ŽIVĚ: Ariane 5 se vrací po problémové, ale úspěšné misi

Poslední let rakety Ariane 5 máme ještě v živé paměti. 25. ledna večer našeho času vynášel nejsilnější evropský nosič telekomunikační družice SES-14 a Al Yah 3, ale raketa se už krátce po startu začala odchylovat z kurzu, až vylétla z dosahu sledovacích stanic. Všichni se už smiřovali s tím, že byla mise ztracena, ale horní stupeň dokázal dosáhnout oběžné dráhy a obě družice se ozvaly. Jako příčina této anomálie, byly vyhodnoceny špatné vstupní údaje pro řídící systém rakety. Varovné je, že chybu neodhalila ani předstartovní kontrola. Věřme tedy, že nyní bude vše v pořádku a dvě telekomunikační družice DSN-1/Superbird-8 a HYLAS 4 se na dráhu přechodovou ke geostacionární dostanou bez problémů.

HYLAS-4

HYLAS-4
Zdroj: http://www.arianespace.com

Včera se raketa Ariane 5 přesunula z montážní haly na rampu ELA-3 a už dnes ve 23:34 našeho času by mělo dojít ke startu. 242. let rakety z rodiny Ariane má trvat od startu do uvolnění druhého nákladu jen 33 minut a 56 sekund. Cílová dráha bude mít nejnižší bod ve výšce 250 kilometrů a nejvyšší bude 36 786 kilometrů vysoko, přičemž celá dráha bude skloněna o 3° vůči rovníku.

DSN-1/Superbird-8 (5348 kg) je družice s duálním využitím. Název Superbird-8 odkazuje na výkonné komunikační služby japonského trhu v pásmu Ku- a Ka-, zatímco DSN-1 (X-Band Defense Communications Satellite-1) souvisí s projektem japonského ministerstva obrany. Při této misi bude tato družice okupovat horní slot. Družice, kterou bude spravovat SKY Perfect JSAT Corporation, vznikla na platformě DS2000 a nad 162. stupněm východní délky má fungovat 15 let.

Druhá družice, HYLAS 4 (4050 kg), která je uložena ve spodním slotu pod válcovým adaptérem Sylda, zajistí vysokorychlostní, spolehlivé a zabezpečené služby satelitní komunikace v pásmu Ka- pro poskytovatele připojení k internetu, mobilním operátorům, vládám a mobilním operátorům po celé Evropě. Operátorem této družice je společnost Avanti, přičemž o výrobu se postarala Orbital ATK, která využila platformu GEOStar-3. Nad 33,5. stupněm západní délky má fungovat 15 let a kromě Evropy pokryje její signál i část Afriky.

Arianespace založila na YouTube dva přenosy. Můžete si tedy sami vybrat, zda si spustíte anglický komentář (horní video), nebo francouzský komentář (spodní video). Původně jsme chtěli vložit jen anglickou verzi, ale pak jsme si řekli, že francouzský komentář by mohl některým divákům vyhovovat více. Dejte nám, prosím, v komentáři vědět, zda má do budoucna smysl přidávat i francouzský přenos (pokud bude opět k dispozici).

Zdroje informací:
http://www.arianespace.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/DZ9T7bQWAAIlXW-?format=jpg
http://www.arianespace.com/wp-content/uploads/2018/03/3-26-2018-VA242-lg.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

12 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Ariane 5 se vrací po problémové, ale úspěšné misi”

  1. Charlie napsal:

    Ano, prosim zachovat i francouzke vysilani.
    Dekuji.

  2. Eďas napsal:

    Start byl skvělý, řekl bych že i bezproblémový,ale jakmile krátce po startu raketa vystoupala nad spodní vrstvu mraků,bylo téměř po všem. Bohužel musím konstatovat,že přenos byl katastrofický. To i nedávný start z Indie byl lepší. Nechápu,proč taková společnost jako Arienspace nedokáže (nebo nechce) zprostředkovat lepší přenosy,ať už z kosmodromu nebo ze samotného nosiče. V tomhlo prostě na SpaceX a „Amíky“ nikdo nemá. Takže: Let´s go Falcons! 🙂

    • vj napsal:

      Protože to stojí peníze a firma jako Arianespace z toho nic nemá?

      • Rocketlab to majú tiež. A chápem, že nechcú na nosiče montovať kamery a nejaké antény, ak na to nemysleli už pri návrhu, ale nie je pravda, že z toho nič nemajú. Pekné zábery alá SpaceX je obrovský marketing za minimálne náklady. Keby nemali také prenosy ako majú, tak neverím že by mali toľko fanúšikov.

      • Tovy napsal:

        Řekl bych, že nějaký přenos videa by mít mohli (z důvodu sledování chování nosiče a nákladu), ale nepouštějí ho ven.

      • jv napsal:

        Marketing? Fanoušci? Vynesení satelitu stojí desítky milionů dolarů, tam se zákazníci nerozhodují podle líbivého webového videa.
        U SpaceX je to samozřejmě i o marketingové podpoře dalších Muskových firem a obecně o budování prorokovy image. Jenže Airbus ani Safran to vzhledem ke svému zaměření tak nějak nepotřebují.

  3. Nemo napsal:

    Minulá chyba francouzkých softwarových inženýrů mne při znalosti úrovně programů od Dassaultu nepřekvapila. Přeju jim zdar a hlavně aby se jim povedl start s Webbem (pokud s ním tedy fakt poletí frantíci).

  4. Jirka Hadač Redakce napsal:

    Wow, zase jako minule mám odpolední směnu, takže si budu moct vychutnat start v přímém přenosu. Doufám že se nestane jako minule, že tak dlouho budou pouštět stare starty Ariane 5, až už jsem ani nedokázal odlišit ten pravý a psal tam na chat, že už mě to nebaví, že to pouští pořád dokola :-D. A taky sme tam nezapomínali chválit naše skvělé komentátory s jedním člobrdíkem, prakticky sme tam dělali online odpovědnu pro ostatní, kteří nečetli takovéto předstartovní shrnutí, díky za něj. Těším se.
    Teď malinko OT. Jsem zvědav, jak to dopadne s Angolsat 1. Nastává období, kdy by s ním mohli navázat kontakt. A dlouho taky nebyly žádné novinky o AMC-9. Oba se tak snažím monitorovat sám, ale informace upřímně nic moc.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.