu na Mars je „brnkačka“. Též první člověk do vesmíru na SH/SS poletí cca za 1 rok. To jsme v podstatě již tušili či věděli, detailů nic moc.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Za významné informace považuju třeba detaily spojené s počty motorů na jednotlivých verzích, časový harmonogram skoků, počty motorů, údaje o jejich gimballingu, produkční rychlosti, výhodách nerezové oceli, jejích cenách, spalovacím poměru … snad jsem nic nevynechal, ale tohle jsou věci, které jsme dříve nevěděli.
      P.S. Těch 85 tun byla chyba – sám Musk to říkal. reálně to bude 120 tun.

      • Jan Jančura napsal:

        Tak to se omlouvám, já jsem řídil jen Vaším psaným komentářem. Chápu, že jste v něm bezprostředně nemohl vše uvést, tím pádem se těším na shrnující článek.
        Mluvenou angličtinu nejsem schopen podchytit, tak jsem byl odkázán jen na Váš psaný komentář a když jsem téměř celou noc strávil u PC a moc informací jsem za to nedostal, tak jsem byl poněkud zklamán – pozor to není výtka na Vás, který byl celou noc s námi!!, jen postesknutí.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Přenos psal kolega Mirek Pospíšil, já do něj jen přidával obrázky. 😉
        Zítra vyjde článek, který to celé shrne (a snad nic nevynechá. 🙂

      • Jan Jančura napsal:

        Ok, předem za ten článek děkuji.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Snad se Vám bude líbit. 😉

  5. B.Boruvka napsal:

    Myslim ze pre tim nez pan Jim Bridestine zacal vrtat do „Pomalosti “ vyvoje soukromich lodi npro prepravu posadek,by me zamest pred prahem NASA….

  6. Petr napsal:

    Good. Mají co dělat, než poletí na oběžnou dráhu.

  7. V_A napsal:

    Taky vám přijde že je Elon nějak nervozní? 😀

  8. Kozlus napsal:

    Ta Muskova konstanta zacina byt ponekud otravna 🙂

  9. Matouš Klugar napsal:

    Info: Právě byl na stanovišti vztyčen Falcon 1 !!!

  10. V_A napsal:

    Podle přenosu na youtube je začátek posunut na 3:00 🙁

  11. Vladimír Todt napsal:

    Se bojím aby mu s tím neplácnul vítr o zem. Nevidím tam jistící lana a přece jen to má 4 křídla. A špička je nyní o další hardware těžší, takže těžiště není úplně dole. :O

  12. Tano napsal:

    Elon už je na místě, právě si prohlíží raketu.

  13. Mirek S. napsal:

    Úžasné je, že konečně je Muskova prezentace opřená, alespoň okrajově, o skutečný hardware. Doufám, že uvede nějaké podrobnosti o vývoji tepelné a radiační ochrany.

  14. Radoslav Karásek napsal:

    Bude zajtra nejaký článok, kde to zhrnies Dušan, alebo bude k dispozícii len ten komentovany prenos?

  15. Jan Jančura napsal:

    V kolik začnete s komentovaným přenosem? Asi ne přesně v 2:00 SEČ?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.