Příprava Sojuzu v montážní hale

Než se k obloze vydá kosmická loď s lidmi na palubě, musí podstoupit řadu zkoušek, které často bývají zrakům veřejnosti skryté. Kamery ruské kosmické agentury nám ale ve dvou videí umožnily nahlédnout do přípravy  Sojuzu MS-2, který v pátek 23. září dopraví na ISS tříčlennou posádku. Videí s tímto tématem není mnoho a proto jsme se rozhodli, že Vás se záznamy seznámíme formou tohoto krátkého článku. První video zachycuje testy sestavené lodi ve vakuové komoře a druhý záznam je zaměřený na málo známou zkoušku solárních panelů.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
http://aerospace.report/…/soyuz-ms-02-has-passed-the-press-678×381.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

26 komentářů ke článku “Příprava Sojuzu v montážní hale”

  1. vedator napsal:

    Dik za dobry clanok a prilozene videa.

    Po kliknuti na jeden prilozeny odkaz v diskusii som sa dostal k zaujimavemu vysvetleniu „Ako pracuje raketa“. Mozno pride niekomu video uzitocne https://www.youtube.com/watch?v=QQB1Iw3zJbc

  2. MU napsal:

    Diskuze mě tu krásně pobavili!!
    Myslím že není na škodu se takto zamyslet…je to smutné.
    Jako školák ZŠ co žral komiksy ála typu Galaxia, či vzpoura mouzků…. jsem se těšil že Evropa bude mít svůj raketoplán, byli načrtnuté nějaké plány…
    Ale co, taková je realita o xx let dopředu.

  3. dolph1888 napsal:

    Při pohledu na podobná videa, získá člověk jistý respekt a obdiv k těm, kteří v tom poletí (či jakékoliv jiné lodi). Nezdá se to, ale odvahy tam zapotřebí asi bude, rozhodně dodnes není let do vesmíru rutina, jak se mnozí mylně domnívali a zřejmě ještě dlouho nebude (vzhledem k technickým možnostem a řešením). Že, jak se zmiňuje výše v komentářích ESA nemá v ruce nic (ohledně pilotovaných letů) je pro Evropu pochopitelně ostuda. Na kdejakou dotaci (kolikrát zbytečnou) peníze jsou, na důležité projekty, posun v technologiích se hledají jen těžce, smutné.

    • Rudolf Šíma napsal:

      Když mluvíte o zbytečných dotacích, tak v druhém videu je hezký návod pro majitele FV elektráren jak vydělávat i v noci. Tohle je na dotacích fascinující, že umí udělat i z pitomosti racionální záležitost. 🙂

      • dolph1888 napsal:

        Kdyby šlo jen o fotovoltaiku, vzpomenu si na letiště, kde nic nelétá, silnice které nikam nevedou, byly a zřejmě jsou to projekty jen pro vyčerpání dotace a namazání něčí kapsy. Schengen bez vnější ochrany, dotace a rozkazovačné plánování (doslazování vína Německo ano, ČR ne, počet ovcí, uzávěry olejů, křivost banánů, velikosti jablek – a ve světě prý mají hlad, burákové máslo ano – kolik je v něm másla?, pomazánkové ne, cukrovary v ČR ne – prý bude z Brazílie, nikdy nebyl! …), jsou vážné omyly EU a přibližují ji RVHP, ještěže jsem nehlasoval pro vstup, NATO ano, ale EU „nápadu“ nikdy věřit nebudu. Nechám toho, sem to nepatří, snad jen, že kdyby se peníze ze všech EU studií, analýz, dotací a vůbec hloupostí daly právě třeba ESA, byla by dnes možná na stejné úrovni (a s podobným rozpočtem) jako NASA.

