Kosmotýdeník 186. díl (4.4. – 10.4.2016)

Minulý týden jste v našem pravidelném souhrnu nejzajímavějších událostí, které přinesla kosmonautika v uplynulých sedmi dnech, viděli, jak přistává raketový experimentální stupeň New Shepard. Na závěr článku jsem vyslovil otázku, jak zvládne SpaceX přistání na plošinu se skutečnou raketou na skutečné misi. Otázka byla na místě a odpověď je fascinující. I v Kosmotýdeníku se proto budeme věnovat prvnímu úspěšnému přistání Falconu 9 na plovoucí plošině. Zejména pak zprávám z tiskové konference. Nevynecháme však ani jiné dění. Podíváme se na teleskop Kepler, který má, zdá se, závažné problémy. Vyrazíme také do Číny, kde došlo k vynesení návratové experimentální sondy. To, a mnoho dalšího naleznete v aktuálním vydání Kosmotýdeníku.

Důležitý krok na cestě ke hvězdám

Věta v úvodu článku zazněla při tiskové konferenci NASA k misi Dragon CRS-8. Na této konferenci byl i ředitel společnosti SpaceX, který tuto větu vyslovil jako reakci na to, že se poprvé podařilo úspěšně přistání s prvním stupněm rakety Falcon 9 v1.2 na plovoucí plošině v Atlantickém oceánu a zároveň vynést nafukovací modul pro ISS. Tento velkolepý okamžik vám jistě neunikl a velkému úspěchu SpaceX jsme se věnovali celou sobotu. Přesto i dnes máme, co psát. Na tiskové konferenci totiž zaznělo i mnoho zajímavých informací, které jsou blíže, než zmíněná cesta k jiné hvězdě.

Falcon 9 v1.2 s lodí Dragon CRS-8 startuje

Falcon 9 v1.2 s lodí Dragon CRS-8 startuje
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Po nezdařených pěti pokusech o přistání na plošině, přičemž ty poslední zřejmě nevyšly už jen kvůli takovým věcem, jako byla neuzamčená přistávací noha, nebo nedostatek paliva, jsme se v pátek poprvé dočkali. Elon Musk to s úsměvem okomentoval slovy: „Zkrátka raketa měkce dosedla, místo toho aby udělala díru v palubě.“ Falcon přistál i přesto, že v době posledních metrů před dosednutím vál poměrně silný vítr s rychlostí až 80 km/h. Díky větru bylo ostatně na videu z přistání vidět, jak se stupeň před dosednutím naklání a až na poslední chvíli se narovnává. Ostatně i proto nepřistál stupeň přímo ve středu plošiny.  Po přistání se na loď vrhly technické týmy, které nohy rakety přivařily k podlaze plošiny. Do přístavu by celá sestava měla dorazit během neděle.

Až dorazí použitý stupeň do přístavu, bude na něm provedeno mnoho testů jeho motorů. Plánuje se až desetkrát za sebou zapálit motory a zkoumat v jaké jsou kondici. A nyní to hlavní. Pokud vše dopadne dobře, můžeme se těšit, že tento stupeň bude pravděpodobně první, který si vynášení nákladu zopakuje. Stát by se tak mělo velmi brzy, buď už v květnu, nebo v červnu. Zákazník pro tento let se ještě hledá. Původně uvažovaný satelit společnosti SES je žhavým kandidátem, ale není zatím jistý. Řeší se totiž, zda satelit SES bude připraven na misi tak brzy. Pokud by se eventuálně zákazník včas nenašel, je SpaceX připravena raketu ozkoušet na vlastní pěst.

Falcon 9 v1.2

Falcon 9 v1.2
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

A co nás čeká dál? Elon Musk říkal, že by byl rád, kdyby se použité stupně daly použít v prvních fázích 10 – 20 krát. Ve vzdálenější budoucnosti až stokrát s tím, že se budou průběžně provádět rekonstrukce dílů, které budou opotřebované. To celé má vést k výrazně nižším nákladů, což zajímá především společnosti, které potřebují dostat svůj náklad levně do vesmíru. Jaké důsledky to bude mít v delším časovém horizontu, si může každý domyslet sám. Přesto Musk zdůraznil, že skutečně efektivní se znovupoužití stupňů může stát v roce 2017. Do té doby je to především experimentální provoz. Mluvil také o tom, že páteční zkouška přistání na plovoucí plošině byla důležitá proto, že v dalších letech se plánuje až polovina startů mimo nízkou oběžnou dráhu Země. Zatímco náklad mířící na nízkou orbitu bude přistávat na pevnině, náklady mířící dál budou potřebovat právě plovoucí plošiny. Právě proto bylo páteční přistání provedené na plošinu, kam se to do té doby nezdařilo, zatímco na pevninu se podařilo přistát již v prosinci minulého roku. Další zajímavou zprávou z tiskové konference bylo, že se prý SpaceX pokusí o návrat aerodynamických krytů. Na více podrobností si však budeme muset ještě počkat.

Na závěr se sluší dodat, že zatímco experimentální zkouška dopadla na výbornou, stejně tak dobře si vede hlavní mise. Nákladní automatická loď Dragon na své misi CRS-8 dohání ISS a dnes v 13:00 SELČ by mělo dojít k úspěšnému zachycení robotickou paží, ovládanou Timem Peakem. Živě toto zachycení můžete sledovat v našem článku. Nejočekávanější náklad – nafukovací modul BEAM je dalším ukazatelem, jak výjimečného startu jsme v pátek byli svědky. Hranice kosmonautiky byly posunuty o pěkný kousek.

První stupeň Falconu 9 přistává

První stupeň Falconu 9 přistává
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Kepler hlásí závažné problémy:

Nejúspěšnější kosmický lovec exoplanet – tedy planet, které obíhají jiné hvězdy než Slunce, má zřejmě závažné potíže. Ačkoli při posledním kontaktu 4. dubna bylo vše v pořádku a teleskop se připravoval na manévr, při kterém se otočí tak, aby mohl sledovat prostor blízko centra Mléčné dráhy, když se tým pokoušel kontaktovat teleskop znovu 7. dubna, již hlásil, že přešel do nouzového režimu. Co přechod do nouzového režimu způsobilo, zatím není jisté, protože data z teleskopu nejsou k dispozici.

