Známe dalších osm statečných

Osm nových amerických astronautů, kteří vzešli z náboru v roce 2012

Dobře se podívejte na obrázek, který vidíte vedle tohoto textu. Zapamatujte si tváře, které na něm vidíte. Možná tyto lidi spatříte za pár let jak letí do vesmíru. Tato osmičlenná skupina se totiž může pyšnit tím, že se před pár dny dočkala po rok a půl trvajícím výběru přijetí do oddílu amerických astronautů. Uspěli v těžké konkurenci – do náboru se přihlásilo skoro 6300 kandidátů. Teď na ně bude od srpna čekat výcvik v Johnsonově kosmickém středisku a pak přijde čekání na nominaci. Jistě, někteří z nich třeba do kosmu nikdy nepoletí, ale kdo ví, třeba je mezi nimi někdo, kdo poletí nejen na ISS (s tím se tak trochu počítá), ale třeba i k nějakému asteroidu.

Zaujalo vás na kandidátech něco? Když už nic jiného, tak alespoň to, kolik je mezi nimi žen – celá polovina! Doposud měly ženy v oddíle amerických astronautů pouze čtvrtinové zastoupení. Po přijetí nových adeptů, a hlavně adeptek, se tedy tento poměr změní. On ani termín vyhlášení nebyl zvolený náhodně. Svět se o nových kandidátech na astronauty dozvěděl v pondělí 17.6. – o den později, přesně 18.6. 2013 je to přesně třicet let od chvíle, kdy do vesmíru startovala první Američanka – Sally Ride. Abychom o nových astronautech měli informace ještě dřív, než se zapíšou do historie, přichází dnešní článek, který si klade za úkol přinést základní charakteristiku všech osmi lidí, kteří se budou pyšnit označením „člen výběru astronautů 2013“.

Josh A. Cassada

Josh A. Cassada
Zdroj: http://www.sen.com/

Josh A.Cassada, Ph. D. – 39 let (technický ředitel)
Rodák z města White Bear Lake ve státě Minnesota působil dříve jako armádní letec. Kromě toho založil společnost Quantum Opus, kde nyní pracuje na pozici technického ředitele. Studoval na Albion College v Michiganu, kde dosáhl na titul bakaláře. Následně přestoupil na University of Rochester (stát New York). Primárním oborem jeho zájmu je fyzika. Dá se tedy očekávat, že během případného pobytu v kosmu bude mít na starosti především vědecké experimenty z tohoto oboru.

Victor J. Glover

Victor J. Glover
Zdroj: http://www.popsci.com/

Victor J. Glover – 37 let (nadporučík v americkém námořnictvu)
Narodil se ve stopadesátitisícovém městě Pomona v Kalifornii, vyrůstal v texaském městě Prosper. Absolvoval školu pro armádní letce se specializací na letoun F/A-18. Kromě toho má doma titul z Kalifornské státní polytechnické univerzity ve městě San Luis Obispo. Vzdělání následně si doplnil na Air University a také na Naval Postgraduate school, což jsou specializované školy určené pro profesionální armádní výuku. V současné době se angažuje i v americkém kongresu jako stážista z námořnictva.

Tyler “Nick” Hague

Tyler “Nick” Hague
Zdroj: http://www.popsci.com/

Tyler „Nick“ Hague – 37 let (podplukovník amerického letectva)
Jeho rodným městem je kansaské Hoxie, které má pouhých 1200 stálých obyvatel. Vystudoval Americkou leteckou akademii, Massachusettský technologický institut a navíc ještě školu pro americké testovací piloty na Edwardsově základně. Navíc spolupracuje s ministerstvem obrany jako zástupce náčelníka v organizaci „Joint Improvised Explosive Device Defeat Organization“, která vznikla za účelem snížení nebo odstranění účinků a následků všech forem improvizovaných výbušných zařízení používaných proti americkým a koaličním silám.

Christina M. Hammock

Christina M. Hammock
Zdroj: http://www.popsci.com/

Christina M. Hammock – 34 let (velitelka stanice NOAA v Americké Samoy)
Rodačka ze 14. největšího sídla amerického státu Severní Karolína, tedy ze sedmdesátitisícového města Jacksonville, získala nejprve bakalářský a následně i magisterský titul na Státní univerzitě Severní Karolíny. Tady se věnovala elektroinženýrství a fyzice. Tomu se mimochodem krátkodobě věnovala i v Goddardově vesmírném centru v Marylandu.  Následně získala místo v NOAA (Národní úřad pro oceány a atmosféru). Zde se přes vědecké stáže v Grónsku, Antarktidě a na Aljašce, propracovala až na řídící pozici ve státě Americká Samoa, kde vede výzkumnou stanici.

Nicole Aunapu Mann

Nicole Aunapu Mann
Zdroj: http://www.popsci.com/

Nicole Aunapu Mann – 35 let (majorka americké námořní pěchoty)
Narodila se v kalifornském městě Penngrove, ve kterém žilo v roce 2010 pouze něco přes 2500 obyvatel. Vystudovala Rancho Cottage High School a pak se vrhla na Americkou námořní akademii při Stanfordově univerzitě, kde se zaměřila na strojní inženýrství. Poté si navíc přibrala ještě školu námořních pilotů. Má specializaci na letoun F/A-18. Momentálně slouží na základně Patuxent River. S armádou se dostala i do ostrého nasazení, když zažila akci v Iráku. Je provdána za Travise Manna, který slouží na stejné základně. Spolu mají 16měsíčného synka Jacksona. Za zmínku určitě stojí, že byla velmi dobrou fotbalistkou, která hrála ligu za kalifornský tým Sonoma County.

