Viasat vymění Ariane 5 za Ariane 6

Ariane 6

Společnost Viasat se rozhodla, že upraví již existující kontrakt uzavřený s firmou Arianespace na vynesení družice nové generace pro šíření internetu. Původně se počítalo s využitím Ariane 5, ale nově se tohoto úkolu zhostí připravovaná nová raketa Ariane 6. Díky této úpravě se Viasat stal prvním komerčním zákazníkem, který potvrdil využití Ariane 64, tedy silnější verze nové rakety, která disponuje čtyřmi pomocnými urychlovacími bloky. Viasat vyvíjí novou generaci družic, které by zajišťovaly širokopásmový přístup k internetu z geostacionární dráhy. Tři nové družice ViaSat 3 postaví firma Boeing a o jejich vynesení se má kromě Arinaespace postarat i SpaceX (Falcon Heavy) a United Launch Alliance (Atlas V).

Vizualizace motoru Vinci na horním stupni Ariane 6

Vizualizace motoru Vinci na horním stupni Ariane 6
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Původní dohoda byla uzavřena v roce 2016 a bylo v ní uvedeno, že jednu z družic ViaSat 3 vynese Ariane 5 ve verzi ECA. Firmu Viasat ale evidentně zaujala Ariane 6, která má debutovat v roce 2020. Její velkou výhodou bude motor Vinci na horním stupni, který zvládne opakované zážehy i u misí dlouhých několik hodin. Horní stupeň Ariane 5 je však schopen zážehu jediného.

Tím, že Viasat posadí svou družici na Ariane 6, bude možné doručit náklad na výhodnější dráhu. Ta bude stále patřit do skupiny drah přechodových ke geostacionární, ale družice na tom vydělá. Jelikož ji raketa dopraví „blíže“ k finální dráze, spotřebuje při přesunu méně paliva z nádrží a bude moci vstoupit do služby rychleji.

Ariane 64 má čtyři urychlovací bloky na tuhé pohonné látky.

Ariane 64 má čtyři urychlovací bloky na tuhé pohonné látky.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Ariane 6 byla navržena a je vyráběna společností ArianeGroup, což je společný projekt firem Airbus Defense and Space a Safran s podporou Evropské kosmické agentury. Verze Ariane 64 (též označovaná A64) zvládne na dráhu přechodovou ke geostacionární dopravit 11,5 tuny nákladu, což je zhruba o 15 % více, než v případě Ariane 5. „S firmou Arianespace máme dlouhodobé partnerství a důvěra v jejich A64 umožní Viasatu dosáhnout klíčových obchodních cílů, které obnáší i zajištění vysokorychlostního, kvalitního širokopásmového připojení pro koncové zákazníky na celém světě,“ říká Dave Ryan, prezident kosmických a komerčních sítí firmy Viasat a dodává: „A64 je konkurenceschopný nosič, který obsahuje prvky, které zajistí jeho finanční dostupnost.

Pokrytí zemského povrchu družicemi ViaSat 3.

Pokrytí zemského povrchu družicemi ViaSat 3.
Zdroj: https://cdn.satellitetoday.com

Kromě již zmíněné verze Ariane 64 bude Ariane 6 létat i v lehčí verzi Ariane 62 (též A62) s dvojicí urychlovacích stupňů. „Jsme potěšeni, že si nás před lety Viasat vybral a že nyní upravil svůj program tak, aby se stal prvním komerčním zákazníkem, který potvrdil let na Ariane 64,“ uvedl Stephane Israel, ředitel Ariaenspace a dodal: „Jsme si jistí, že přesunem na raketu A64 prokážeme naše přizpůsobení trhu nové generace, konkrétně že lépe reagujeme na potřeby zákazníků.

Vizualizace družic ViaSat 3

Vizualizace družic ViaSat 3
Zdroj: https://spacenews.com/

Výše zmíněná trojice družic ViaSat 3 má pokrýt svět signálem v pásmu Ka, přičemž každá družice má disponovat přenosovou kapacitou 1 terabit za sekundu. První družice pokryje americký kontinent, druhá pak Evropu, Afriku a Blízký Východ, třetí obslouží asijsko-pacifickou oblast. Výše jsou uvedeny společnosti, které zajistí vynesení těchto družic, ale zatím nebylo určeno, která raketa ponese družici pokrývající nějakou oblast.

Družice společnosti Viasat už nyní zajišťují připojení k internetu nad Severní Amerikou, Karibikem nebo na transatlantických leteckých linkách. Teprve po vypuštění zmíněných tří družic se má jejich síť stát globální. O Ariane 6 stojí i další poskytovatelé družicového internetu. V březnu oznámila společnost OneWeb, že s pomocí slabší verze Ariane 62 vypustí kolem třiceti družic na nízkou oběžnou dráhu. Půjde přitom o první využití rakety Ariane 6. Verze 62 má posloužit i k vynesení francouzské optické průzkumné družice, nebo k vynášení čtveřic evropských navigačních družic Galileo. Vloni podepsala s Arianespace dohodu i firma Eutelsat. Dohoda se týká většího množství startů, ale nebyl specifikován jejich počet ani množství startů, které obslouží Ariane 6.

Takto by mohl vypadat start družic OneWeb na raketě Ariane 6.

Takto by mohl vypadat start družic OneWeb na raketě Ariane 6.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Přeloženo z:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://ct24.ceskatelevize.cz/…/images/2246417-space-where-is-ariane-6-.jpg?itok=vSHwDBgx
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/08/vinci.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…using_four_boosters_A64_node_full_image_2.jpg
https://cdn.satellitetoday.com/wp-content/uploads/2016/02/ViaSat-3-Map.png
https://spacenews.com/…/uploads/2017/02/ViaSat-3-rendering.-Screenshot-879×485.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2019/03/ariane6_constellation.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Viasat vymění Ariane 5 za Ariane 6”

  1. jv napsal:

    Jestli to nebude i tím, že řada ViaSat-3 nabrala zpoždění, přičemž původně se s prvním startem počítalo už letos, ale teď to vypadá, že spíš v roce 2021.
    Jinak neměla A62 vynášet satelity Galileo jen po dvou?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.