Pohled na pól Bennu

V poslední době bylo z oblasti sond u planetek slyšet hlavně o japonské sondě Hayabusa 2, která se pokusila o odběr vzorků z planetky Ryugu. Ale u planetky Bennu pracuje americká sonda OSIRIS-REx. Tu sice odběr vzorků čeká až za necelý rok, ale to neznamená, že by nám nepřinášela zajímavé informace. Dnes si ukážeme fotku z kamery MapCam, kterou OSIRIS-REx pořídila nad severním pólem Bennu, na kterém je krásně vidět terminátor – hranice světla a stínu na povrchu planetky. Fotka ze vzdálenosti 1,8 kilometru je poměrně kvalitní – každý obrazový bod odpovídá zhruba 12 centimetrům. Pro lepší představu – největší balvan, který se na fotce nachází, má na délku zhruba 16 metrů.

Severní pól Bennu vyfocený kamerou MapCam ze vzdálenosti 1,8 kilometru. Jeden pixel odpovídá 12 centimetrům a největší balvan měří asi 16 metrů.

Severní pól Bennu vyfocený kamerou MapCam ze vzdálenosti 1,8 kilometru. Jeden pixel odpovídá 12 centimetrům a největší balvan měří asi 16 metrů.
Zdroj: https://www.asteroidmission.org/

Při této vědecké fázi přelétávala sonda OSIRIS-REx cíleně nad hranicí terminátoru. Pro orientační systém je jednodušší se zorientovat když je jedna část planetky osvětlená a druhá ne. Ovšem tyto podmínky jsou naopak složitější pro vědecké přístroje.

Zdroje informací:
https://www.asteroidmission.org/
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
https://directory.eoportal.org/documents/163813/3599462/OsirisREx_Auto19.jpeg
https://www.asteroidmission.org/wp-content/uploads/2019/02/MapCam-North-Pole-20190220.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Pohled na pól Bennu”

  1. Vašek napsal:

    Vypada to uchvatne. Uplne to tu zapadlo, vsichni sleduji Crew Dragon….

  2. Spytihněv napsal:

    Parádní detaily. A přitom ta výška 1,8 km není nějaký řízený sestup jako u Hayabusy, ale v té výšce je normální oběžná dráha kolem Bennu. Jak asi musí být náročné tuto dráhu udržovat? I když oběžná rychlost 10 centimetrů za sekundu 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.