Těžko na pozemním cvičišti, lehko na vesmírném „bojišti“

SpaceX ve svém středisku v kalifornském městě Hawthorne úspěšně spustila testovací zařízení pro zkoušky avioniky pilotované lodi Crew Dragon. Simulace letu k ISS ukázala, že hardware a software v podmínkách podobných letu spolupracují správně. Na tomto stanovišti se testuje centrální řídící systém lodi – jakýsi hlavní mozek celého stroje, který řídí všechny kriticky důležité operace během mise. Technici tak nyní mohou „létat“ s Dragonem i když je na zemi.

Testovací systém umožňuje přepínat vypínače, měnit nastavení kontrolních panelů, ovládat dotykové obrazovky, zkoušet nové algoritmy, vylepšovat řídící software i experimentovat se zásobami energie. Tohle všechno je teď možné otestovat ještě předtím, než dojde k letovým zkouškám s ostrým hardwarem.

Za zmínku stojí, že testovací stanoviště je technologicky hodně podobné tomu v Shuttle Avionics Integration Lab (SAIL) v Houstonu. Tam se zkoušela spolupráce mezi hardwarem a softwarem pro raketoplán ještě předtím, než se sáhlo k úpravě kódu letového softwaru na  skutečných raketoplánech.

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/…eefff60d371746579b80b2a8f22d0569&oe=5637E64E

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.