Kepler

Kepler
Zdroj: http://news.nationalgeographic.com/

Kepler se v současnosti nachází v takzvané prodloužené misi K2, která začala v roce 2014. Svoji primární misi, během které mezi březnem 2009 a rokem 2013 pozoroval více jak 150 000 hvězd a objevil stovky exoplanet, již teleskop dokončil. Nicméně i když je nyní přesnost pozorování nižší, protože došlo k poruše některých setrvačníků, které udržovaly velmi přesnou polohu, byl teleskop i nyní schopen detekovat tělesa u jiných hvězd. Manévr vyslaný 4. dubna zadával teleskopu příkazy, aby se pokusil naleznout takzvané planetární tuláky, což jsou objekty a planety, které se pohybují volným prostorem bez doprovodu mateřských hvězd. Tento příkaz však zřejmě nebyl vykonán a Kepler přešel do nouzového režimu ještě před jeho vykonáním.

Operační tým Teleskopu má nyní prioritní právo využívat síť DSN (Deep Space Network), která zajišťuje komunikaci se vzdálenými sondami. Teleskop se totiž nachází ve velké vzdálenosti oproti Zemi a komunikace s ním oboustranně trvá až 13 minut. Prioritou týmu je hlavně uvést teleskop z nouzového režimu, aby s ním mohl plnohodnotně komunikovat a zjistit, co způsobilo problémy. Očekává se také, že jeho setrvání v nouzovém režimu má neblahý vliv na tenčících se zásobu hydrazinu, tedy paliva pro jeho korekční motorky. Veškeré aktuální informace budou zveřejňovány zde.

Kosmický přehled týdne:

Na kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně se na start připravuje raketa Sojuz. Hlavním nákladem bude sledovací a environmentální satelit z řady Sentinel tentokrát s označením 1B. Tento satelit však nebude jediný. Společně s ním budou vyneseny i cubesaty, které vyšly ze studentské soutěže Fly Your Satellite! Půjde o celkem tři studentské cubesaty AAUSAT4, e-st@r-IIOUFTI-1. Satelity byly 8. dubna úspěšně instalovány na nástavec ASAP-S urychlovacího stupeň Fregat. Testy elektrických obvodů a systémů nástavce a satelitů byly také úspěšné.

Na kosmodromu Kourou ještě zůstaneme. Na start se zde od tohoto týdne začínají připravovat 13. a 14. satelit navigačního systému Galileo. Tento start by měl proběhnout 24. května na raketě Sojuz. Satelity byly v tomto týdnu letecky Boeingem 747 dopraveny do Jižní Ameriky a nyní už jsou připravovány k závěrečným testům a následně proběhne jejich připojení k hornímu stupni rakety. Satelity se po vynesení připojí k dvanácti již fungujícím. Další čtyři budou vyneseny raketou Ariane 5 na podzim. Tím se počet satelitů na oběžné dráze zvýší na 18, což je více jak polovina z plánovaných třiceti.

Sonda Cassini u Saturnu v těchto týdnech provádí plánované blízké průlety kolem velmi zajímavého měsíce Titan. Než však budou k dispozici podstatné informace o výsledcích výzkumu Titanu, podívejte se na velmi podařený snímek Saturnu samotného, který sonda pořídila 7. dubna. Zatím poslední snímky z průletu kolem Titanu naleznete zde.

Tým Shijian-10 s družicí

Tým Shijian-10 s družicí Zdroj: https://i.imgur.com/

5. dubna byla raketou CZ-2D z čínského kosmodromu JLSC úspěšně vypuštěna družice Shijian-10(SJ-10), která na své palubě hostí mnoho experimentů zaměřených na zkoumání mikrogravitace a jejího vlivu na různé technologické postupy, jako tavení materiálu, nebo zkoumání dynamicky kapalin, či plynů. Bude se například zkoumat šíření ohně, nebo tvorba a pohyb bublin v různých kapalinách. Družice je zajímavá také tím, že bude hodně podobná ruským misím Foton. Po patnáctidenní misi se totiž návratová část sondy vrátí zpět na Zemi. Zajímavý seznam experimentů naleznete na našem fóru.

Přehled z Kosmonautixu:

I tento týden jsme vám pravidelně přinášeli novinky a zajímavosti z dění v kosmonautice prostřednictvím našich článků. Hned v pondělí jsme se podívali ve formě netradičního souhrnu na deset nejničivějších explozí na oběžné dráze. Podívali jsme se na palubu ISS a na to, jaké aktuální vědecké experimenty tam probíhají. Premiérový start z nového ruského kosmodromu Vostočnyj doslova klepe na dveře, proto je čas na zajímavá videa. Velmi zajímavou zprávou nás potěšil tým přístroje ASTER na družici Terra. Téměř tři miliony snímků povrchu Země nabízí zdarma. Podívali jsme se také na překvapivě nestárnoucí teleskop, který stále má co nabídnout. S blížícím se letem prvního nafukovacího modulu BEAM pro ISS jsme pro vás přeložili zajímavou infografiku. Třetí díl seriálu o vybavení a vědeckých experimentech mise ExoMars 2016 jsme se podívali pod kůži pouzdra EDM. Hlavním tématem týdne byl samozřejmě start Falconu 9 v1.2, který vynášel Dragon CRS-8. Start jsme pro vás při živém přenosu česky okomentovali. A když se vše zdařilo, shrnuli jsme pro vás první dojmy a informace z úspěšného přistání a úspěšného vynesení lodi Dragon.

Snímek týdne:

Snímek tohoto týdne nemůže být jiný. Byli jsme svědky historického okamžiku, kdy se potvrdilo, že zefektivnění letů do vesmíru a recyklace raketových stupňů jsou reálné i při misích mimo nízkou orbitu (Dragon tam sice směřoval, ale tento manévr se bude používat právě pro mise mimo nízkou orbitu). Doufejme, že tento oslavovaný úspěch, který nás všechny nadchl, bude následován smrští nových možností v dobývání vesmíru a jeho lepší přístupností.

