SpaceX vyráží poprvé naostro

Start rakety Falcon9

Společnost SpaceX není třeba nějak zdlouhavě představovat. Je to jedna z firem, která se účastní programu COTS NASA, který umožňuje soukromým firmám soutěžit o možnost zásobování ISS. SpaceX je z firem, které zůstaly ve „finále“ asi nejdále. Jako první se jí povedlo vynést na orbitu kosmickou loď a úspěšné s ní přistát zpět na vodě. Jejich loď se jmenuje Dragon a svůj premiérový tříhodinový let absolvovala v prosinci roku 2010. Jako nosič posloužila nejsilnější raketa z dílny SpaceX Falcon9.

 

Následovat měly další dva prověřovací lety, nazvané COTS Demo 1 a COTS Demo 2, demo v názvu značí, že jde o lety zkušební, COTS je označení v rámci jakého programu loď poletí. Avšak po úspěšném odzkoušení rakety Falcon9 a nečekaně velice úspěšném prvním letu lodi Dragon se SpaceX odhodlala k rychlejšímu postupu. Rozhodla se vynechat let Demo 2, který měl přiletět na bezpečnou vzdálenost k ISS, vyzkoušet všechny systémy a bez připojení zase přistát. Při druhém letu se nyní měla loď rovnou připojit k ISS, samozřejmě s veškerou prověrkou systémů, která byla plánovaná pro let Demo2, ale tyto testy měly proběhnout v rámci letu k ISS, před tím, než se připojí.

Tento odvážný krok začala kritizovat ruská strana, která chtěla zachovat všechny procedury, včetně jednoho zkušebního letu. Nakonec se však NASA i ruská strana rozhodly spojení dvou letů v jeden povolit.

 

Dragon při misi COTS Demo 2+ u ISS

Dragon při misi COTS Demo 2+ u ISS
Zdroj: photobucket.com

Let COTS Demo flight 2+3 po několika odkladech a jednom včas přerušeném startu přišel 22. 5. 2012 v 9:44 SELČ. Raketa Falcon9 bez zaváhání vynesla loď Dragon na oběžnou dráhu. Následovala série zážehů a prověrek systémů, které bylo nutné bez chyby splnit, aby se loď při tomto letu mohla spojit s ISS. Všechny plánované procedury a prověrky, při kterých se mimo jiné simulovala i porucha několika trysek a následná schopnost lodi dokázat udržet dráhu, dopadly nakonec výborně a loď dostala zelenou pro spojení s ISS.

Loď se přiblížila k ISS a daleko před časovým plánem byla pomocí staničního ramene zachycena a 25. 5. 2012 v 18:02 připojena k modulu Harmony. Byl to fenomenální úspěch. První soukromá kosmická loď, vynesená soukromou raketou, úspěšně zakotvila u Mezinárodní kosmické stanice a dovezla svůj 500 kg těžký náklad potravin, oblečení a zásob. SpaceX byla první a dokázala, že to jde. Je to však pouhý začátek její cesty. Plány společnosti jsou dalekosáhlé. Ty nejbližší v sobě zahrnují pravidelné zásobování ISS a další vývoj lodě Dragon tak, aby jednou mohla vynášet i kosmonauty.

31. 5. 2012 byl Dragon odpojen a vypuštěn na zpáteční cestu. Po devíti dnech, sedmi hodinách a padesáti osmi minutách se Dragon dotkl vod Tichého oceánu a ukončil tak svojí na 100% úspěšnou misi. Loď z jedné strany sežehnutá zplodinami přivezla některé vědecké experimenty z ISS a její fotky obletěly svět. Pro SpaceX to byl úspěch, pro lidstvo to možná znamená, že se brány vesmíru otvírají zase větší skupině lidí.

 

SpaceX však nepřestala pracovat. Aktuálně se chystá první skutečná zásobovací mise, kdy bude využita její plná kapacita pro přepravu nákladu. Loď může vynést až šest tun nákladu a na Zemi zpět dopravit až tři tuny. První zásobovací mise-naostro nese název SpX-1.