Anne C. McClain

Anne C. McClain
Zdroj: https://sphotos-a.xx.fbcdn.net

Anne C. McClain – 34 let (majorka americké armády)
Rodačka z metropolitního centra regionu Inland Northwest, tedy washingtonského města Spokane. Vystudovala nejprve Vojenskou akademii ve městě West Point (stát New York). Pro další vzdělávání se přesunula do Velké Británie, kde studovala University of Bath a Univerzitu v Bristolu. Nyní pilotuje lehkotonážní armádní víceúčelovou helikoptéru Bell OH-58 Kiowa a před nedávnem dokončila studia na škole námořních pilotů na základně Patuxent River.

Jessica U. Meir

Jessica U. Meir
Zdroj: http://matchbin-assets.s3.amazonaws.com/

Jessica U. Meir, Ph.D. – 35 let (odborná asistentka na Harvardské lékařské univerzitě)
Narodila se ve státě Maine, konkrétně ve městě Caribou, které má zhruba 8 000 stálých obyvatel. Její vzdělávání nastartovala Caribou High School. Poté, co dokončila studium na Brown University, se „otřela“ o vesmír, když se rozhodla vzdělávat na francouzské International Space University. V současné době je zaměstnána jako odborný asistent na Harvard Medical University se specializací na anestézii. Kromě toho pracuje i v bostonské nemocnici General Hospital. A mimochodem, velmi ráda tvrdí, že o letu do vesmíru snila od svých 5 let. Tomu se říká výdrž!

Andrew R. Morgan

Andrew R. Morgan
Zdroj: http://media.philly.com/

Andrew R. Morgan, M.D. – 37 let (major americké armády)
Rodák z pennsylvánského města New Castle. Po úspěšném studiu na americké armádní akademii ve West Pointu se rozhodl spojit svou armádní kariéru s lékařstvím. Začal proto studovat marylandskou školu Uniformed Services University of the Health Sciences. Konkrétně si zvolil obor lékařství v nouzových situacích s nadstavbou leteckého chirurga pro speciální armádní operace. V současné době dokončuje obor sportovní medicína. Písmena M. D. za jeho jménem označují americký titul pro lékaře „Doctor of Medicine“, což je obdoba českého MUDr.

Nezbývá nic jiného, než přát této osmičce hodně štěstí. S velkou pravděpodobností o nich chvíli (minimálně rok) nic neuslyšíme. A to bude jedině dobře. Tito noví kandidáti na astronauta se budou pilně připravovat na let do vesmíru. A kdo ví, jednou se o některém z nich budou třeba učit děti ve školách a jeho jméno bude veřejnosti známé tak, jako je jméno Neila Armstronga. Teprve až budoucnost určí, jaké budou jejich osudy. Ale už jen to, že uspěli v konkurenci více než 6000 lidí z nich dělá vítěze. Každý ale moc dobře ví, že tohle je teprve začátek.

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/
http://www.livingontherealworld.org/
http://m.pressdemocrat.com/
http://www.pressherald.com/

Zdroje obrázků:
http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn2/971237_600992743266994_941671924_n.jpg
http://www.sen.com/Uploads/images/page/563fba26feb64af9bfd69df957b3bb60.jpg
http://www.popsci.com/files/imagecache/photogallery_image/articles/glover.jpg
http://www.popsci.com/files/imagecache/photogallery_image/articles/hague.jpg
http://www.popsci.com/files/imagecache/photogallery_image/articles/hammock.jpg
http://www.popsci.com/files/imagecache/photogallery_image/articles/mann.jpg
https://sphotos-a.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/p480x480/1014374_10151462237511301_1908474195_n.jpg
http://matchbin-assets.s3.amazonaws.com/public/sites/624/assets/KMZ9_New_Astronauts_Copy_7_.jpg
http://media.philly.com/images/526*395/061713_NASA-Andrew-Morgan.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Známe dalších osm statečných”

  1. Honza napsal:

    Většina pilotů, vojáků. To je jak v 60-70 letech. Proč? Navíc jsou všichni v celkem pokročilém věku. Než/jestli se vůbec podívají do vesmíru, bude jim všem 40+. Přitom optimální výkonnost mají lidi kolem 30ti nebo i o fous míň.

    Ale pokud mají jenom létat pronajatými Sojuzy na ISS nebo časem na nějaký ten „nebeský palác“, je to vlastně jedno.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Je to v podstatě stejné jaké vždycky – většinou se jedná o zástupce armády, protože ti za sebou mají výcvik, bývají většinou v dobré fyzické kondici a jsou zvyklí na „organizovaný řád“. A věk? Když se podíváte, jak „staří“ lidé létají a ISS, uvidíte, že to není nový trend. Do kosmu nemůže letět zelenáč, ale člověk, který má minimálně jednu vysokou školu + nějakou delší praxi na Zemi. Doby, kdy do kosmu létali mladíci je pryč. Teď se hraje spíše na zkušenosti.

  2. Tomáš Kohout Redakce napsal:

    Super. Tenhle článek by se vyjímal klidně i na spaceflightnow (teda kdyby byl anglicky 🙂 ) Dokonce se ti podařilo poshánět i jejich fotky. Zatím na většině serverů je jen ta společná fotka, co máš v hlavičce.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.