Sledovač Slunce má výpadek

Americká sonda SDO (Solar Dynamics Observatory) je neúnavným dříčem, který s vysokou frekvencí snímkuje naši životodárnou hvězdu, ale v těchto dnech přidělává vrásky na čelech pozemních specialistů. Druhého srpna mezi 13::13 a 14:07 středoevropského letního času přecházel Měsíc mezi sondou SDO a Sluncem. Jelikož během tranzitu není Slunce vidět, neprovádí SDO v této době žádná měření. Po tomto přechodu ale došlo k zatím neznámé anomálii, když se sonda nedokázala přepnout zpátky do vědeckého režimu. Pozemní týmy zatím analyzují dostupná data a hledají příčinu závady.

Sonda SDO byla na oběžnou dráhu vypuštěna v roce 2010 na raketě Atlas V. Díky tomu, že snímkuje celý sluneční kotouč pravidelně každých několik sekund v různých vlnových délkách, umožňuje vědcům detailně studovat chování naší nejbližší hvězdy, které ovlivňuje i život na naší planetě. Svou kadencí snímání povrchu Slunce se SDO nevyrovná žádná jiná sonda a pro vědecký svět je proto nenahraditelná.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/
http://sdoisgo.blogspot.cz/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Solar_Dynamics_Observatory_1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Sledovač Slunce má výpadek”

  1. Spytihněv napsal:

    Skóre k lednu 2015: 100 000 000 fotografií Slunce. To už má nárok na nějaký ten rozmar. Ale doufajme, že je to jen rozmar.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.