      • Rudolf Šíma napsal:

        Mluvíte mi z duše. NATO bez diskuzí ano, transatlantická bezcelní zóna ano, s ostatním se vypořádá vývoj (doufám). A zase jsme mimo téma. Jak ale vést debatu o tom, že bohatá a technologicky vyspělá Evropa nemá možnost vyslat člověka do vesmíru vlastními prostředky?. Naštěstí mám dnes fofr, takže konec úvah. 🙂

      • maro napsal:

        Takový nápad na cucání solárních dotací i v noci už byl samozřejmě ve Španělsku dávno realizován. Diesel agregáty se postaraly o elektrickou energii, když už byl ten přívodní kabel k elektrárně zaplombován. I s těma nafťákama se to pořád vyplácelo. Teď jen vlastně nevím jestli to bylo vůbec nelegální. Záleží na zákonu. Pokud to dopadající světlo muselo být pouze ze Slunce, tak to asi nelegální bylo. Ovšem pokud by v zákonu o dotacích bylo, že jde jen o světelnou energii, tak i „umělá“ světelná energie z LED diod, třeba napájených ze sítě, přijatá solárním kolektorem, musela být dotacemi zaplacena.

  4. Wrunx napsal:

    Zajímavý letmý náhled do zákulisí kosmonautiky 🙂 Díky!

  5. android napsal:

    Prima videa, jen je na nich vidět jak mají v Rusku málo peněz. Ale zase jsou jediní co umějí posílat lidi do vesmíru. Takže k čemu jsou nablýskané haly, precizní detaily na všem a stylově obléknutý personál?

    • kastelán napsal:

      Mno v případě evropy jde o politický rozhodnutí nemít možnost vysílat vlastní kosmonauty, a pak křičet že se s diktátorama přeci musí spolupracovat…

    • Rudolf Šíma napsal:

      Měl jsem stejný pocit, ale netroufal si tím otevřít diskuzi. Všude se poflakuje halda lidí, zaměstnanost zajištěna. Strojařina padesátých let, na vše stačí jeřáb, víko komory nemá panty. V jejich výkonech je kus geniality. Nás také naučil komunismus improvizaci, na kterou jsme ovšem někdy nemístně hrdí. Machrujeme tím třeba na Němce, jejichž úrovně zatím nedosahujeme (můj názor a osobní zkušenost). Nablýskaným halám a precizním detailům bychom se neměli vysmívat (netvrdím, že tak činíte).

      • kastelán napsal:

        Máte pravdu , pro jejich vědce, a všechny lidi co v těchto podmínkách dosahují takových výkonů, mám velký respekt…

      • android napsal:

        Tak já jsem také váhal tohle komentovat. Ale pod to co píšete o respektu se musím podepsat. Jen se ani moc nedivím, že se Rusku nedaří v meziplanetárním průzkumu. Tak třeba teď se začne dařit 🙂

      • maro napsal:

        Já bych spíš tipnul, že oni zas až nemají takovou motivaci ten meziplanetární výzkum provádět. Něco jo, aby se neřeklo, ale životně důležité to pro ně fakt nebude. Je to asi tak stejné, jako kdybyste chtěli po Kanadě, Austrálii nebo Norsku, aby si taky sestrojily nějakou sondu a poslali třeba k Saturnu. Tyhle, i když docela bohaté země, stojí nohama na zemi, žijí z těžby surovin, zrovna jako to Rusko, a do nějaké sofistikované technologie se fakt moc nepohrnou. A taky jim to moc nemáme za zlé.

      • Spytihněv napsal:

        To je sice pravda, že Kanadě, Austrálii nebo Norsku to za zlé nemáme, ale to nejsou kosmické velmoci a žádné pořádné ambice v tomto směru nikdy neměli. Takže to přirovnání není úplně na místě. SSSR ty ambice měl a docela dlouho to i vypadalo, že to někam v meziplanetárním výzkumu povede. Po zániku SSSR samotné Rusko taky učinilo pár pokusů se známkou nedostatečnou. Takže motivace by určitě byla, ale prostě to nejde. Naštěstí jsou tu USA, Čína, Indie, Japonsko, ESA, a ti rádi konají 🙂

      • maro napsal:

        Tak zrovna s těma pantama byste to u té komory fakt nevyhrál. To by pak museli kolem nich to víko, které má snad 5 metrů otáčet. Posuvné víko zabírá daleko míň místa a ty zámky jsou tam potřeba jen na zajištění souososti. Až se z té barokomory vyčerpá vzduch, dosedne víko přesně po celém obvodu a ten obrovský podtlak ho tam bude držet sám o sobě.

