ŽIVĚ A ČESKY: Čína míří na odvrácenou stranu Měsíce

Když se podíváme na mapu míst, kde lidé či automaty přistály na Měsíci, zjistíme, že všechny lokality jsou na straně, která je k Zemi neustále přivrácená. Na opačné straně zatím nepřistála žádná sonda. Nejsou v tom žádné záhady či tajemství, pouze technologické překážky. Z odvrácené strany není nikdy vidět Země, takže s takovou sondou by se skrz Měsíc nedalo komunikovat. Čínská sonda Chang’e 4 se však o první přistání na odvrácené straně pokusí – se Zemí bude komunikovat přes retranslační družici, která má výhled jak na Zemi, tak na odvrácenou stranu Měsíce. A co víc, lander by měl na povrch Měsíce vysadit i průzkumné vozítko!

Ke startu by mělo dojít dnes, tedy v pátek 7. prosince v 19:30 středoevropského času. Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 19:15 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu.

Vážení fanoušci, velice nás to mrzí, ale podle všech dostupných indicií se zdá, že Čína nezajistí přímý přenos ze startu. Jsme tedy nuceni stornovat i naše vysílání. Snaha byla, ale bohužel se nedá nic dělat. Dnes v noci nás ale čeká jiný přenos.

Zdroje informací:
https://directory.eoportal.org/
https://www.space.com/
https://gbtimes.com/
http://www.planetary.org/

Zdroje obrázků:
https://i1.wp.com/www.socialnews.xyz/…/5844033fb677b49ee89e5c48d7ea9011.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

35 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Čína míří na odvrácenou stranu Měsíce”

  1. Spytihněv napsal:

    Ještě nemáme jméno pro rover. 10. října bylo ukončeno hlasování lidí a s 39% zvítězilo jméno „Brightness“. Druhé s 25% „Wang Shu“ (měsíční čínské božstvo). Na třetím místě s 16% je „Stroller“ nebo „Hiker“ (což má souvislost s čínskou klasikou – Opičím králem). Zda bude respektováno hlasování nebo ne, to ale není jisté.

  2. Charlie napsal:

    S tou Čínou mám smíšené pocity. Jestli se radovat z jejich úspěchů… Hitler taky začal za války stavět rakety, a lidstvo z toho nebylo zrovna nadšené. Tak aby se historie nějak neopakovala.

    • Racek napsal:

      V Číně jsem strávil část mládí a v posledních 8 letech jsem tam byl 2x, z toho jednou i týden v Tibetu. Nějak to tam vypadalo úplně jinak než nám je líčeno a než nám náž čínský televizní zpravodaj neznající čínštinu sděloval. Viděl jsem spoustu mladých oblečených podle poslední módy, viděl jsem studenty v letadlech studujících matematliku a fyziku (přítomná mládež ze západu hrála hry… ono to o něčem svědčí. Ten útlak jsem ovšem neviděl. Žádný. Jistě ovšem omezení mají. Taky je mažou z sociálních sítí a taky mají orgány pro kontrolu názorů, prostě jako u nás. A za tykadla na plagátě se taky zavírá, jako u nás.

      • Milos napsal:

        Poprosil by som názov aspoň jedného úradu pre kontrolu názorov u nás. A áno, v Číne sú všetci mladí oblečení podľa najnovšej módy – v značkových napodobeninách. Ono je totižto celá Čína jedna veľká napodobenina!!!

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Pánové, tahle debata míří hodně mimo náš tematický rámec. Buďte tak hodní a vraťte se zpět do správných kolejí. Děkuji mnohokrát.

      • Racek napsal:

        Omlouvám se, nechal jsem se unést. Jen jsem viděl obraz číny na vlastní oči. Opravdu to sem nepatří.

      • Charlie napsal:

        Tihle studenti v letadlech jsou prý speciálně vybraní a vysílaní na Západ, aby kradli technologie. A to prý se jim mimořádně dobře daří. Někteří z nich byli a jsou příslušníci čínské armády, to je prý známo.

      • maro napsal:

        V Číně hrají hry všichni.

      • Petr napsal:

        Racek
        Totální propagandistický blábol o zemi kde sebemenší kritika Komunistické strany Číny je tvrdě potlačena.

        Že v Číně nejenom kosmonautika, ale i jiné obory jsou na vysoké úrovni, je výsledek obrovského lidského potenciálu.
        Ale také nedodržováním mezinárodních licencí a dohod a na úkor velké devastace životního prostředí.
        V Číně nejenom lidská práva ale též lidský život má nulovou hodnotu.

        Promiňte pane Majere na názor mimo téma, ale musel jsem reagovat.
        Šíření těchto lží a polopravd je nebezpečné pro všechny.

      • cocik napsal:

        Pratele, omlouvam se za offtopic, ale rad bych, aby aspon zde na kosmounautix byla debata o Cine na vecne urovni, oprostena od hysterie a propagandy jedne nebo druhe strany. Pokud nekoho opravdu zajima, jak vypada soucasna moderni Cina, tak si muze pustit par videi u me na youtube kanalu. V Cine ziju jedenact let a bavi me cestovat po cele zemi, hlavne po zapadakovech a bizarnich mistech…
        https://www.youtube.com/cocik

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Plně souhlasím. Hlavně si myslím, že by se u nás měla řešit kosmonautika. Všechny ostatní věci se mohou řešit kdekoliv jinde na internetu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Já dokážu pochopit Vaše pohnutky, které vás k tomu vedou, ale tyto komentáře (mluvím celkově o diskusním vlákně), jsou hrubě mimo náš tématický rámec. Je potřeba se s diskusí vrátit zpět ke kosmonautice.

