Den otevřených dveří technologického srdce ESA

V posledních letech se stalo již velmi příjemnou tradicí, že se v první říjnovou neděli koná den otevřených dveří ve středisku ESTEC. Tento komplex budov u nizozemského města Leiden patří Evropské kosmické agentuře a slouží jako její technologické středisko. Jednou za rok tak má veřejnost možnost nahlédnout do tohoto areálu, kde se třeba kromě jiného testují evropské družice, než se vydají na kosmodrom. Členové naší redakce si ani letos nenechají tuto příležitost ujít a pokud chcete také nasát místní atmosféru, pak je tento článek určen právě Vám.

ESTEC Open Day 2019

ESTEC Open Day 2019
Zdroj: https://az659834.vo.msecnd.net

Letošní ročník by měl být unikátní svým zaměřením, které je jasné a stručné – Měsíc. Tohle zacílení samozřejmě souvisí s aktuálními změnami plánů ve světové kosmonautice vyvolanými u NASA. Evropská kosmická agentura slibuje, že se pochlubí svými pokroky na servisním modulu lodí Orion, nebo plány na stanici Gateway. Jako obvykle budou v budovách připraveny stánky věnované jednotlivým misím či výzkumným projektům. U každého z nich najdete kromě zdarma rozdávaných propagačních předmětů (nejčastěji plakáty, či samolepky, někdy propisky, či odznaky) i odborníky, kteří na daném projektu pracují a kteří Vám vždy rádi zodpoví Váš dotaz.

Nelze neupozornit na možnost prohlídky čistých místností a testovacího vybavení pro družice a sondy. Třetím významným lákadlem jsou astronauti. Místní André Kuipers je již tradičním účastníkem této akce a na několika minulých ročnících byl i Paolo Nespoli. Letos by měl z aktivních kosmonautů dorazit Alexander Gerst. Ještě větší osobnosti přiletí ze Spojených států – na akci se totiž objeví Walter Cunningham (člen mise Apollo 7 první pilotované expedice programu Apollo) a Russell Louis „Rusty“ Schweickart (při misi Apollo 9 jako první otestoval lunární modul a vyzkoušel při výstupu lunární skafandr). Na akci si tedy symbolicky podá ruce lunární program Apollo s budoucími plány na průzkum Měsíce.

Russell L. Schweickart při výstupu do volného prostoru v lunárním skafandru.

Russell L. Schweickart při výstupu do volného prostoru v lunárním skafandru.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org

Pokud o účasti uvažujete, sluší se ještě připomenout, že akce je velmi populární, což s sebou ale nese i určitá negativa v podobě velkého zájmu lidí. hlavně na některých místech úzkých chodeb tak bývá často docela přetlak. Organizátorům se v posledních letech podařilo vychytat i dřívější problémy se značením záchytných parkovišť a svozových autobusů, takže není důvod váhat.

Chodba se stánky v době maximálního náporu návštěvníků a ukázka zábavy pro děti u stánku družice EDRS, kde děti fotily povrch Země a stahovaly snímky

Chodba se stánky v době maximálního náporu návštěvníků a ukázka zábavy pro děti u stánku družice EDRS, kde děti fotily povrch Země a stahovaly snímky
Foto: Martin Gembec

Pokud do Nizozemí vyrazíte, vyhraďte si na pobyt na místě celou neděli – vedle ESTECu je perfektní výstava Space Expo, jejíž prohlídka Vám zabere pár hodin. Pokud zvolíte cestu autem, můžete na cestě tam a pět navštívit technická muzea v německém Speyeru a Sinsheimu. Pro vstup na den otevřených dveří v ESTECu Vám stačí bezplatná registrace, kterou můžete vyplnit zde. Po odeslání vyplněných údajů Vám na mail přijde potvrzení, které si vytisknete a které slouží jako vstupenka. Věříme, že Vás tato nabídka zaujala a že 6. října v ESTECu uslyšíme češtinu a slovenštinu na co nejvíce místech. A věřte mi, že to nebude jen od návštěvníků – naší krajané jsou často i u výše uvedených stánků jakožto odborníci.

Duha nad ESTECem 2016

Duha nad ESTECem 2016
Foto: Martin Gembec

Zdroje informací:
https://atpi.eventsair.com/
http://www.esa.int/
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/12868814-1-eng-GB/ESTEC_aerial_shot_node_full_image_2.jpg
https://az659834.vo.msecnd.net/…/eaee8c3c2d95410ea6d0256e80676b27
https://upload.wikimedia.org/…/Schweickart_Apollo_9_EVA_%28AS09-19-2982%29.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

9 komentářů ke článku “Den otevřených dveří technologického srdce ESA”

  1. Tomáš napsal:

    Hmmmmm nechystáte se někdo? Docela bych jel

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.