Nový tajný gigant objeven

Spousta našich čtenářů si 11. června večer nenechala ujít česky komentovaný přímý přenos těžkotonážní rakety Delta IV Heavy, při kterém se na geostacionární dráhu vydával tajný průzkumný satelit označovaný jako NROL-37. Již před startem bylo skoro jisté, že jde o sedmého zástupce satelitní rodiny Mentor, která se vyznačuje rozložitelnou anténou o průměru téměř sto metrů. Bylo tedy jen otázkou času, kdy si nového objektu na obloze všimnou amatérští pozorovatelé oblohy. A nezklamali – tajnou družici se podařilo lokalizovat pouhé čtyři dny po startu.

První snímek satelitu NROL-37 pořídil Australan Paul Camilleri

První snímek satelitu NROL-37 pořídil Australan Paul Camilleri
Zdroj: https://2.bp.blogspot.com

O tento konkrétní objev se postaral australský lovec družic, Paul Camilleri. Družice je momentálně nad 108. poledníkem východní délky (zhruba nad Malackým průlivem), kde zřejmě podstupuje kalibrační zkoušky, neboť je odsud výhled na australskou základnu Warners bay. Nedávná pozorování ale ukazují, že se satelit na obloze posouvá směrem k západu rychlostí zhruba čtvrt obloukového stupně za den.

Specializovaný web Sattrackcam podle jeho měření usuzuje, že satelit pravděpodobně míří nad 80. poledník východní délky (jižně od Srí Lanky), kam by mohl dorazit v prvním týdnu v září. Dráha družice není plně geostacionární, ale vůči rovníku má sklon zhruba 7,8°. Marco Langbroek z portálu Sattrackcam uvádí, že nově vypuštěný satelit má magnitudu +8, což je výrazně jasnější, než běžné družice na geostacionární dráze. Fotografům, kteří by si jej chtěli zvěčnit prý stačí klasický 50 mm objektiv a desetisekundová expozice.

Umístění ostatních družic z programu Mentor, vypuštěných mezi roky 1995 a 2012

Umístění ostatních družic z programu Mentor, vypuštěných mezi roky 1995 a 2012
Zdroj: https://1.bp.blogspot.com/

Zdroje informací:
http://sattrackcam.blogspot.com/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://4.bp.blogspot.com/…/s1600/Mentor7_discpos_14June2016.jpg
https://2.bp.blogspot.com/…/Mentor7_PaulCamilleri_Oz_14June2016_183519UT.jpg
https://1.bp.blogspot.com/…/s1600/Mentors_14jul2016.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Nový tajný gigant objeven”

  1. gg napsal:

    „Tajný“ největší satelit…to mi připomnělo tu skoro dvousetmetrovou budovu, jejíž poloha byla státním tajemstvím. 😀 https://en.wikipedia.org/wiki/BT_Tower#Secrecy

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.