ŽIVĚ A ČESKY: SpaceX začíná tvořit megasíť Starlink

Jsou to čísla, ze kterých se tají dech – družicová síť Starlink, která má pokrýt celý svět vysokorychlostním internetem, má být ve finále tvořena více než jedenácti tisícovkami družic. Pro běžného člověka je to jen stěží představitelné množství, ale jelikož je kolem Země hodně místa, družice se tam v pohodě vejdou. Už zítra ve 4:30 našeho času se otevře 90 minut dlouhé startovní okno, v rámci kterého se Falcon 9 pokusí vynést várku prvních šedesáti zkušebních družic. I přes krajně nepříznivý termín se máme rozhodně na co těšit.

Náš přenos spustíme jako obvykle 15 minut před startem, tedy okolo 4:15 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Ve vloženém okně naleznete i záznam vysílání, který by měl být k dispozici zhruba dvě hodiny po ukončení přenosu, děkujeme za pochopení.

EDIT:
Start se posouvá o půl hodiny na 5:00 SELČ. Náš přenos tedy začne ve 4:45.

EDIT 2:
Start byl zrušen kvůli nadlimitním rychlostem výškového větru. Ke zrušení došlo těsně po spuštění našeho přenosu. Proto se z tohoto vysílání ani nebude dělat záznam a bude kompletně smazán – ve videu by nebyly žádné zajímavé informace. Další možnost se otevírá za 24 hodin a na našem webu najdete nový článek s odkazem na nový přenos.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://www.elonx.cz/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/D2TWWPAVYAArAwu.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

25 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: SpaceX začíná tvořit megasíť Starlink”

  1. DomoKun napsal:

    Tvl, tady už není ani okenice na jůtůb….no pěkně…
    Video ani po hledání nefunguje….napotřetí se spustilo…
    V čass večeří neustálé loady…aneb peklo od malltv…
    Boha jeho, člověk „emigruje“ na offline verzi a už nefunguje ani ta…
    A to jsem pro tyto věci dříve ksmx vyloženě žral…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      1) Nevím, proč by tu mělo být okno YouTube, když vysíláme na Mall.TV
      2) Nevím, proč jste video hledal, v článku máte odkaz na přenos, případně můžete využít vloženého okna přehrávače.
      3) Přehrával jste video z vloženého okna nebo přímo z Mall.TV, druhá možnost je většinou diváky posuzována jako kvalitnější co do načítání.
      4) Nevím, co myslíte offilne verzí.
      5) Obsah přenosů zůstal i po přesunu stejný, navíc přenosy vždy tvořily jen zhruba 5 % naší tvorby, všechno ostatní zůstalo beze změny.

  2. Matej Klimo napsal:

    družice jsou umístěné na sobě nebo na adaptéru ?

  3. Vladimír Todt napsal:

    Zajímalo by mě zda SpaceX bude vysílat i oddělování satelitů. Při tomto množství by to byla zajímavá podívaná.

      • Radim napsal:

        Myslím, že to oddělování bude taková podívaná, že to prostě SpaceX buť vysílat, nebo uveřejnit ze záznamu …… prostě musí 🙂

        R.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Záznam je prakticky jistý. Přímý přenos … už ne tolik. Sám váhám, jak k tomu ráno přistoupit, zda čekat na vypouštění nebo ne. Ostatně má to být až hodinu po startu.

      • Vladimír Todt napsal:

        A co po klasickém odkomentování dočasně nahodit znělku s textem na např. 30 min, že se čeká na přenos unikátního vypouštění jednotlivých satelitů? Tak brzo ráno moc lidí nebude, takže Q&A vložka asi nemaá moc smysl. Kolem 6 už by jich bylo více. A při dělání záznamu by se to čekání prostříhlo.

        Zase jak že dlouho bude ono vypoušzění satelitů trvat? Aby to nebyly 3 hodiny. 😀

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Záznam bohužel prostřihnout nejde, to bychom přišli o celý záznam chatu. Ta délka vypouštění mne taky trochu děsí. Prostě těch neznámých je ve hře hrozně moc a těžko se plánuje program přenosu. Možná by nejlepší bylo udělat tentokrát klasickou délku přenosu, podívat se, jak to SpaceX pokryje a druhý přenos udělat klidně delší, protože už budeme vědět, s čím počítat.

      • Radoslav Karásek napsal:

        Ale v tom prípade by sme prišli o prekvapeného Dušana Majera, ktorý by bol bez slov z tej krásy. A to by bola škoda 😉

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        🙂 Uvidím, zvažuju výhody a nevýhody všech možností.

      • Vladimír Podivínský napsal:

        A proč nedat video s vypouštění na YouTube 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Protože na YT už bude v originálu od SpaceX a mnoha dalších kopiích či záznamech jiných přenosů.

      • Vladimír Podivínský napsal:

        Ale ne živě a česky.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ale to oddělování klidně může být na MALL.TV. 😉

  4. Jirka napsal:

    To, co by mě zajímalo nejvíc je, zaprvé celková kapacita síťě (tj rychlost a počet uživatelů) a proč přesně je výhodnější vypustit mnoho malých družic než méně větších družic. Nemluvě o otázkách jako kde, za jakých podmínek, pomocí jakého zařízení a za kolik peněz se bude možné připojit.

    • David R. napsal:

      K počtu družic:
      Pro přenos dat oběma směry je klíčová vzdálenost. Družic musí být spousta, aby ta nejbližší byla vzdálená jen stovky, a ne tisíce km. Povrch Země je bratru půl miliardy kilometrů čtverečních.
      Obecně platí, že když je vzdálenost družice a uživatele dvojnásobná, máte 4x slabší signál, což lze řešit těmito způsoby:
      1) použitím 4x větší plochy antén – pro uživatele nepraktické
      2) použitím 4x většího vysílacího výkonu, v obou směrech
      3) snížením šíře pásma a tím i přenosové rychlosti na 1/4.
      Další problém je rychlost odezvy, při hrách dost zásadní věc. Je třeba také vždy počítat s vypadáváním paketů, chybný paket se za základě výzvy musí zopakovat, tj. reálný čas jeho přenesení je pak trojnásobek.
      Další důvod je efektivita využití přiděleného frekvenčního pásma: je to v podstatě to samé jako u mobilů – taky máte tisíce malých buněk, a ne jednu obří na Ještědu nebo Cukráku. To by mohlo současně telefonovat nejvýš pár set lidí v celých Čechách. Malé buňky ale pokrývají malá území, takže stejná frekvence může být na území Čech použitá mnohokrát, aniž by se buňky rušily.
      Třešinkou na dortíku (a rozdílem proti mobilu) je samotná anténa. Aby se nemusela mechanicky otáčet za prolétající družicí (a zběsile mrskat při mžikovém přepnutí na další satelit), skládá se z mnoha políček, jejichž signály se musí sečíst s přesně spočítaným zpožděním pro každé políčko. Tím se anténa jakoby směruje. Pokud je satelit dál, je třeba víc směrová anténa, má tedy víc těch políček, a pro „směrování“ je pak nutný výkonnější hardware.

  5. Entes napsal:

    Myslim, ze spousta lidi si to bude chtit pustit s kratkou prodlevou, od 7 nebo 8 hodin rano. Bylo by pekne kdyby si tentokrat na mall.tv pospisili a zpristupnili prenos po 7 rano, jestli se to da zaridit… Dekuji

  6. Matej Klimo napsal:

    proč se v poslední době používa věčinou jen OSCILY ?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.