      • Karel napsal:

        Ja mam jeden vecny dotaz k Cine a startu rakety na pana Cocika nebo Racka – pokud tam zijete, opravdu zadna cinska tv neprenasela start rakety? Hledat v cinskem internetu je pro nas docela slozite… Proc vlada vlastne takovou udalost taji, prece i kdyby se neco pokazilo, nic se nedeje, to se stava kazdemu. Proto jestli v cine zijete a orientujete se v cinskem pismu, muzete sem pri nejakem dalsim „tajnem“ startu zkusit dat link na treba neci amatersky prenos na twitteru, fb ci podobne? Urcite to nataci kde kdo v okoli… Dekuji 🙂

      • Spytihněv napsal:

        Tohle je syndrom CCCP. Tak jsme se dovídali o startech dokonce ani ne vždy po navedení na zemskou orbitu, ale dokonce třeba až poté, kdy se podařilo odletět od Země. Teprve otevření archívů po rozpadu CCCP ukázalo, kolik startů se vlastně odehrálo a že ta úspěšnost nebyla zdaleka taková, jak to vypadalo. Taky moc nechápu, proč Čína více nepropaguje své snahy, ale asi půjde také o obavy z neúspěchu v přímém přenosu. Přitom všech 5 realizovaných misí k Měsíci se jim podařilo téměř dokonale a bez problémů. Dokonce i ten Yutu vyjel a nějakou práci odvedl.

      • cocik napsal:

        To, ze ke startu dojde, bylo samozrejme verejne anoncovano ve vsech mediich. Zda primy prenos byl nebo nebyl nekde v zivem prenosu, to vazne nevim – predevsim proto, ze se startovalo v pul treti rano, kdy naprosta vetsina lidi (vcetne me malickosti) spala.
        Jinak predstava, ze se v Cine podari utajit starty raket, je dost naivni. Bydlim par hodin vlakem od kosmodromu v Xichangu, ktery je mimo starty normalne pristupny prohlidkam cinske verejnosti (bohuzel cizinci bez specialniho povoleni musi zustat v malem informacnim centru pred branou arealu a nemohou na elektrovozitkach dovnitr), a i kdyz v dobe startu je uzavrena pomerne siroka oblast kolem, existuje spousta mist, odkud se da sledovat (v te oblasti kolem kosmodromu zije kolem milionu lidi, takze to vazne neni problem). A Wenchang na Hainanu, to uz je uplne jina liga – tam se planuje velky informacni a zabavni park ve stylu Kennedy Space Center a mistni hotely se predhaneji v tom, ze ktereho jdou starty lepe sledovat (momentalne vede tusim Hilton).
        Problematicke je jenom sledovani startu v Jiuquanu, ktery je uprostred pustiny v pousti Gobi a kde je uzavrena oblast pomerne velka (nedavno jsem skrz Jiuquan projizdel a bavil jsem se o tom s mistnimi lidmi). Kazdopadne mam dost pratel z rad profesionalnich i amaterskych cinskych leteckych fotografu, kteri tam bezne jezdi na fotozajezdy – nedavno davali na weixin uzasne fotky z pripravy privatnich raketovych nosicu.
        Abych to nejak shrnul – cinsky raketovy a vesmirny program je (aspon pro nas, kteri vladneme cinstinou) pomerne otevreny a transparentni, rozhodne bych ho nesrovnaval s tajnuskarstvim v CCCP. Ale zaroven je tady v Asii nejvetsim problemem verejna ztrata tvare, coz je faktor, ktery primym prenosum ze startu moc nenahrava.

      • ptpc Redakce napsal:

        to Cocik:
        Veľmi ďakujem za opis situácie v Číne. Ak by sa dalo, mohli by ste mi poslať svoj e-mail na moju adresu [email protected]? Určite by som sa rád opýtal na „zopár“ vecí…

  3. bill napsal:

    Jednu chvíli to vypadalo napínavě. Separace trošku jinak než jak jsme zvyklí.

  4. Spytihněv napsal:

    Nouzovka na poněkud divoké stránce 🙂 Děkuji ptpc, jenž ji umístil na fórum.
    https://www.douyu.com/1963680

  5. Roman89 Redakce napsal:

    Čekal bych že k Měsíci poletí spíše těžká verze Dlouhý pochod 5, ale zřejmě půjde o lehčí náklad. I tak to bude určitě zajímavý.

  6. Ketivab napsal:

    Jste si jisti tím časem startu? Koukal jsem se a na space.com udávají kolem 19:30 SEČ, NYT potom 19:14-19:36 SEČ. Možná půjde jen o chybu v převodu časových pásem. ;

  7. Spytihněv napsal:

    Start Queqiao a spol neproběhl sice v utajení (to už dneska asi ani není úplně možné), ale fotky přicházely spíše špionážního charakteru. Noční rozmazaný záběr rampy s raketou, fotka obrázku na monitoru v řídícím centru (asi nějaký nadšenec s mobilem). No ať to tentokrát bude jakkoliv, Čína se touto misí konečně nesmazatelně zapíše do dějin kosmonautiky.

  8. Alois napsal:

    Nevzpomínám si, zda vysílali start retranslační družice.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.