První poskočení Starship Hopperu už příští týden?

Včera jsme Vás v krátkých zprávách informovali o tom, že na texaskou základnu Boca Chica dorazil šestý exemplář motoru Raptor. Ten sem byl převezen ze základny McGregor, kde podstoupil několik statických zážehů, které dohromady trvaly více než 200 sekund. Ten poslední pak trval více než minutu. Ještě včera byl motor nainstalován do testovacího zařízení Starship Hopper a ani v dalších dnech se pracovníci nebudou nudit. Na motor v nejbližších dnech s velkou pravděpodobností čeká statický zážeh v upoutaném stavu a pak už první neupoutaný let.

Motor Raptor s výrobním číslem 6 během instalace do Starship hopperu.

Motor Raptor s výrobním číslem 6 během instalace do Starship hopperu.
Zdroj: https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net

Mezi internetovou veřejností se samozřejmě spekulovalo o tom, kdy k tomuto neupoutanému poskočení dojde a jak bude vysoké. Odpovědi jim dnes poskytl Elon Musk na Twitteru. Šéf firmy SpaceX totiž uvedl, že dosavadní plán počítá s testovacím poskočením v úterý (16. července). Bylo by to velmi stylové – vždyť právě v tento den si bude svět připomínat 50. výročí startu Apolla 11 – první pilotované výpravy, která se dotkla Měsíce. Musk ale nezůstal jen u oznámení termínu, ale také upřesnil, že by Starship Hopper měl při svém skoku dosáhnout výšky 20 metrů. Testovací zařízení by přitom nemělo vyletět jen kolmo vzhůru a zase přistát, ale podle Muska se počítá i s úhybným manévrem do strany.

Pod tweetem se dále rozjela debata, jak moc se dá motor Raptor „přiškrtit“. Podle Muska se motor na úrovni 40 % nominálního tahu chová nepředvidatelně. Proto SpaceX chce škrtit maximálně na 50 %. Takovou událost bude jistě chtít sledovat hodně lidí a proto Musk dostal otázku, zda SpaceX chystá přímý přenos z tohoto poskočení. Muskova odpověď byla stručná, ale jasná. Odepsal pouze „Sure“, což znamená „jistě“. Můžeme se tedy těšit na mimořádný zážitek. A mimochodem Musk také poznamenal, že první verze lodi Starship by měla poprvé letět za pár měsíců a rovnou do výšky 20 kilometrů.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
https://forum.nasaspaceflight.com/assets/47120.0/1563501.jpg
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/…bbfd887f0c0ee16b65c788494244ca2c&oe=5DA18E70

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

26 komentářů ke článku “První poskočení Starship Hopperu už příští týden?”

  1. android napsal:

    „A mimochodem Musk také poznamenal, že první verze lodi Starship by měla poprvé letět za pár měsíců a rovnou do výšky 20 kilometrů.“

    Jako tohle je jak z nějaké scifi knížky. Jak je možné že mají tak rychlý vývoj? To to vyvojáři rýsujou přímo na plech co leží před nůžkama ve fabrice jako to dělali rusové v době když němec stál před moskvou?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ano, zní to hodně odvážně, je tu samozřejmě Muskův koeficient, ale nechme se překvapit.

    • Vladimír Todt napsal:

      Je to také vlivem vnitřní motivace firmy. Např. vedení ULA má hlavní motivaci – finance, za tím účelem byla firma založena. Samozřejmě tam byla i náklonnost ke kosmonautice, ale v menšině. SpaceX, hlavně vedení a díky tomu i pracovnící, mají hlavní motivaci jinou a peníze jsou jen prostředkem. Také rpacovnící se tak do takové firmy hrnou pro společnou vizy nebo být součástí něčeho nového.

      S takovými rozdíly v motivaci firem je pak, halvěn pokud to přijde do zatuchlejšího prostředí, je pak možné vystřelit dopředu.