První stupeň Falconu 9 bezpečně přistál

První stupeň Falconu 9 bezpečně přistál
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Zdroje informací:
http://www.techtimes.com/articles/148853/20160409/spacex-nails-historic-landing-at-sea-heres-whats-next-according-to-elon-musk.htm
http://edition.cnn.com/2016/04/08/tech/spacex-historic-rocket-landing-irpt/index.html
http://spaceflightnow.com/2016/04/09/video-press-conference-following-falcon-launch-and-landing/
http://www.esa.int/Education/Updates_from_Kourou_spaceport_CubeSats_installed_on_the_Soyuz_payload_platform
http://www.esa.int/Our_Activities/Navigation/The_future_-_Galileo/Launching_Galileo/Satellite_touchdown_in_run_up_to_Galileo_launch
http://spaceflightnow.com/2016/04/09/kepler-space-telescope-in-emergency-mode/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/04/25728668373_cec4f9ef74_k.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/04/26239017922_a565da6891_k.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/04/26041741470_c383288eb4_k.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/04/26265214251_98bdcbe07b_k.jpg
http://news.nationalgeographic.com/content/dam/news/photos/000/704/70449.adapt.768.1.jpg
https://i.imgur.com/QIIP5Y8.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/04/26239020092_d28d741951_k.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

76 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 186. díl (4.4. – 10.4.2016)”

  1. kolemjdoucí napsal:

    …zpět k tématu

    „Kepler Recovered from Emergency and Stable“ 🙂

  2. LBonita napsal:

    manželka slovenka rika: pozri a pretoze mame u nás viac takych kokotov tak uepel kotleba 🙂

    • Luboš Pyšný napsal:

      Bonito, Bonito… za schovaným anonymem, to se to píše, že? To 1)

      2) To o tom zastupování… to bylo opravdu trapné, nečekáte zcela správně.

      3) Marně přemýšlím nad důvodem váší návštěvy zde, a hlavně nad pohnutkou těch komentářů – vždyť jsou úplně mimo. To, že tady píšete čím se živíte… tak to vám většina nevěří, a to jaké výrazy používáte potom, co vám většina zde dala najevo co si o vás myslí je nehorázné.
      Mám dojem, že byste udělal lépe, kdybyste místo více než 18 hodin věnování se tomuto webu vzal do ruky nějaké zajímavé čtení (bez obrázků! ovšem). Dejte pozor, aby vám nepraskla nějaká cévka.

      5) Vy budete nějaký sympatizant OSA ne?

      6) Nemějte takovou péči a starejte se laskavě více o sebe – takovéto starání se o druhé už v tomto státě pár desetiletí bylo. Nechápu že máte takovou starost o cizí práva!? Nebo jsou snad porušována vaše práva? Nebo máte nějakou plnou moc k zastupování někoho, koho práva byla porušena? Pochybuji.

      7) Doufám, jak už vám bylo naznačeno výše, že už se chystáte také napsat něco podobného do Googlu, Facebooku a dalších.

      8) Co jste jako čekal? Že se vás někdo zeptá na číslo účtu kam poslat nějaké peníze za ap? Nebo něco jiného?

      9) Doporučil bych vám teď jednu věc – laskavě sem příště pište až potom, co dokážete publikovat alespoň 10 % toho co pánové z kosmonautix.cz

      10) Jestli se opravdu někdy chcete živit ap, tak zlepšete psaný projev. Zatím nic moc. Spíš nic než moc.

      Ještě bych dovysvětlil, že mě takový lidé jako Bonita neskutečně iritují!

      No a pan Kubala se tady alespoň snaží honit nějaké body – jak úsměvné 🙂

      • maro napsal:

        Bonita si prostě chtěl trochu píchnout a tolik reakcí asi prostě nečekal. Určitě má výhrady k zacházení s fotkama i na drtivé většině všech ostatních internetových sajtů, ale někde se prostě začít musí. No, a tak začal právě tady. Ten Google a Facebook má na seznamu určitě taky. Ale určitě až někde hodně vzadu …

    • Jaro Pudelka napsal:

      Ako moderátor hudobného fan webu by som vás už zabanoval. Sa spamätajte, nie ste v krčme alebo na blesk.cz.

  3. Spytihněv napsal:

    Ten, kdo je za nickem LBonita, píše, že autorský zákon ho živí. Pokud by šlo o úředníka, tak by se vůbec neobtěžoval touto cestou na cokoliv upozorňovat. Takže je to buď fanatik, co sklouzává do nesmyslných hrozeb a nebo tu máme klasický příklad známého člověka pod anonymním nickem, jehož vede třeba závist. Každopádně je to zajímavá anomálie. Něco jako dvouhlavé tele.

  4. roman.hronza napsal:

    pravidelné čtení zpráv z kosmonautix.cz je známka výjimečně dobrého vkusu 🙂

  5. fo-ol napsal:

    Nenechte se otravit! Delate skvely web

  6. LBonita napsal:

    a ten zdroj imgur to chciju smichy. to tam dejte rovnou zdroj internet.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky za tip, ale raději budeme držet náš aktuální styl.
      Debatu považuji za uzavřenou. Obě strany se již navzájem seznámily s názory těch druhých, Vy jste nám řekl svůj pohled na věc, za což vám děkujeme a tím celou věc považuji za ukončenou. Přejeme vám krásný den a doufám, že se vám bude náš blog líbit i nadále.

    • Lukáš Skrbek napsal:

      Pane anonymní LBonita .
      Vzhledem k vašemu vyjadřování cit: „a ten zdroj imgur to chciju smichy. to tam dejte rovnou zdroj internet. “
      silně pochybuji o tom co vás živí, spíše bych to viděl na nějakou chráněnou dílnu..
      Pokud je to skutečně tak, že pracujete v oboru či organizaci zabývající se autorskými právy, tak vám doporučuji, aby jste se věnoval svému za zaměstnání (předpokládám nějaký úklid kanceláří atd.) a netahal tyto věci na diskusní fórum o KOSMUNAUTICE a připadaně prezentoval své oduševnělé názory v diskuzi kde o vaše názory bude někdo stát..
      Děkuji hezký den.

