Periodické hodnocení fyzické zdatnosti astronautů

Vzpomínky na výcvik

„Jedna z hodin, které jsem v minulém týdnu absolvovala a o které jsem nic nenapsala, byl úvod do periodického hodnocení fyzické zdatnosti (PFE). PFE je na oběžné dráze pravidelně plánováno: první probíhá přibližně 14 dní po příletu na stanici a poté jednou za měsíc. Vybraným cvičebním strojem je CEVIS (Cycle Ergometer with Vibration Isolation System), který je nainstalován v americkém modulu Destiny. Členové posádky jsou s rotopedem CEVIS dobře obeznámení, protože na něm provádějí zhruba polovinu svého denního kardiovaskulárního tréninku – druhá polovina připadá na běžecký pás T2.

Neděle 11. srpna 2013

Hodina, kterou jsem absolvovala v uplynulém týdnu, se týkala nastavení vybavení nezbytného pro sběr dat během PFE: připevnění elektrod elektrokardiogramu, umístění manžety pro měření krevního tlaku, umístění mikrofonu pro snímání srdeční frekvence nebo konfigurace všech kabelů a jejich propojení s počítačem, na němž je software pro nahrávání dat.

Během svých PFE postupují členové posádek podle protokolu za tímto účelem vytvořeným před misí na základě jejich VO2max. Nasbíraná data poté přistanou na stole jejich letového lékaře, který tak může sledovat vývoj jejich kardiovaskulární kondice napříč celou misí a ten pak může navrhnout změny ve cvičebním rozvrhu.

Na následující fotografii můžete vidět Chrise Hadfielda provádějícího PFE na oběžné dráze. A ano, CEVIS, na kterém cvičíme na Zemi, skutečně má sedadlo a řídítka. Naproti tomu na oběžné dráze je vše, co potřebujete, jen pár bot, které pevně připojíte k pedálům!

Chris Hadfield provádějící periodické hodnocení fyzické zdatnosti PFE.

Chris Hadfield provádějící periodické hodnocení fyzické zdatnosti PFE.
Zdroj: https://plus.google.com/

Čtvrtek 3. dubna 2014

Dnešní den byl dnem mnoha lékařských procedur zahrnujících také několik zkoušek požadovaných pro mou lékařskou certifikaci. To mimo jiné zahrnovalo i zátěžový test na běžícím pásu, při kterém je rychlost postupně zvyšována až po maximální vypětí, zatímco jsou monitorovány kardiovaskulární funkce. Během tohoto testu navíc provádíme měření VO2max, neboli maximálního využití kyslíku, což je indikátor aerobní kondice. Tady u nás v Kolíně nad Rýnem měříme VO2max na běžeckém pásu. V Houstonu později absolvuji další cvičení, při kterém mi bude stanovena hodnota VO2max na rotopedu, takže to bude mít přímou souvislost s daty, které měříme na oběžné dráze během našich měsíčních zkouškách PFE.

Na fotografii můžete vidět bývalého člena posádky ISS Thomase Reitera provádějícího PFE na rotopedu CEVIS. K měření spotřeby kyslíku používáme přenosné zařízení pro měření pulmonální funkce. Jak všechny tyto hadice a kabely uspořádat a připojit, jsem se učila před několika dny.“

Thomas Reiter během PFE.

Thomas Reiter během PFE.
Zdroj: https://plus.google.com/

Učila jsem se sestavit přenosný systém pro měření pulmonální funkce. Hádám, že na ISS bude poněkud více „přenosný“ :-)

Učila jsem se sestavit přenosný systém pro měření pulmonální funkce. Hádám, že na ISS bude poněkud více „přenosný“ 🙂
Zdroj: https://twitter.com/AstroSamantha/

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroje obrázků:
https://plus.google.com/
https://twitter.com/AstroSamantha/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.