Kvůli díře v Sojuzu možná proběhne výstup

Gennadij Padalka a Jurij Malenčenko při výstupu vloni v srpnu odstranili manipulátor Strela-2.

Podle informací z webu russianspaceweb.com začínají zástupci ruské kosmické agentury chystat neplánovaný výstup do volného prostoru. Jeho úkolem by mělo být prověření vyšetřovacích verzí o vzniku otvoru v orbitálním modulu lodi Sojuz MS-09. Výstup by měl definitivně potvrdit, zda otvor byl navrtán již na Zemi. Zatím není jisté, kdy výstup proběhne, ale jelikož se má loď od stanice oddělit až na konci roku, je na jeho přípravu dost času a není potřeba spěchat. Na začátku října se bude na zemi vracet Sojuz MS-08 s Olegem Artěmjevem, takže z ruské posádky zůstane na stanici jen Sergej Prokopjev. Pokud tedy k výstupu nedojde do odletu Sojuzu MS-08, bude se muset počkat na přílet Sojuzu MS-10, ve kterém bude i Sergej Ovčinin. Výstupy se totiž zásadně provádí ve dvojici.

Úkolem výstupu by mělo být hledání stop po materiálu, kterým měl nepozorný dělník utěsnit chybně vyvrtanou díru. Pokud se podaří na vnější stěně lodi najít tyto stopy, byl by to usvědčující důkaz, že otvor vznikl už při výrobě a následně byl zvenčí zalepen. Oproti dřívějším informacím se podle webu russianspaceweb.com zdá, že posádka zevnitř nenašla žádné stopy po lepidle či tmelu. Ovšem při endoskopické prohlídce otvoru se objevily stopy, které vypadají, jako kdyby vrták podrápal vnitřní stranu protimeteorického štítu lodi, který tvoří vnější stěnu Sojuzu. Tím by bylo potvrzeno, že vrtání do kovové konstrukce přetlakové kabiny probíhalo zevnitř.

Vizualizace lodi Sojuz. Otvor byl v orbitálním úseku, což je kulovitá část nalevo. Právě touto částí se Sojuz připojuje ke stanici.

Vizualizace lodi Sojuz. Otvor byl v orbitálním úseku, což je kulovitá část nalevo. Právě touto částí se Sojuz připojuje ke stanici.
Zdroj: http://www.spacefacts.de

Web russianspaceweb.com se odvolává na zdroje z průmyslu, podle kterých už proběhly simulace. Jejich výsledkem je, že pokud jsou běžně dostupné těsnící materiály aplikovány na otvor zvenčí, mohou po vytvrdnutí odolat rozdílu tlaků jedné atmosféry. V rámci inspekce se ukázalo, že i když je na lodi nainstalován protimeteorický štít, je možné se pod něj dostat a aplikovat na vnější stěnu přetlakové kabiny těsnící materiál, který má zakrýt otvor. Protimeteorický štít by navíc perfektně schoval těsnící materiál, který by byl zřejmě při aplikaci zevnitř odhalen při vizuální kontrole lodi.

Pokud k výstupu dojde, budou se kosmonauti muset dostat k orbitálnímu úseku Sojuzu MS-09, odloupnout vrstvy tepelné izolace a následně proříznout protimeteorický štít v místě, kde byla díra. Jenže už samotný přístup k tomuto místu je komplikovaný – na Sojuzu nejsou z logických důvodů žádná madla, kterých by se mohli kosmonauti držet. Pozemní týmy proto zpracovávají speciální scénář, při kterém by byla využito teleskopické rameno Strela, které je na vnější straně modulu Zarja. Kosmonaut by se připojil k volnému konci, rameno by se vysunulo a domanévrovalo s ním k pracovnímu místu. O přípravách, případně realizaci samotného výstupu Vás budeme v dalších dnech informovat.

Ruští kosmonauti při práci s manipulátorem Strela.

Ruští kosmonauti při práci s manipulátorem Strela.
Zdroj: http://russianspaceweb.com

Zdroje informací:
http://russianspaceweb.com/

Zdroje obrázků:
http://www.stoplusjednicka.cz/…/2013/05/679285main_eva08202012_full.jpg
http://www.spacefacts.de/graph/photo/large/english/soyuz-ms_1.htm
http://www.spacefacts.de/graph/photo/large/english/soyuz-ms_1.htm

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

20 komentářů ke článku “Kvůli díře v Sojuzu možná proběhne výstup”

  1. Vladimír Todt napsal:

    Jinak abych se držel v duchu této kauzy, tak tímto výstupem bude mít Krteček se štouráním do ISS utrum!

  2. Vladimír Todt napsal:

    Tak politická tlačenka na to mít Rusko u DSG ochabne. Na druhou stranu pokud se jedné firmě podaří to co chystají s jednou větší raketou, tak ta si na „DSG“ vytačí sama – stačí nechat lítat kolem měsíce horní stupeň pár Měsíců/rok. Stejně to budou muset před případnou několikaměsíční cestou na Mars něja vyzkoušet. Můžou mít i 2-3 lodě u Měsíce ve formaci, kdyby na to měli prostředky.

  3. ldx napsal:

    Nyní se dá očekávat cokoli, předpokládám nějaké obstrukce nebo dokonce sabotáž z ruské strany. Kdyby se stalo něco vážného, což nechci přivolávat, může to znamenat i předčasný konec ISS jako výzkumné stanice.

    Jelikož na všem špatném je možné hledat i něco pozitivního, tak by to nejspíš znamenalo urychlení budování DSG, samozřejmě už bez Ruska. Pro Rusáky to bude konečně i dobrý důvod jak z projektu vycouvat, protože na to nemají ani hotové projekty jako nosič Angara a ani prostředky. Taky by mohli „bez ztráty kytičky“ definitivně odpískat zpackaný modul Nauka.
    O to více by se mohl zapojit soukromý sektor ze zbytku světa, samozřejmě SpaceX s Falconem Heavy a další společnosti.