    • Jaro Pudelka napsal:

      No tak si dajte plienku pre tých, čo sa nevedia udrzať. A ešte raz, dajte tomuto webu pokoj, lebo po moravsky si vás najdem a dostanete svoje.

      • Petr Kubala napsal:

        Sice to není pro mě, ale 1) Na Moravě nemluvíme slovensky 2) To, že děláte z Moravanů násilníky co vyhrožují jak ožralí kreténi s IQ nižším než cena piva, mě jako 50 % Moravana dost uráží 🙂 A jen tak naokraj, to, co tu předvádíte, je učebnicový příklad nebezpečného vyhrožování. Na normálním webu by vás už smazali, ale tady se hraje podle jiných not. Tady by prošla snad i dětské porno…

      • Spytihněv napsal:

        Pane Kubala, vážím si vaší práce stejně jako těch, co tvoří kosmonautix a taky je fajn, že se (snad) neskrýváte za žádný anonymní nick, ale jedno je fakt – vaše výhrady vůči kosmonautixu jsou velmi osobního rázu a vy to velmi dobře víte.

      • Petr Kubala napsal:

        Spytihněv: upřímně řečeno, částečně ano, protože p. Majer kdysi „převzal“ můj článek bez uvedení zdroje a pak reagoval s tím, že si bude přebírat co chce a odkazovat na koho chce. Takže mám i osobní zkušenost.

        Ale to nic nemění na faktu, že přistupovat takhle ke zdrojům obrázku je bezohlednost, a nemazat vyhrožování, které je na hraně trestného činu ještě více. Nebo to snad chcete hájit?

        Sice si myslím, že to p. Bonita docela hrotí, asi ze zkušenostmi s komerčními weby, ale přístup „otevřu Google a stáhnu co potřebuji“ je dost neprofesionální a navíc zbytečný.

        Více bych to nerozebíral. Jsem tu jen napsal svůj názor. Podobný přístup mi vadí dlouhodobě, to není nic vůči nikomu. Kosmonautix se do mého webu nemíchá, tak já se nebudu míchat do jejich (už :D).

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Já jen uvedu na pravou míru, že jsem nepřevzal článek, tedy neudělal jsem Ctrl+C a Ctrl+V co se textu týče, pouze jsem využil informací z daného článku a předal jsem je ústní formou dále. Tolik jen pro upřesnění pojmu „převzal článek“. Ke zbytku se vyjadřovat nebudu.

      • Jaro Pudelka napsal:

        Prosím, čo tu je na hranici trestného činu p. Kubala. Ja som len trochu emotívne reagoval na človeka, ktorý asi spí s trestným zákonníkom pod vankúšom. A obúva sa tu do skupiny ľudí, ktorí odvádzajú neskutočnú prácu zadarmo čisto ako nadšenci. A ako polovičný moravák mám ten národ neskutočne rád a vždy si spomeniem na seriál Slovácko sa ….. Ten nadhľad a zmysel pre humor chýba mnohým ľudom, evidentne aj vám.

    • Jaro Pudelka napsal:

      A podla mňa ste paragrafický chudák alebo totálny troll.

  7. LBonita napsal:

    Neci prava jsou nepodstatny detail?

    • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

      Rozumím tomu, kam míříte. Jsem rád, že jste nás upozornil na tento problém. Tím dáváte najevo, že Vám na tomto webu záleží. Budeme se snažit tento problém řešit.
      Na druhou stranu ale musím říci, že jste nezvolil nejlepší formu upozornění. Možná by mírnější tón měl silnější efekt na ty, kterých se to dotýká.

      • LBonita napsal:

        ja nechtel nikoho urazit. i kdyz postoj a reakce me vytocily. viděl jsem behem praxe osudy lidi kteri kvuli podobnemu kradeni dopadli spatne.

        jako uprimne me je to jedno. necekam ze zrovna vas budu zastupovat az jednou narazite a z pozice ctenare me muže byt původ obrazku ukradeny.

        jako vase prace je zasluzna ale nemuzete jit přes mrtvoly.

        pekny den a jednoho dne dobreho pravnika preji

      • Jaro Pudelka napsal:

        Podľa mňa nie ste kompletný. A dajte pokoj tomuto webu.

      • Jaro Pudelka napsal:

        A pritom ste urazili ľudí, ktorí zadarmo robia ako šróbi. Choďte radšej preč.

      • Jaro Pudelka napsal:

        Proste nemám rád ľudí vášho typu.

    • gg napsal:

      Budete se možná divit, ale v porovnání se skutečnými problémy tohoto světa skutečně pitváte naprostou hovadinu. Přeji hodně štěstí při hledání produktivnějších aktivit.

  8. Petr Kubala napsal:

    Zajímavá diskuse a častý problém na netu. Já teda dělám popularizaci déle než pánové. Je sice pravda, že poslední rok mám na webu reklamu, čímž se v uvažování pánů liším od kosmonautixu, ale práva jsem neporušoval ani předtím. Podivné je, že mě to nestojí žádný čas 🙂 Popularizace vědy je pro společnost jistě přínosná, když to někdo dělá ve volném čase je to chválihodné, ale není to výmluva pro to, někoho poškozovat nebo porušovat zákony či morální principy.

    Mě ten přístup docela překvapuje, protože speciálně u kosmonautiky je s obrazovým materiálem, který lze použít, problém nejmenší. Je to spíše o nastavení přístupu. Moc jsem nepochopil, proč někdo převezme (kýčovitý 🙂 ) obrázek Keplera z National Geographicu, když je na webu NASA? To není o čase, to je nevím… lenost nebo neschopnost pracovat s internetem?

