UDÁLOST ROKU: Návštěva u krále planet

Sonda JUNO u Jupitera v představách umělce

Američané sice slaví 4. července Den nezávislosti, ale nás tohle datum zajímá z úplně jiného důvodu. Americká sonda JUNO by dnes ve 4:30 našeho času měla vstoupit na oběžnou dráhu kolem největší planety Sluneční soustavy. Děkujeme všem čtenářům, kteří se rozhodli obětovat spánek a sledovat s námi tuto unikátní událost. Máme pro Vás připraveny zajímavé informace, které Vám budeme postupně předkládat při čekání na aktuální údaje o průběhu brzdícího zážehu. Zdravíme samozřejmě i všechny čtenáře, kteří tento článek otevřeli později a doufáme, že i Vy zde najdete zajímavé informace.

Tuto stránku nemusíte obnovovat, systém, který používáme Vám bude sám aktualizovat výpis novinek, jakmile přidáme nový příspěvek. Tohle platí pro počítače, pokud nás čtete přes mobil, nebo tablet, může tomu být jinak.

Oslava Galileiho:
Před 406 lety Galileo Galilei zamířil tehdy čerstvý vynález, dalekohled, na Jupiter a spatřil něco nevídaného. Několik hvězdiček, které den za dnem měnily svou polohu. Galileo brzy poznal, že jde o čtyři Jupiterovy měsíce. Tento počin změnil naše chápání světa, protože svět Jupiteru a jeho měsíců je vlastně zmenšeninou sluneční soustavy. Jako obíhají měsíce Jupiter, obíhají i planety Slunce, Slunce střed Galaxie… Pojďme si vychutnat poprvé v historii video, kde Io, Europa, Ganymed a Callisto obíhají Jupiter, aniž by nám mizely z dohledu.

Pokud jste se dívali pozorně, mohli jste si všimnout, že měsíčky přeci jen občas mizely, nalevo totiž vstupovaly do stínu planety. Taková zatmění můžeme snadno pozorovat i ze Země. Na základě jejich předpovědi a skutečných pozorování byla poprvé odhadnuta rychlost světla. Ještě pozornější divák si mohl všimnout, že Callisto, nejvzdálenější měsíc, je na videu poněkud tmavší, než by odpovídalo našim dosavadním zkušenostem při pozorování ze Země (je druhý největší). To je nejspíš první vědecká záhada této mise.

Zdroje informací:
http://www.astro.cz/

http://www.nasa.gov/
http://www.jpl.nasa.gov/
https://en.wikipedia.org/
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflight101.com/
http://spaceflight101.com/
http://www.nasa.gov/
http://www.nasa.gov/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

61 komentářů ke článku “UDÁLOST ROKU: Návštěva u krále planet”

  1. Spytihněv napsal:

    Doba oběhu na Capture Orbits je 53,5 dne. Perijov je okolo 5000 km, ale apojov? A jaký bude apojov, až se oběžná doba zkrátí na 14 dní?

  2. Spytihněv napsal:

    Juno přiletěla k Jupiteru rychlostí 57,9 km/s vůči Zemi. Měla by to být rychlost při záchytu gravitačním polem. Mám si to představit tak, že se jedná o rychlost v okamžiku, ve kterém se Juno definitivně stává družicí Jupitera, zatímco těsně před tím by se jí ještě podařilo jen proletět?

  3. Spytihněv napsal:

    Týden jsem strávil zcela bez datového připojení a i sms se daly poslat jen někdy, takže teprve teď zjišťuji, že vše proběhlo, jak mělo 🙂

    Nicméně v horách jsem do písku nakreslil plánovanou eliptickou dráhu a hned jsem se dověděl, že je to jako kometa a Slunce. No proč ne.

  4. JaRon napsal:

    Po festivalu navrácen do reality, jdu si pročíst a prohlédnout s dvoudenním zpožděním …ale milerád 🙂

  5. Pajuc napsal:

    Jen tak mimochodem k te figurce lega – v pripade boha je to Jupiter jenom v prvnim pade, v ostatnich padech se mluvi o Iovovi.

  6. ptpc Redakce napsal:

    Dugi, ešte raz veľká vďaka za on-line prenos!

  7. kolemjdoucí napsal:

    …tady jsou soustředěna oficiální videa (některá s podkresem muzikou o Vangelise)
    https://www.youtube.com/user/NASAJuno

  8. qa napsal:

    Skvělá práce, díky za přenos.
    I když jsem jej shlédnul až dnes dopoledne.
    Je to jako bych se vracel do svých 12. let kdy jsem s napětím sledoval úspěchy thdejší kosmonautiky…
    PS:
    Konečně mi došlo, proč má Juno jen jednu klasickou kameru.
    Ta radiace bude asi pořádně silná.
    qa.

  9. Ondřej Šamárek Redakce napsal:

    Díky za výborný přenos, byť jsem si ho vychutnal až ex post. Příště si dám budík někam, kam na něj nedosáhnu a nebudu ho moci tak jednoduše umlčet… 😀

  10. Jana napsal:

    Zbaběle jsem usnula, tak dodatečně děkuji za neskutečné množství informací a za ostatní skvělu práci, která za tímto webem stojí :).