      • KarelTv napsal:

        No nevím, on třeba projekt Apollo byl taky pěkný fofr a dělali to „tradiční“ firmy.

      • yamato napsal:

        apollo bol projekt, ktoreho ucelom bolo byt prvy. Za kazdu cenu. Tomu podliehali zakazky, terminy, poziadavky na bezpecnost, aj financie. Takze tie tradicne firmy museli toto akceptovat, ak si chceli z tych financii nieco ukrojit.

        Naopak ULA alebo Arianespace su projekty, ktorych ucelom je mat pekne kvartalne cisla. A tomu najviac napomaha, ak si vela uctujete, nikto vam moc nekonkuruje, a neminate vlastne financie na vyvoj.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Takhle to úplně nefunguje. Arianespace si nemůže dovolit nějak vysoké účtování. Stejně tak si nemyslím, že by je nikdo nekontroloval.

      • yamato napsal:

        vela v zmysle vysokych nakladov a cien, nie ze by si tam davali nieco „nelegalne“. Skratka v prostredi oligopolu nie su motivovani znizovat naklady a inovovat. O tom sef Aianespace aj otvorene hovoril, ze ak by recyklovali ako SpX, tak by museli prepustat ludi.

        Skratka ich motivacia nie je spristupnit vesmir skrze znizovanie cien. Ich motivacia je udrzat si trhovu poziciu a vyrobne kapacity (pracovne miesta).

      • Zdeněk napsal:

        Tehdy to byla národní hrdost, téměr neomezený rozpočet a hlavně politická vůle, aby předstihli Sověty. Myslím, že za takových podmínek se dá zvládnout cokoli, zvlášť pokud do toho nebudou kecat ochránci zvířat viz. NERVA (ten konec jen sranda :))

  2. Radim Pretsch Redakce napsal:

    Je ten chlap šílený nebo geniální? Nejspíš šíleně geniální.

    Když si uvědomím, že mu vedle toho běží Falcony a maká, a to fest, na Crew Dragonu… Tenhle impuls pro pilotovanou kosmonautiku přišel v pravý čas.

  3. Kamil napsal:

    Bože, už aby byl na Měsíci. To bude utrpení, to čekání.

    • Petr Šída Redakce napsal:

      Myslím si, že bude kratší, než u SLS (;)

    • Goodman napsal:

      Pro mě, jako hardcore milovníka Marsu, bude moje utrpení o něco delší. Snad bude pro nás oba (a nejenom nás dva, ale celý Svět) co nejkratší 🙂

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Jen abychom to nakonec nezaspali, při tom fofru 😉

      • Goodman napsal:

        Ba ne, až poprvé poletí SHS k Marsu, tak budu v davu fanoušků na tribuně v Texasu/Floridě. Začínám věřit, že se tohoto přelomového okamžiku dožiju. Už chápu, co prožili naši starší spoluobčané při Appolu. Záviděl jsem jim, že mohli sledovat Saturn V jak míří se třemi hrdiny na palubě k Měsíci. Mladší generace zase bude závidět mě, že jsem mohl spatřit jeden z nejvýznamnějších okamžiků historie lidstva – první let a moment první meziplanetární expanze lidstva.

  4. David R. napsal:

    Když vidím fotku toho motoru, tak bych ho asi nechtěl rozebírat a skládat na čas po paměti. To by nemuselo dopadnout dobře…

  5. Petr napsal:

    Jj, nějaké upoutané blafnutí je třeba. Také jsem natěšen!

  6. Vladimir Todt napsal:

    Pokud tp chce stihnout úterý, tak statický zážeh by měl být do pondělí.

  7. Štěpán Krňanský napsal:

    Je nás mnohem víc, kdo se nemůže dočkat… Ta rychlost jakou postupují je neskutečná..

  8. zdeňek napsal:

    Tak to jsou super zprávy. Se nemůžu dočkat.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.