    Přistupovat k autorským právům zodpovědně je 1) o úctě k práci druhých 2) o úctě k vlastní práci. Podobný přístup totiž skutečně posouvá web někam mezi blogy. Navíc tím dáváte špatný příklad čtenářům.

    Kvalita práce není o tom napsat dlouhý článek a pak se za něj v rámci redakce pochválit, ale o přístupu k práci a odpovědnosti.

    • Petr Kubala napsal:

      Na druhou stranu je třeba přiznat, že existuje řada komerčních webů, které na nějaká práva se*ou. Zejména na Facebooku. Ale tím se hájit nedá.

      • maro napsal:

        Přesně tak. Facebook, Google mají tohle všechno na háku. Je dost nesmysl se vozit po nějakém malém českém serveru že „na to měl myslet“, když na to nemyslí prakticky nikdo. Až se to opravdu začne pořádně řešit tak si pište, že i páni s kosmonautix věnují nějakou svou drahocenou minutku navíc, aby stáhli obrázek z veřejných zdrojů. Ale plakat nad tím dnes v době, kdy se k tomu staví laxně úplně všichni je trochu podivné.

    • Jaro Pudelka napsal:

      No teda obviňovať autorský tím kosmonautix z lenivosti? No comment.

      • Petr Kubala napsal:

        To jsem takto nemyslel. Pokud jste to pochopil takto, tak se omlouvám. Nicméně ono se to nevylučuje, já jsem zase línej číst po sobě text více než jednou 🙂

      • Jaro Pudelka napsal:

        OK, Peace.

    • Vojta napsal:

      Souhlasím. Vesmírné agentury poskytují obrazové materiály zdarma a některé firmy jako SpaceX také. Článek, který bude mít o jeden sporný obrázek méně, nebude o nic horší.
      Navíc mi trochu vadí nesprávné odkazování přes weby typu spaceflightnow.com nebo dokonce obrázková úložiště. Pokud je na spaceflightnow.com uvedeno „Credit: NASA“, tak mi přijde rozumné a slušné to použít (fotku neudělal redaktor spaceflightnow.com a není potřeba to nijak zdlouhavě dohledávat). Nestojí to žádnou práci navíc. Obrázek, na kterém je velkým písmem napsáno http://www.spacechina.com pak působí s uvedeným zdrojem imgur.com až absurdně. Pokud je třeba použít odkaz na obrázek v plném rozlišení, pak asi není nutné ho ukládat v redakčním úložišti ani ho dohledávat na stránkách NASA. Úložiště, kde ho autor článku našel, je dostatečné, pokud třeba nezakazuje linkování. U volných děl to není legální ale spíš morální a estetický problém, u děl, kde autor vyžaduje odkaz na zdroj, už jde i o právo.
      U zpravodajského serveru/blogu sice nehrozí velké riziko, že by se někdo z nelegálně využitých autorů šprajcnul a vyžadoval stažení obsahu nebo kompenzace (to reálně hrozí třeba u webů zabývajícími se překlady a opravdu se to stává), takže je možné to hrát ve stylu „nevinen, dokud nechycen“, ale osobně mi to nepřijde úplně čestné.
      Samozřejmě jsem rád, kosmonautix.cz existuje a že zdejší autoři píší skvělé články, ale k některým věcem mám kritický postoj a i když jsem jinak fanoušek, dívám se na ně z odstupu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Děkujeme za názor. Snažíme se být pokud možno konzistentní a držet nasazený styl, aby byl jednotný. Byť to s sebou nese komplikace, o kterých píšete – třeba když je zdrojem nějaký obrazový server, či sociální síť. Zastáváme ale názor, že jde o detaily, které nejsou až tolik podstatné. Drtivá většina čtenářů chce obrázky a je jim vlastně jedno, jestli pochází od NASA, ze SFN či z Facebooku. Jinými slovy obsah je pro čtenáře důležitější než původ. Jsme rádi, že se Vám náš portál líbí a že se na něj rád vracíte.

  9. maro napsal:

    Fakt by mě zajímalo, kde má LBonita zařazený právě ten Google. Obrázky cizích autorů má ve své databázi jako by se nechumelilo. A vy si je můžete na stránce Google prohlížet, aniž byste vůbec něco o nějakém autorovi nebo jeho stránce musel tušit. Až když se mu jako autor ozvete, tak je ze své databáze (snad) vymaže. A ten Google je zatraceně výdělečný komerční projekt.
    To je ale nechutný pirát, ten Google, však se s ním soudí i němečtíknihkupci, viďte pane LBonita.

  10. Ľubomír Mlích napsal:

    Slovní útoky na místní redaktory (jsou puberťáci, neznají autorský zákon, jsou arogantní, sluníčkovým přístupem připravují někoho o peníze, je to zlej sen!) nepovažuji za něco průkazné – naopak je to urážka a na místě LBonity bych se LBonita omluvil.

    Přístup – poškozený nahlásí problémový obsah a poté následuje reakce je běžný i u největších internetových společností jako je Google a nevidím na něm nic špatné.

    Všem redaktorům kosmonautix děkuji za výbornou práci, kterou odvádí.

  11. LBonita napsal:

    Ja mimochodem nenarazel na konkretni obrazek ale na zdejsi praci s obrazovym materialem. S tim arogantnim pristupem vam fakt preju at narazite.

    • Lukáš Houška Redakce napsal:

      To je od vás milé. Já vám zase přeji hezký den a děkujeme za váš pohled na věc.

      • LBonita napsal:

        Pohled na vec? Vy si jako myslite ze vse co je na netu lze prevevzit, jo? To tvrdi zamestnanec planetaria co by to mel umet jak kdyz bicem mrska.

