Luca Parmitano Vás vezme „až za …“

Když si necháte slovníkem přeložit anglické slovo beyond, zjistíte, že má v češtině mnoho ekvivalentů (za, mimo, nad, přes, nebo dále než). Všechny ale mají něco společného – ukazují, že cíl, kterého se týkají, se nachází někde dál. Italský astronaut Luca Parmitano si právě slovo Beyond zvolil jako název své druhé mise na ISS. Už v příštím roce se Luca vrátí na Mezinárodní vesmírnou stanici a stane se součástí dlouhodobých expedic s pořadovým číslem 60 a 61. Společně s ním poletí do vesmíru i Američan Andrew Morgan a Rus Alexandr Skvorcov.

Evropští astronauti v posledních letech označují své pobyty na ISS jako mise, kterým dávají originální jména, což následně pomáhá popularizovat jejich činnost. Při výběru názvu své mise se tedy Parmitano mohl inspirovat svými kolegy z oddílu evropských kosmonautů. Například Thomas Pesquet se inspiroval blízkostí Země a svou misi pojmenoval Proxima (v latině znamená poblíž), Němec Alexander Gerst zase svou pozornost rozšířil na nové horizonty a svou misi pojmenoval Horizons. Luca se tedy rozhodl, že zvolí název, který bude symbolizovat cestu, která posune lidstvo ještě dál pro blaho všech.

Logo mise Beyond

Logo mise Beyond
Zdroj: https://www.esa.int/

To, co děláme ve vesmíru, není jen pro astronauty nebo pro program ISS, ty věci jsou pro všechny,“ vysvětluje Luca Parmitano a pokračuje: „Je to pro Zemi, je to pro lidstvo a je to jediná cesta, kterou máme, abychom se naučili, co potřebujeme z hlediska vědy a techniky, abychom mohli jít dál (v originále beyond).“ Názvu odpovídá i logo Parmitanovy mise – odráží se v něm vytyčená cesta. Astronaut hledí do vesmíru a v jeho hledí se odráží Země a kosmická stanice. V dálce se objevuje Měsíc čekající na návrat lidstva pomocí lodi Orion a průzkumných vozítek. Za ním (opět v originále beyond) vidíme Mars, planetu, kterou nyní studují kosmické sondy jako je třeba evropský Mars Express nebo ExoMars a jednoho dne by k němu měli vyrazit i lidé.

Výzkum, který bude Luca Parmitano na ISS provádět, bude dalším krokem k dlouhodobému cíli – jak udržet astronauty v bezpečí při dlouhodobých kosmických misích. Kromě toho by měl mít Luca v programu také rozvoj technologických zkušeností, které by jednou měly umožnit lidstvu společně s robotickými průzkumníky poznávat Měsíc a Mars – ať už z jejich oběžné dráhy, tak i z povrchu.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/…/1280px-ISS-36_Luca_Parmitano_in_the_Kibo_lab.jpg
https://www.esa.int/…Beyond_mission_name_and_logo_video_production_full.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Luca Parmitano Vás vezme „až za …“”

  1. Tobijáš Vitoušek napsal:

    Takový (ne všichni) už astronauti,kosmonauti nebo tchajkonauti bývají…

  2. tonda napsal:

    Tak to je astronaut bez pudu sebezáchovy!Nikdo by se nedivil,že po tom extempore s vodou v helmě by už nikam neletěl,ale to pro něj byla jen drobná anomálie,zřejmě!Tak ať mu to vyjde bez obtíží,tentokrát!!

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.