        To už jsem se spíš trochu bál, když tam kolem těch vyklopených solárních panelů někdo chodil se šroubovákem, nebo co to bylo. Jenže úplně stejné pocity člověk měl i tehdy, když viděl, jak se ručně motovala Curiosity v hangáru JPL. To si člověk taky říkal „Co když tím klíčem zavadí o ty dráty a nějaký z nich třeba trošku povytáhne z konektoru.
        Jenže oni už dost přesně ví, jak moc to může záviset na „omylném nešikovném“ mechanikovi a kde už jsou potřeba specializované přípravky, aby to ten mechanik nezmastil. A ty Sojuzy už se montují zatraceně dlouho.

      • Rudolf Šíma napsal:

        🙂 No, za informaci ze Španělska dík, ale o výhodách jeřábem přepravovaného deklu jste mne opravdu nepřesvědčil (v sériové výrobě). Jde to, ale dře to. Nechci se tu moc „vysvlékat“, pár fabrik jsem už v životě viděl. Měl jsem možnost trochu létat po Evropě a Asii v mezinárodním týmu sestaveném za účelem výběru dodavatelů pro jeden nadnárodní koncern. Musím Vám říct, že zkušený „benchmarkář“ (nepatřil jsem mezi ně) si všímá i takových detailů, že ve fabrice je třeba čerstvě vymalováno před návštěvou, ale frézař na NC stroji nemá kryt. Potěmkinovy vesnice se snadno odhalí (to není tento případ) a stejně tak i „navoněná bída“. Už to tu bylo řečeno, klobouk dolů.

      • maro napsal:

        No, to je právě ta otázka jak moc sériová ta výroba vlastně je. Pokud tuhle operaci provedou jednou za dva tři měsíce (asi se tam testují i Progresy), tak to zas tak moc enormě sériově s tlakem na rychlost, nevypadá. A pokud by tam opravdu byl nějaký šílený předimenzovaný pant, který by celé ty pětimetrové dveře držel a zvládal tu obrovskou zbytečnou páku unést, stejně by jeho zavírání a otvírání nebylo o nic rychlejší. Mají ji třeba zrovna v NASA, včetně toho masívního pantu, a tu rychlost můžete posoudit z tohoto videa:
        https://www.youtube.com/watch?v=lY4QyOY2hgk
        Ale jo, vypadá to tak nějak majestátněji. Ale to je tak asi všechno. Splnění účelu prakticky na stejné úrovni.

    • maro napsal:

      Tak ty montérky a bílé pláště s čepcema jsou docela stylové, nemyslíte? I když i na jedné fotce Space X bylo vidět lidi s čepcema a jednoho holohlavého černocha bez čepce. Někdy je prostě výhodou být holohlavým, nemusíte si pařit hlavu (vlasama a ještě k tomu čepicí).

    • vedator napsal:

      Povedal by som, ze v Rusku maju dost penazi tak ako kdekolvek na svete, len sa rozdeluju svojsky.

      Z vacsiny prispevkov priam vyviera nechut a averzia k samotnemu Rusku a statu/zriadeniu a nie k ruskej kozmonautike a ich vysledkom (zial, pozitivne dosahuju ich len na LEO). Aj jednotlivec ma moznost zmenit vela. Tak chlapci a dievcata, najjednoduchsiu vec, ktoru mozete urobit, je napisat do akejkolvek kozmickej agentury a zacat im radit ako maju zacat veci robit (mozno nie lepsie, ale podla vasich predstav) :-D.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.