  11. Ondra_99 napsal:

    Nevim, jestli se nekdo v minulosti uz neptal. Jak to v redakci zvladate tyhle novni prenosy? Pripravujete se „jako na nocni“ (jdete spat pres de), nebo zvladate ponocovat? Ja po celem dni v praci bych sotva zvladal cist, natoz sledovat a psat prenos… Kazdopadne dobra prace jen tak dal. A hlavne at je i v budoucnu dost udalosti k sledovani.

  12. Lukáš napsal:

    Perfektní živý přenos. Čtu to sice až se zpožděním, ale i tak jsem si to napětí užil. Děkuji moc za zprostředkování.

  13. Roman Soukup napsal:

    Velké díky za online přenos, stálo to za to, spánek se dá dohnat, ale toto ze záznamu už není ono.
    Díky a také velká gratulace celému týmu sondy

  14. Jaroslav Alois napsal:

    Sonda Helios-2 byla tedy vůči Slunci rychlejší – 64 km/s v O,29 AU.

  15. Jenda Slabý napsal:

    Ahoj všichni 🙂 je někde chat? animace manevru?

  16. kolemjdoucí napsal:

    Signály od Juno nyní přijímá pole 5 antén (1x 70m + 3x 34m + 1x 25m) v Goldstone. Rychlost přenosu je cca 26kbps v pásmu X (kanál 8,40GHz).
    Naladěny jsou již i přijímače v Canberra (pole 4 antén – 1x 70m + 1x 34m + 2x 25m).
    Datová odezva, tedy zpoždění odpovědi na vyslaný signál je 1,61 hodin.
    Aktuální vzdálenost od Země by měla být 868,33 milionů kilometrů.
    Teď se přestaly přijímat data.

    PS: Komunikuje se také s New Horizons – vzdálenost 5,21 miliard km, datová odezva 9,66 hodin, přenosová rychlost cca 3kbps.

  17. Matouš Klugar napsal:

    Já se omlouvám, ale nedám to, už mi tu fakt padá hlava. Přečtu si to ráno, Díky za přenos a dobrou noc 🙂 Snad se vzbudím do dobrých zpráv

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky za snahu a dobrou noc 😉

      • David napsal:

        Předpokládám, že informace k „přímému přenosu“ už máte z 95% naskládané dopředu (i když termín = nejvíce práce asi v posledních hodinách a dnech). Podle všeho to vypadá, že nám sem přesně každých pět minut pustíte nějaké zajímavé info. To může dělat i redakční systém, skript apod. Ale že jste vzhůru, je poznat podle diskuse 😀 Tak moc dík, ať Vám to utíká, dobré zprávy a samozřejmě šťastný konec dnešní akce!

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Většina příspěvků je předpřipravená, ale třeba ty aktualizace vždy o půl a v celou se dělají vždy aktuálně – vždy s čerstvými čísly a aktuálním screenshotem. 😉

  18. Matouš Klugar napsal:

    Harmonogram:

    03:16 SELČ – Juno se pomalu začíná odvracet od Slunce a začíná mířit k místu, kde má sestupovat na oběžnou dráhu. O hodinu později přijde další prudké otočení.

    04:41 SELČ – Juno se přepíná na speciální anténu, po které se budou posílat informace o manévrech. Provedou se poslední drobné manévry před sestupem.

    04:56 SELČ – Sonda zvyšuje svou rychlost otáčení ze dvou otáček za minutu na rovných pět, čímž se zvýší stabilita pro sestup.

    05:18 SELČ – Hlavní motor sondy začíná vší silou zpomalovat sondu, pokud vše půjde podle plánů, sonda se zpomalí o 1950 kilometrů za hodinu a začne obíhat po oběžné dráze Jupiteru.

    05:53 SELČ – Hlavní motor se vypíná.

    05:55 SELČ – Juno snižuje rychlost otáčení zpátky na dvě otáčky za minutu.

    06:07 SELČ – Sonda začíná mířit směrem ke Slunci.

    06:11 SELČ – Juno se zpět přepne na svou klasickou anténu.

    06:16 SELČ – Sonda začne vysílat podrobnější informace zpět na Zemi. Signál se bude vracet zhruba 48 minut a dalších 20 minut má trvat jeho zaměření.

    07:00 SELČ – Tisková konference NASA, kde se lidé dozví aktuální informace o průběhu mise.

    Zdroj: http://veda-a-technika.eurozpravy.cz/technika/161079-sonda-juno-dorazila-k-jupiteru-ceka-ji-kriticky-manevr-rozpis-finalnich-minut/

  19. Matouš Klugar napsal:

    Zaptám se. Proč teď sonda letí 23km/s? včera ráno letěla cca 12. kvůli gravitaci Jupitera?

  20. ptpc Redakce napsal:

    Názov mesiaca v dátume nie je presný a v poslednej vete v príspevku o 0:25 chýba v slove mnoho „o“.

  21. Rudolf Šíma napsal:

    Vy (NASA a Kosmonautix) mi dáváte zabrat. Odpoledne odjíždím na dovolenou. Už ten první obrázek je ale pecka. 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.