Loď má k dispozici dva typy nákladového prostoru. První – hermetizovaný se nachází přímo v kónické kapsli a je krom kontejnerů na přepravu běžného materiálu vybaven také chladícími vaky, které umožňují jednak přepravovat věci, které potřebují chlad a jednak vědecké experimenty. Druhý, již nehermetizovaný prostor se nachází v zadní části sestavy v nástavbě zvané Trunk, na které jsou umístěny i solární panely. Tato nástavba je v podstatě dutý válec, který umožňuje zaplnění nákladem a u stanice se pak dá pomocí staničního ramene vyložit.

Start mise SpX-1 by měl po několika upřesněních a odkladech přijít 8. října 2012, ale pravděpodobně ještě k drobným odkladům dojde. Exemplář lodě, který má tento let absolvovat, dorazil 14. srpna na Floridu a momentálně probíhají jeho závěrečné přípravy a testování pro let. Charles Bolden nynější ředitel NASA navštívil 23. srpna výrobní halu SpaceX, kde podepsal poslední nutné dokumenty k umožnění prvního zásobovacího letu k ISS, dokončil tak administrativní proces, který předcházel konečnému schválení této mise. Stále ještě není jisté, co vše loď na stanici poveze, na zveřejnění seznamu se stále čeká. Nejčerstvější událostí nyní je vztyčení nosiče Falcon9, který poslouží misi SpX-1 a 31. 8. 2012 proběhla zkušební prověrka všech systémů rakety, simulující všechny úkony, které probíhají před skutečným startem.

Tato mise by se dala klidně nazvat rutinní, ale to rozhodně není. Loď má za sebou pouze dva lety a i když naprosto ohromuje svými výkony a spolehlivostí, stále je zde velké riziko, že se může objevit něco, co misi zkomplikuje. Budeme však držet SpaceX palce, aby svým přístupem, kdy všechny systémy pečlivě prověřuje, dokáže přerušit start i na poslední chvíli a napravit možné škody, nadále slavila úspěch a i nadcházející mise dopadla na výbornou. Každým letem Dragonu se stává vesmír dostupnější.

 

Možná budoucnost lodě Dragon

Možná budoucnost lodě Dragon.
Zdroj: Universetoday.com

A máme se jistě na co těšit. SpaceX nás už několikrát navnadila jejími náznaky, co by ráda chystala do budoucnosti. Nejblíže realizaci je vylepšení stávající lodi tak, aby dokázala přistávat pomocí raketových motorů SuperDraco, loď by tak přistávala přímo na Zemi, bez padáku. Společně s tímto by měla projít úpravou i samotná raketa Falcon9, která by se tak stala vícekrát použitelnou a její cena by opět o něco klesla. Dalším krokem bude uzpůsobení lodě pro lety s lidskou posádkou. Dále pak projekt Red Dragon, který si klade za cíl upravit stávající loď tak, aby dokázala s jednou tunou nákladu doletět až na Mars, přistát a být připravena například jako zásobárna potravin pro možnou výpravu na Mars. I samotná raketa Falcon bude procházet dalším vývojem, varianta Falcon Heavy má využívat tří standardních raket Falcon9 sloučených do svazku. Nosič by tak dosáhl nosnosti úctyhodných 53 tun na nízkou oběžnou dráhu.

O všech těchto projektech si povíme více někdy v budoucnu v samostatném článku.

 

Zdroje informací:
spacex.com
kosmonautix.cz
technet.idnes.cz
en.wikipedia.org
www.facebook.com/SpaceX?ref=ts
nasa.gov

Zdroje obrázků:
http://img.photobucket.com/albums/v480/punkboi/punkboi2/main2_DragonC2-rollout006.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v480/punkboi/punkboi2/main2_DragonC2_dock004.jpg
http://www.universetoday.com/wp-content/uploads/2011/08/SpaceX-Wants-to-Go-to-Mars-2.jpg

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.