Ceres z DAWN: skvělý detail bílých skvrn v kráteru

kráter Occator na Ceres, NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Kráter se záhadnými bílými skvrnami je ve středu pozornosti odborné i laické veřejnosti už od chvíle, kdy DAWN přinesla první detailnější snímky Cerery. NASA právě uveřejnila zdaleka nejdetailnější snímek tohoto kráteru s úžasnými detaily záhadných bílých skvrn. Kráter byl pojmenován Occator a sonda DAWN jej zobrazila s rozlišením 140 metrů na pixel. Můžeme doufat, že v tomto rozlišení už to pomůže geologům lépe porozumět tomu, co je na snímku vlastně zobrazeno. Protože hlavní bílá skvrna je zdaleka tím nejjasnějším, co na planetce nalezneme, proto výsledný obrázek byl vytvořen kombinací běžné expozice a snímku výrazně podexponovaného.

Occator v nepravých barvách, NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Occator v nepravých barvách, NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Vědci rovněž vytvořili animaci 3D modelu kráteru, takže si můžeme udělat virtuální průlet kolem něho. Všimněte si, že v některých místech stoupá okraj kráteru téměř kolmo vzhůru a výška stěn v těch místech je až 2 km.

Snímek je pokračováním série z výšky 1440 km, která má třikrát vyšší rozlišení, než předchozí snímky z dubna a května letošního roku.
Occator rotace ve 3D, NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Occator rotace ve 3D, NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Sonda má za sebou dva jedenáctidenní oběhy kolem v této výšce a 9. září započala oběh třetí. Během následujících dvou měsíců zmapuje DAWN celou Cereru. Každý mapovací cyklus zahrnuje 14 oběhů. Díky snímání pod různým úhlem mohou potom vědci vytvořit působivé 3D snímky a zároveň to dává cenné informace o tvarech terénu.
Zdroj informací:
http://dawn.jpl.nasa.gov
Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Ceres z DAWN: skvělý detail bílých skvrn v kráteru”

  1. Vincent Kerman napsal:

    Pořídily se nějaké spektroskopické snímky na rozbor hornin? Nebo se pořád neví co tvoří tyto skvrny? Dost by mě zajímalo z čeho jsou tyto „fleky“ tvořeny.

  2. slappy Redakce napsal:

    Skvělé!
    Nevím jak geologové, ale já z toho tedy moudřejší nejsem: pořád jsou to ‚jen‘ světlé fleky.. Zajímavé je, že vůbec nevykazují žádnou topografii – nevystupují nad okolní terén ani nevypadají jako prohlubeň (možná nepatrně níže vypadá centrální skvrna na tom gifu rotace – pokud nejde o zkreslení po zpracování snímků do *.jpg).. Záhada ale zdá se stále trvá..
    Samozřejmě vědecký tým má k dispozici nekomprimované obrázky a další data (spektroskopie?/údaje o teplotě?), takže možná už mají jasno.. Vyšly už vůbec nějaké studie či publikace na základě dat ze sondy Dawn (nejen ohledně skvrn)?
    Škoda, že na rozdíl od Pluta, o Cereře většina lidí nemá ani potuchy, přestože obě planetky sdílí velmi podobnou historii objevu a dřívější charakteristiky jako planety.

    • Petr Scheirich Redakce napsal:

      Pokud jde o odborné články, tak nic ještě publikováno nebylo. Jen pár příspěvků na letošních konferencích, ale ty mají tu nevýhodu (nebo výsadu 🙂 ), že to nemusí být definitivní a tudíž zaručeně správné výsledky. Jinak není bez zajímavosti, že ještě letos vycházejí články založené na datech ze sondy Dawn, které pořídila u Vesty (to tak pro představu, kolik času někdy uplyne od pořízení dat k jejich finálnímu zpracování a publikaci).

  3. Edemski napsal:

    Je to paráda!
    Možná by se mohlo zmínit, že ten 3D model má 1.5x nataženou osu Z. Aspoň to píšou v tom YT videu.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.