      • Lukáš Houška Redakce napsal:

        Samozřejmě, že pokud jde o aktivity planetária, tak se hledí na práva a za vše se poctivě platí. Ale to se bavíme o trochu jiném světě. O světě kde se vydělává a nutně to vyžaduje i platit. Tady jste na nevýdělečném fanouškovském webu, který dělá to, co by jinak nikdo nezaplatil. Nebýt webů a projektů, jako je tento, který vzniká ve volných chvílích, byl by svět o dost zajímavých věcí chudší.
        Vy se oháníte paragrafy a pravidly, ale zapomínáte se na to dívat komplexně. Pro rozvoj jakékoli společnosti je nutné mít jistou část nad rámec norem, protože aktivity uzavřené pouze do znormalizovaného světa vedou k dekadenci a úpadku a žádnému rozvoji. Nastolujete zde striktní pohled na věc bez možnosti alternativ, ale takhle zákony svobodné země nefungují. Nicméně to, že toto vysvětlení je opomíjeno v českém vzdělání vás samozřejmě omlouvá. Je těžké vysvětlovat někomu, že svět není jen o černé a bílé, když tak není schopen základně uvažovat, ale vězte, že svět takový opravdu není. Dokonce je v právním rámci zakotveno, že to co není výslovně zakázáno se může dělat. A krom toho existuje mnoho výjimek a věcí na které zákony nejsou, protože nelze mít zákony na vše, to bychom byli totalitní společností.

        Ještě jednou vám děkuji za vaše vysvětlení a že jste investoval tolik času do tolika komentářů. Vysvětlil jste nám, co děláme špatně a my se samozřejmě pobavíme o tom, jak to vylepšit. Ale protože jsme web vedený zdarma, pracující na dobrovolné fázi, nemáme žádné finance a zastupujeme službu, která by jinak nemohla být placena a děláme jí tedy jako službu pro společnost, musí nutně docházet k nějakým kompromisům. V případě, že tyto kompromisy by měly vést ke konfliktu, zbývají nám dvě možnosti. Buď se s nimi vypořádáme, nebo skončíme. Jsme si toho vědomi a pro začátek jsme připraveni případné problémy řešit a postavit se k nim čelem, pokud nastanou.

      • Jaro Pudelka napsal:

        A ešte dodám. Som moderátorom na jednom hudobnom fanúšikovskom webe – progboard.com. Skúste tam prísť s tým vašim dogmatickým názorom. Piata kozmická rýchlosť vám nebude stačiť na bezpečný úprk. Vy asi nosíte kravatu a oblek aj do postele ako pyžamo. Nie ste náhodou poslanec parlamentu? Long live „byrokracia“.
        Dajte teda konštruktívny návrh na riešenie pre portál, ktorý je absolútne neziskový a pre partiu nadšencov zrejme skôr stratový. A pritom profesionálne na takmer absolútnej výške. Viete napr. že táto partia robí česky komentované video prenosy? Alebo aj tam uplatníte ten váš úzkoprsý byrokratický prístup?
        Dajte si kravatu a hoďte sa do bazéna.

      • Jaro Pudelka napsal:

        Tak teda nedávajte na net tie vaše výtvory, kto je na ne zvedavý? Net je geniálna vec na propagáciu ale nie zviazanú paragrafmi spolku IQ mínus v parlamente. Alebo vy aj svoj bežný život, trebárs sexuálny, viažete na obligátne „dnes nie, lebo xy“.

    • Jaro Pudelka napsal:

      Vážený pán Bonita.

      veľmi stručne zareagujem. Nemám vôbec prehľad v paragrafoch, viem len, že sú tvorené ľudmi, ktorí sú úplne mimo reality a tak to aj vyzerá. A stručne povedané, strčte sa do prdele a nechajte tento skvelý web na pokoji. A tiež sa živím ako programátor, teda cez autorské práva. A keďže musím byť alebo chcem byť slušný, radšej vám viac nenapíšem. Alebo ako polovičný moravák by som vám najradšej dal jednu cez škraňu.

      Toto je jeden naozaj z mála konštruktívnych portálov. Čo keby ste sa radšej starali niekde inde?

      A volám sa Jaro Pudelka, volajte mi na 421905599551, pošlem vás osobne tam kam patríte.

      Jaro Pudelka

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Dobrý den,
        prosím, opravdu prosím, nezabíhejme v diskusi do vulgarit. Ač chápu Váš postoj a děkuji Vám za podporu, tak tu podobné výrazy opravdu vidět nechceme. Děkujeme za pochopení a jsme rádi, že se Vám náš portál líbí.

      • Jaro Pudelka napsal:

        Ospravedlňujem sa za emotívny príspevok ale nemohol som ináč a priznám sa, že ešte som sa brzdil. Na tento portál som asi už chorobne naviazaný a priznám sa, že pri pristáti Falcon 9 na mori som uronil aj slzu. A priznám sa aj k tomu, že som asi nezdravo alergický na akýkoľvek prejav tzv. štátnej moci, lebo nie som som presvedčený o dostatku IQ na tejto úrovni. Napriek tomu sa ako natívne slušný človek ospravedlňujem. Podotýkam však, že nie p. Bonitovi ale všetkým ostatným užívateľom tohto fóra, špeciálne Dugimu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Děkuji za to, že se Vám náš portál líbí a doufám, že tomu tak bude i nadále.

    • Jaro Pudelka napsal:

      A ja vám prajem tiež aby ste čo najskôr narazili.

  12. LBonita napsal:

    Nesluany jsem byt nechtel to sorry. Jako podobny slunickovy přístup vidim u pubertaku s blogysky ale tady me prekvapil. Hlavne me zarazi ze to oba pany zivi. Prehled by tak mit meli. Ze web neni komercni jim sice pomuze ale to neznamena ze nevznikla skoda. Web koupi fotku z fotobanky a ta za ni zaplatila grafikovi. A vy to preberete zdarma. Nejde o drobne, mluvime o desitkach tisic kc rocne.

    • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

      Vstupuju do rozjeté konverzace, ale nedá mi,abych nepodotknul – pány to neživí. A ani nikoho dalšího z redakce, tento web je čistě fanouškovský projekt, ze kterého nemáme zhola nic, jen dobrý pocit a (doufám) spokojené čtenáře.
      Pokud jste měl na mysli něco jiného – omlouvám se.
      A ještě jedna věc – zajímalo by mě, jak mám řešit situaci, kdy najdu třeba pomocí Googlu obrázek, který má někdo volně a veřejně třeba na imguru, flickru apod., přičemž Google mi není schopen najít původní zdroj, protože byl obrázek oříznut, zrcadlově obrácen nebo jinak upraven. Už jsem na takové případy narazil a pokud jsem to byl schopen rozpoznat, obrázek jsem nepoužil, nicméně jistý si tím pádem nemůžu být u žádného obrázku. Na to, abych u každého jednotlivého veřejně dostupného obrázku zjišťoval, jestli to náhodou není x-tá kopie původně copyrightového obrázku, nemám prostředky ani čas. Z tohoto hlediska je tedy třeba podle Vás brát všechny obrázky na netu jako podezřelé. Existuje nějaké rozumné řešení? Nebo to máme prostě zabalit?

      • Dalibor Klusacek napsal:

        Dobry den,

        LBonita ma bohuzel pravdu, ze je neco na webu neznamena, ze to nekomu nepatri. Cili ano, spravne byste meli opravdu u kazde fotky zjistovat, zda je volne k pouziti. V opacnem pripade uvest pouze odkaz, ale uz ne ji „sdilet“ ani formou vlozeneho obrazkoveho tagu, kdy odkaz vede na puvodni dilo (nikoliv do Vasi slozky redakcniho systemu).

        Abych byl trochu konstruktivni, tak Google umoznuje pres pokrocile vyhledavani specifikovat, ze Vas zajimaji „pouze volne siritelne“ obrazky.

        Odkaz je zde: http://images.google.com/advanced_image_search?hl=cs

        Dalsi zdroje a povidani na toto tema pak napr. v tomto clanecku: http://www.davidlorincz.cz/google-obrazky-facebook

        Jiste neni realisticke takto upravovat cely obsah webu zpetne, nicmene bylo by asi dobre, zkusit od ted pracovat „cistsim zpusobem“ a veci co nejdou „sdilet“ pouze odkazat odkazem (bez vkladani obrazku/videa).

        P.S: nenechte se tim otravit, Vase prace je super, ale bylo by zas zbytecne na sebe privolavat hnev majitelu prav.

      • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

        Díky, o tom rozšířeném vyhledávání samozřejmě vím, problém je v tom, jakým způsobem jsou obrázky tagovány. Je v tom nějaký systém Googlu, nebo to závisí na tagu, který obrázku dá jeho „uploader“?

      • Vojta napsal:

        Ad Ondřej Šamárek: Nejsem si úplně jistý, jak a jestli vůbec to Googlu funguje. Zkusil jsem vyhledat volné obrázky z iconarchive.com, kam si občas chodím pro ikonky a nenašlo to nic, přestože je jich tam víc než dost. V každém případě by volné dílo mělo být označeno buď přímo (iconarchive, Wikipedie) nebo v rámci politik serveru (NASA, SpaceX). Docela dobře na Googlu funguje vyhledávání podle obrázku. To třeba najde toho Keplera, kde na NG je bez copyrightu a jinde s ním. Takovému obrázku bych se raději vyhnul, zvlášť, když existují volně šiřitelné náhrady. Hlavně je to rychlé a často hned narazíte na stránky vesmírné agentury a je to v pohodě. Například obrázek Sergeje Krikaljova z Vesmírných osudů odkazovaný na nějaký ruský server pro sdílení obrázků to vyhledalo na stránkách NASA za pár sekund http://history.nasa.gov/SP-4225/sts60/photo/sts-60-photo-2.htm Převrácené, oříznuté či jinak transformované obrázky se bohužel hledají hůř.
        Ale až tak hrotit se to nemusí. Zveřejnit na webu obrázek bez povolení většinou není velký problém, ani když se toho autor domákne a rozhodne se zakročit. Vzhledem k tomu že se to děje tak často, autor většinou jen vyzve správce serveru, aby licencovaný obsah odstranil v nějakém termínu a je klid. Horší situace nastane, když se podobný obrázek dostane do knížky. Pokud by na tom majitel práv chtěl vydělat, může chtít pořádnou sumu a třeba i žádat stažení knih z prodeje.

  13. Vojta napsal:

    Pan LBonita se možná nechová úplně slušně a konstruktivně, ale v zásadě má pravdu. Už jsem zažil problémy stránek kvůli tomu, že se na ně obrátil vlastních autorských práv. V lepším případě (vlastník na tom nechce vydělat a stránka je také nevýdělečná) to vede ke spoustě práce s dohledáváním a mazáním chráněného obsahu a hledáním legálních náhrad. V horším případě může jít o celkem mastné pokuty, žaloby a zavření serveru.
    „Běžný lidský pohled“ je fajn, ale na lidi kolem autorského práva působí jako rudý hadr na býka, protože se jím hájí všichni. Pak kroutí očima jako Zdeněk Polreich, když mu kuchař řekne, že doma také krájí syrové maso a zeleninu do salátu na jednom prkénku, tak proč by to tak nemohl dělat i v restauraci, když prkénko pokaždé opláchne. Doporučoval bych se tímto způsobem raději nehájit, protože to pak vede k ostřejším výměnám názorů a někomu pak můžou rupnout nervy a porušení autorských práv nahlásit. Lepší je diskutovaný obsah s omluvou stáhnout a o ostatním obsahu taktně mlčet.
    Legální řešení je bohužel jen jedno a to dohledávat zdroje a autorská práva k nim. Ano, žere to spoustu času a ano, spousta obrázků pak legálně použít nepůjde.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Pa by ovšem naše redakce musela být dvojnásobně velká. Raději budeme v aktuálním trendu pokračovat a čas věnujeme spíše psaní článků pro čtenáře, protože ti to ocení více než minoritní rýpači v autorských právech. Pokud bude nějaký problém, tak jej vyřešíme – pouze ten konkrétní problém. Ale dělat to ve všech článcích u všech obrázků, to by bylo na docenta Chocholouška :-).
      Mimochodem – obrázek, kvůli kterému vzniklo celé pozdvižení má na svém webu i NASA. 😉

  14. LBonita napsal:

    treba ten kepler. to mohl pro ng udelat grafik s tim ze ve smlouve je definovano vyziti. Nektere weby zase fotky kupuji

