ŽIVĚ A ČESKY: Falcon 9 vynáší Telstar 18V

SpaceX si pro nás připravila další start Falconu 9, který přichází po více než měsíční startovní pauze. V akci dnes bude zbrusu nová raketa, přičemž první stupeň se opět pokusí o měkké přistání na mořské plošině, která kotví v Atlantiku. Vynášeným nákladem je telekomunikační družice Telstar 18V nazývaná též APStar 5C, která bude svým signálem pokrývat asijsko-pacifickou oblast.

Ke startu by mělo dojít zítra, tedy v pondělí 10. září v 5:28 středoevropského letního času, přenos většinou spustíme zhruba 15 minut před startem,  tedy okolo 5:10 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://www.sdtv.gr/photoshare/image-825A_5B2FBF56.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

15 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Falcon 9 vynáší Telstar 18V”

  1. David napsal:

    Dobrý den, podíval jsem se na video trochu se zpožděním… Zaujala mě jedna informace. Nevíte, proč operuje záchranná loď pro aerodynamické kryty Mr.Steven u Kalifornie, když 3/4 startů se odehrávají z Floridy? Díky za odpověď.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      To je dobrá otázka, na kterou však neznáme oficiální odpověď. Nejpravděpodobnější možností ale je, že v Kalifornii sídlí centrála SpaceX. Mají to tedy blízko pro úpravy, ladění a případně i pro nějaké zkoušky. Není to tak dávno, co se objevila informace, že za několik měsíců by se měla loď Mr. Steven přesunout na Floridu – zřejmě k tomu dojde, až budu dokončeny všechny aktuální zkoušky.

      • Jirka Hadač Redakce napsal:

        Taky si nad tím už nějakou dobu lámu hlavu a to co píšeš je asi fakt jediné přijatelné vysvětlení.
        Teď ale kupříkladu až do listopadu je ten důvod naopak hodně jasný. Teď přijde californská smršť a v podstatě až do konce listopadu se bude startovat jen z VAFB.

      • Pavel Vantuch napsal:

        Nedávno jsem zachytil konkrétnější informaci hovořící o přesunu lodi v listopadu. Vzhledem k naplánovaným startům bych si to troufal odhadnout spíše na přelom listopad/prosinec. Ale prozatím bych to bral s rezervou, nemáme to kde ověřit.

  2. Miloš napsal:

    Mám jeden, možno blbý dotaz. Keďže sú problémy s prenosom signálu pri pristávaní na plošine, nie je niekde v blízkosti plošiny nejaká sprievodná loď, ktorá by to pristátie pohodlne snímala a nám nadšencom priniesla live zábery?

  3. Jirka Hadač Redakce napsal:

    A až do listopadu máme z CCAFS stopku. Ach jo, já se asi utrápím. 🙂

  4. Peter P napsal:

    Preco zacina mat SpaceXtak velke rozostupy medzi startami. Minuly start pred mesiacom dalsi az za mesiac. Chapem, ze kazdych 14 dni je fakt extremne tempo, ale terazto tempo je pomale. Moze dostat SpaceX do problemov. Pokial si uctuju za start 60+ mil USD a naju cca. 18 – 25 startov tak je to 1,080m – 1,500m USD. Chapem, ze vladne zakazky su za viac penazi + peniaze of NASA za Dragonv2, lenze ufinancovat 6 tis zamestnacov + platit variabilne a fixne naklady. Ja im velmi fandim,len nechapem to spomalene tempo. Mozno cas na vybudovanie flotily novej verzie block5?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ty odklady jsou v drtivé většině případů na straně zákazníků. V minulých cca. 18 měsících SpaceX pálila ve zběsilém tempu, protože potřebovala dohnat časovou ztrátu vzniklou havárií Amos 6. Často tedy vynášela družice, které již byly hotové, protože měly letět dříve. Nyní se již tato zásoba ztenčuje (případně se již vyčerpala – těžko říct) a SpaceX je závislá na tom, jak zákazníci dokončují své náklady, aby byly připravené na start. Přesto bych se o finance SpaceX nebál – má dominantní postavení na trhu komerčních nákladů a i když má teď nižší tempo, tak stále tvoří drtivou většinu amerických startů v letošním roce. Takže i když je těch startů trochu méně (zatím 15), stále je to víc, než třeba Arianespace (5) a ULA (6) v letošním roce dohromady.

      • Peter P napsal:

        Ano, dava to zmysel. O odlkade Iridii viem. Ale i tak sa mi zda ze ta cena 60mil je uz na hrane. Bola asi nadsadena umyselne aby odstavila konkurenciu. Nepredpokladam,ze by sa chystali ju este znizit, kedze vybudovanie infrastruktury jej udrzba bude velmi narocna. Je vidiet, ze priskrtili napriklad kozmodrom v texase, jednoducho si asi davaju pozor aby im velmy nevyskocili naklady, kedze v pripade nehody by to bol smrtelny kokteil. ULA mal velke zaruky od americkej vlady de facto miliardu USD bez ohladu na to ci leteli, alebo nie. Dodam, ze super prenos aj ked som ho videl az zo zaznamu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za pochvalu.
        Stavba texaského kosmodromu není pozastavená, pokračuje stále stejným (pomalým) tempem. Je to tím, že to momentálně není priorita. SpaceX k současnému provozu stačí dvě rampy na Floridě a jedna v Kalifornii. Texas se bude hodit až za pár let.

  5. karel napsal:

    spustíme cca 5:10 … je půl šesté a ukazuje to najednou že se video spustí asi za 3/4 hodiny…důvod nikde, je to jen chyba nebo je odklad…nic nevím. Tak jdu do práce, vstávaní dřív bylo zbytečný.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Když se posune začátek startu, znamená to, že se něco děje, protože s tím časem začátku hýbeme my podle aktuálního dění. Detaily píšeme aktuálně na YouTube chat – v tomto případě jde o odklad kvůli počasí – na Floridě je bouřka a už přišly dva odklady o půl hodiny. Momentálně se má letět v 6:30 SELČ.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.