    • Radim Redakce napsal:

      K oficiálnímu postoji Ruska k DSG doporučuji tento nedávný rozhovor Rogozina pro TASS https://tass.ru/interviews/5460502, předposlední otázka.

      V kostce:
      Pokud bude DSG americký projekt, Rusové nemají zájem. Mají na to být rovnocenými partnery. Mají totiž, narozdíl od NASA, odzkoušenou kosmickou loď Sojuz, použitelnou i pro lunární program. Mají Angaru, Federace bude co nevidět. Rusko má, stejně jako USA, vlastní dopravní systém pro práci v za LEO…

      Ten chlap musí mít ne hroší, ale dinosauří kůži. Spolupráce s Roskosmem s tímto bafuňářem v čele je podle mě cesta do pekel…

  4. Spytihněv napsal:

    Byl bych zvědav, kdyby byl aktuálně velitelem ISS někdo z Rusů. Jestli by našel odvahu a stejně jako Feustel by prohlásil, že posádka ISS s tím nemá nic společného. Nebo by mlčel, případně své vyjádření podle pokynů zdola nějak relativizoval, aby nevyloučil všechny možnosti. Feustel také klidně mohl chtít vydat společné prohlášení s někým z Rusů a nebo se zaručit jen za Američany. Protože při nedostatku faktů, kdy máme jen fámy a domněnky, by byli stejnou měrou podezřelí všichni na palubě. To je důležité si uvědomit.

  5. Cx napsal:

    Rusko doplácí na tu jejich válku o „pravdu“. Není divu, že se tyhle jejich pseudo novinkové weby utrhnout ze řetězu, když se něco podobného stane. Jen pak s Ruskem už nikdo nebude chtít stavět ani továrnu na kondomy, natož nějakou vesmírnou stanici. Tenhle pokus je jen o tom tuhle šlamastiku napravit.

    • Jarda napsal:

      Není spíš problém v tom, že po neověřených zprávách světová média skáčí jak slepice po flusu?

      • Vojta napsal:

        Neskáčou po neověřených informacích, ale po ruské propagandě. Nepřebírají zprávu „Díru do Sojuzu navrtali Američané“, ale „Ruský tisk obviňuje Američany z navrtání díry do Sojuzu“. Ruští novináři by si měli uvědomit, že spoluutváří obraz své země nejen doma ale i v zahraničí. Druhá možnost je, že si to uvědomují a napětí vyvolávají záměrně.

      • jiri napsal:

        Novináře bych vynechal. Všichni víme, co se za novináře vydává v českých denících a nejen tam. Fake news je 3/4 toho, co tam čteme. Už dávno to nejsou charakterní ochránci demokracie.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Neviděl bych to tak ostře – média jsou dvojího typu. Seriózní a neseriózní. Kvůli tomu, že existuje bulvár a neseriózní weby nemůžeme odsuzovat i ty zodpovědné a seriózní.

      • Spytihněv napsal:

        To je nesmysl. Většina novinářů (bulvární nepočítám) se snaží psát a informovat poctivě, ověřuje zdroje a fake news úmyslně nepublikuje. Jen proto, že tu fungují lživé weby typu Parlamentní listy nebo Sputnik, přece nebudeme zatracovat ostatní. To bychom udělali radost náčelníkovi ruského generálního štábu Gerasimovovi, jehož doktrína zní: „My nutně nepotřebujeme, aby nám věřili. Nám stačí, když nebudou věřit ničemu.“

      • Miloš napsal:

        No vidíte ako ste si tou poslednou vetou vlastne odpovedal.
        Rusi vždy všetko a všade len zahmlievajú, sem tam vypustia do „obehu“ pár navzájom si odporujucich verzií a dosiahnu to, čo dosiahnuť potrebovali. Neistotu a pochybnosti. Robili a robia to tak už vyše 100 rokov.

  6. Spytihněv napsal:

    Když se ještě vrátím k počátku tohoto podivného případu, tak by mě opravdu zajímalo, odkud přišla ta rychlá informace, že byl odhalen viník, který díru na Zemi vyvrtal a zamaskoval. To byla nějaká kachna? Pokud šlo o informaci z Roskosmosu, tak je její dementování opravdu více než podivné. Z jednoduché záležitosti se najednou stává pomalu mezinárodní konflikt a Rusové se budou muset navíc plazit po Sojuzu, aby dokázali to, co sami vědí. Že na stanici nikdo nevrtal. Mimochodem – když to oficiální ruští přestavitelé připouští jako možné, proč by těmi pachateli nemohli být Rusové? Kde se vzala ta jejich jistota, že ruská část posádky je v pohodě?

  7. Smisek napsal:

    Jako je mi jasné, že je kolem té díry příšerná aféra, ale na druhou stranu je vážně nutné posílat ven kosmonauty? Každý výstup je zvýšené riziko a ještě k tomu takový komplikovaný. Přijde mi to jako naprosto zbytečný hazard, který v podstatě nic nepřinese. Jaký je rozdíl v tom jestli to vyvrtal zvenčí nebo zevnitř? Kosmonauti to jen ztěží mohli vyvrtat aby si toho nikdo nevšimnul. navíc prořezávat ten protimeteoritický štít a izolaci není úplně ideální. Pokud jde o zbytky toho lepidla či tmelu, vzhledem k tomu jak těžko se ve skafandru cokoliv dělá nevěřím tomu, že by se jim povedlo odebrat nějaké vzorky, i kdyby tam něco našli.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.