Ledová Hydra

Když se hovoří o misi americké sondy New Horizons, pak se v drtivé většině případů mluví, nebo píše o výzkumu trpasličí planety Pluto. Občas někdo také správně poznamená, že sonda při svém průletu v loňském roce prozkoumala i největší měsíc, který kolem Pluta krouží, tedy Charon. Ale na malé měsíce – Kerbera, Styx, Nix a Hydru se zapomíná. Může to být způsobeno tím, že jsou moc malé a sonda od nich proletěla poměrně daleko, takže se nemůžeme kochat detailními snímky jejich povrchu, ale to neznamená, že by nebyly vědecky zajímavé. Odborníci dokáží z fotek a měření palubních přístrojů prozkoumat i tyto malé měsíce. Sonda New Horizons totiž poslala na Zemi první údaje o složení těchto čtyř malých satelitů, které krouží kolem trpasličí planety.  A právě nyní přichází na přetřes měsíc Hydra. Nová data totiž ukazují, že jeho povrch pokrývá vodní led.

Hydra je měsíc, který obíhá ze všech satelitů nejdále od Pluta a už na prvních snímcích, které nám New Horizons poslala, bylo vidět, že Hydra má velmi světlý povrch, který odráží velké množství dopadajícího světla. Data o chemickém složení, která poslala sonda New Horizons na Zemi pochází z přístroje Ralph/Linear Etalon Imaging Spectral Array (LEISA) a byla pořízena při průletu 14. července 2015 ze vzdálenosti 240 000 kilometrů.

Porovnání spekter z Charonu a Hydry + srovnání se spektrem absolutně čistého ledu

Porovnání spekter z Charonu a Hydry + srovnání se spektrem absolutně čistého ledu
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Údaje o složení jsou v tomto případě zakódovány do infračervených spekter a jejich analýza určitě zabere nějaký čas. Už nyní je ale bez pochyby jisté, že se zde nachází zrnka tvořená vodním ledem s krystalickou strukturou. Spektrum, které vidíme na Hydře je podobné tomu, co jsme získali při analýze největšího měsíce, Charonu. I na něm byl objevem krystalický vodní led. Ovšem v případě Hydry jsou absorbční pásma v naměřených spektrech jakoby hlubší.

Podle vědců by to mohlo být tím, že ledová zrnka na Hydře jsou větší a v určitých úhlech odráží více světla, než v případě zrnek na Charonu. Tato analýza může hodně napovědět i o tom, jak vůbec Hydra vznikla. Zatím se zdá, že se tento měsíc zformoval z materiálu bohatého na vodu. Tento materiál mohl pocházet ze svrchních vrstev dvou těles, která se před zhruba čtyřmi miliardami let srazila a vytvořila binární systém Pluto-Charon, kolem kterého obíhají čtyři malé měsíce.

Analýza naměřených dat také naznačuje, že by Hydra mohla být jen slabě kontaminována tmavšími materiály, které se v průběhu věků nashromáždily na povrchu měsíce Charon. Před vědci nyní stojí nečekaná výzva – z údajů, které sonda New Horizons naměřila by se mělo určit, proč povrch Hydry vypadá mnohem čistěji, než ten na Charonu. „Možná v tom hrají roli nárazy mikrometeoritů, které neustále obnovují povrch Hydry tím, že odstřelují povrchové vrstvy včetně tmavých kontaminantů,“ spekuluje Simon Porter z Coloradského Southwest Research Institute ve městě Boulder a dodává: „Tento proces by byl na Charonu velmi neefektivní, protože tento měsíc je mnohem větší a tím pádem má mnohem silnější gravitaci, která dokáže udržet všechny takto vzniklé úlomky.“

Porovnání velikostí Charonu a Hydry

Porovnání velikostí Charonu a Hydry
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Do celého případu by mohlo vnést světlo porovnání spekter z Hydry a Charonu se spektry ze zbývajících tří malých měsíců – Kerbera, Nix a Styx. Ty jsou svými rozměry mnohem podobnější Hydře a pokud se i u nich objeví podobné spektrální čáry, je pravděpodobné, že slabá gravitace a mikrometeority v tomto případě opravdu hrají významnou roli.

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/hydra_solo.jpg
http://www.nasa.gov/…/image/pure-ice_hydra_charon_spectra-composite1.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Ledová Hydra”

  1. Spytihněv napsal:

    Díky za článek. Těším se na detaily i o dalších malých členech soustavy Pluta.

    Jen taková drobnost – měsíc se jmenuje Nix (s měkkým). Byl sice pojmenován po řecké bohyni Nyx, ale protože existuje také planetka Nyx, tak aby se jeden název neopakoval, píše se to takto po egyptsku s měkkým.

  2. Petr Scheirich Redakce napsal:

    Nejde o krystaly jako takove, ale o zrnka materialu, tvorene vodnim ledem, ktery ma krystalickou strukturu. To „krystalicke“ je v originalnim clanku zdurazneno proto, ze vodni led muze mit dve podoby: amorfni a krystalickou, a ty lze odlisit pomoci spektralniho mereni. Obe formy ledu se lisi zpusobem vzniku – amorfni led vznika namrzanim z plynu za velice nizkych teplot, zatimco do krystalicke podoby prechazi pri naslednem zvyseni teploty.
    Na Zemi zname led pouze v krystalicke podobe; tu ma napr. i snih.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.