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Pokud by někdy nastal nějaký problém, budeme to řešit, ovšem náš blog běží již několik let a zatím všichni chápou, to, co jsem už psal dříve, tedy, že náš portál není ziskový, děláme jej ve volném čase, věnujeme se předávání informací a navíc jsme zvolili férový přístup, kdy netajíme zdroje. Upřímně řečeno – vy jste tu zmínil obrázek z NG. Ale na to, že je z NG jste přišel jen a pouze proto, že jsme to tam napsali. Pokud bychom nebyli féroví, třeba byste si toho vůbec nevšiml. 🙂 Když nad tím tak přemýšlím, tak jsme tím pro NG de facto ještě udělali reklamu. 😉

      • LBonita napsal:

        to snad ani nemůžete myslet vazne. to je zlej sen. no kdo chce kam…

      • peter napsal:

        asi to bude zlý sen 🙂 ono sa zdá, že ani NG si z toho nerobí ťažkú hlavu. Ten konkrétny som našiel v tejto podobe tu http://i.huffpost.com/gen/1140100/images/o-KEPLER-TELESCOPE-facebook.jpg kde je ešte v pravom dolnom rohu pravdepodobne meno autora. Na NG je z toho urobený výrez tak, že ten autor tam nie je.

        Takto, ak s tým pracujete, tak namiesto lamentovania už ste mohli napísať korektný postup aspoň v skratke.

  15. LBonita napsal:

    to jako myslíte vazne? vite ze nektere obrazky bez souhlasu sirit nelze? To jako pustite google a stahujete co chcete? Vase reakce me dost zklamala. je hodne arogantni.

    • Lukáš Houška Redakce napsal:

      Nechceme být arogantní. Vy jste nám vysvětlil svůj postoj, my jsme vám zase vysvětlili náš. Pokud nepřejdeme do jiné formy diskuze, kde budeme řešit, jak by měl systém vypadat je to asi tak vše, co jsme schopni udělat.
      Naším záměrem je skutečně vyjít vstříc co nejvíce a přitom si zachovat aktuálnost a pracovat tak, abychom ve svém volném čase předávali informace. Zvolili jsme systém, který je na českém internetu úkazem velmi vstřícným a nemyslíme si, že někoho okrádáme. Pokud se vám to nelíbí, navrhněte řešení a nechte na nás, ať se s tím nějak vypořádáme. Jinak vám děkujeme za váš názor a rozhodně ho mezi sebou probereme. Nic víc teď udělat nemůžeme.

      • LBonita napsal:

        jake reseni? chapete ze nektere obr
        azky kradete? reseni je prebirat volne šiřitelný material. Ocekaval bych ze v tom budete mit nejaky přehled. Asi jste dalsi z tech co si mysli ze co je na netu a najde to google to mohou pouzit. Tyhle experty delim na dve třídy: co na to uz doplatili a ti ktere to ceka 🙂

      • gg napsal:

        Pokud vím, SpaceX začala uvolňovat média pod Public Domain, takže minimálně záběry na Falcon jsou z definice košer. Očekával bych, že v tom budete mít nějaký přehled, když už do toho rejpáte. 😀

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Pokud považujete mou odpověď za arogantní, pak se omlouvám, mělo to být pouze konstatování našeho postoje. Vystihl jste to v podstatě správně – nevím, jak ostatní autoři, ale minimálně já k vyhledávání obrázků používám právě Google. Je to velmi rychlá možnost. Zakládáme si na tom, abychom čtenářům přinášeli zajímavé články. Myslím, že autorská práva by se měla řešit pouze v důležitých případech. Náš portál není ziskový, děláme jej ve volném čase a navíc šíříme informace dál. Přidejte si k tomu, že náš přístup, kdy uvádíme zdroje, je velmi férový a možná pochopíte, co jsem se vám snažil sdělit. Nedívejte se na svět kolem sebe jen přes paragrafy, ale běžným, lidským pohledem. 😉

      • LBonita napsal:

        omg

      • Michal Bursík napsal:

        Odpověď hodná fundovaného člověka. S takovým úředníkem je vždy radost se bavit. To má člověk hned lepší den.

  16. LBonita napsal:

    jeste bych dovysvetlil ze me autorzakon živi tak jsem na to citlivější.

  17. LBonita napsal:

    Koukam uz nějaký ten čas tady se u fotek s nějakými právy nemazou. Velký fail na jinek solidním ezinu.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Dobrý den,
      práva na snímky řešíme velmi férově. Přímo u každého použitého snímku uvádíme, z jakého serveru jsme stáhli originál a na konci článku je navíc výpis všech použitých zdrojů včetně aktivních prokliků. Myslíme si, že tento systém je naprosto dostatečný a vyhovuje většině našich čtenářů.

      Také bychom nemuseli zdroje udávat vůbec :-). Myslím, že rýpat se v autorských právech je trochu zbytečné. Autorům by to jen komplikovalo jejich práci a čtenářům by to nic extra navíc nepřineslo. Aktuální styl, který jsme vybrali je podle našeho názoru ideální rovnováhou mezi férovostí – přiznáme, odkud obrázek pochází a navíc dáme i aktivní proklik na zdroj – a pracností. Zastáváme názor, že si naši čtenáři zaslouží články, ze kterých se něco dozví. Autoři by měli svůj čas, který je omezený, věnovat spíše psaní článků, než aby se vrtali v autorských právech. Na nasazeném směru nehodláme nic měnit.

    • maro napsal:

      A co takový Google? Ten se taky s autorskými právy na snímky nemaže. Posbírá si je do své databáze všechny. Když si je tam pak při vyhledání prohlížíte, ani se tu autorskou stránku nemusíte obtěžovat. Vadí vám to taky tak?

  18. ptpc Redakce napsal:

    Tento diel sa mi fakt páči!

  19. roman.hronza napsal:

    Tak brzký termín (květen až červen) prvního opakovaného startu 1. stupně nosiče Falcon – to je zpráva týdne !

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.