ANKETA: Jakých 5 momentů roku 2017 považujete za nejdůležitější?

Je tu nový rok a tak je čas na novou anketu. Jako obvykle se ještě naposledy ohlédneme za nedávno skončeným rokem 2017 a dáme Vám možnost hlasovat o největších momentech, které nám přineslo uplynulých 12 měsíců. Podařilo se nám vytipovat celkem 15 událostí, které svým významem vystupují nad ostatní a které by si lidé měli při rekapitulacích roku 2017 připomínat. Ale která z nich je ta nejvýznamnější? To už je na Vás, čtenářích. V anketě, která poběží minimálně dva měsíce můžete udělit až pět hlasů.

Z dřívějších zkušeností dobře víme, že je mezi našimi čtenáři velmi oblíbená firma SpaceX, ale i v tomto tématu se najde několik momentů, které spolu budou tvrdě soupeřit – je pro veřejnost zajímavější stoprocentní úspěšnost přistávání, první sestavený Falcon Heavy nebo pět misí, na kterých letěl již jednou použitý stupeň? I to se dozvíme za několik týdnů, až anketu uzavřeme a vyhodnotíme. Stejně tak bude zajímavé sledovat, která z vědeckých misí bude nejpopulárnější, nebo zda dokonce bude schopna konkurovat náporu hlasů pro SpaceX. Budeme jako vždy velmi rádi, pokud v anketě rozdělíte svých pět hlasů.

I dnes se podíváme, jak dopadlo Vaše hlasování v anketě dnes v poledne skončené. Ptali jsme se Vás na to, který moment nadcházejícího roku 2018 považujete za nejzajímavější. Anketa se otevřela 14. září a skončila dnes kolem poledne. Celkově v ní hlasovalo 1 914 lidí, přičemž každý mohl udělit až pět hlasů.. Této možnosti však nevyužili všichni – průměrný počet zaškrtnutých možností na jedno hlasování činil 3,55.

Výsledky ankety: „Na jaký moment roku 2018 se těšíte nejvíce?“

Výsledky ankety: „Na jaký moment roku 2018 se těšíte nejvíce?“

Hodnocení této ankety ukazuje, že SpaceX skutečně přitahuje pozornost (v první trojce dvě místa včetně prvenství), lidé se těší na dalekohled Jamese Webba (druhé místo) a také, že je velmi ošemetné dělat podobné ankety. Ze 20 možností, pro které jste mohli hlasovat totiž v průběhu několika měsíců vypadlo několik bodů, které sklouzly na rok 2019. Letos se nedočkáme třeba startu JWST, Solar orbiteru, nebo Orion Ascent Abortu-2 (což byla chyba už od začátku a sypeme si popel na hlavu).

Docela nás překvapil nízký počet hlasů u dvou projektů, které jsme považovali za populárnější – jednak jde o vypuštění první servisní mise MEV-1, která má pomáhat starším družicím (pouze 65 hlasů) a pak také v anketě poslední indická Chandrayaan-2 (pouze 30 hlasů). Mise skládající se z orbiteru, landeru a roveru bude velmi zajímavá, ale bohužel doplácí na velmi špatnou propagaci, což samozřejmě padá i na náš vrub a jako vždy se pokusíme z výsledků ankety poučit. Ankety totiž nepovažujeme jen za nějakou zbytečnou kratochvíli – právě naopak. Ankety pro nás představují unikátní možnost, jak můžeme nahlédnout do názorů našich čtenářů a s pomocí anket můžeme sledovat nejrůznější trendy. Proto děkujeme všem, kdo v anketách hlasují. Pomáháte nám zlepšovat náš web.

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “ANKETA: Jakých 5 momentů roku 2017 považujete za nejdůležitější?”

  1. Jiný Honza napsal:

    Trochu mi tam chybí ta Muskova pohádka o BFR a i ta Trumpova o Měsíci.
    Jsou to sice jenom prohlášení, ale mohou mít na další vývoj kosmonautiky zásadní vliv.

  2. Milan Bačík napsal:

    Tak ono mi tam trochu chybí možnost co se nestalo – nějaká rozumná odpověď Evropy na Space X. Víceméně státní ESA nemá šanci konkurovat soukromé firmě. Ariane 6 je sice OK, ale kdyby šlo o komerční firmu tak by už lítala několik let. Jestli něco opravdu kosmonautice nepřeju, tak monopol a ještě k tomu silně protekcionalistických USA. Sice jsme (EU) na tom líp než Rusko, ale aby to stačilo…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Tohle je hodně těžké a na velmi dlouhou debatu. Není to ani zdaleka jen problém Evropy. Obecně státní kosmické agentury reagují na nové trendy pomaleji a velmi ochotně se drží fungujícího schémat, než aby se pouštěly do výrazných inovací. Ano, inovace probíhají – ESA například chystá metanový pohon, ale znovupoužitelnost to je úplně nový level komplexnosti. A do toho se zaběhnutým agenturám moc nechce. U A6 se sice uvažovalo o opakovaném používání motorové sekce (projekt Adeline), ale zatím je to odsunuto. Jedinou agenturou, která do budoucna uvažuje o znovupoužitelnosti (ale stále jí chybí ještě dlouhá cesta) je Čína. Rusko dnes oznámilo, že bude také chystat znovupoužitelný stroj, ale jelikož by mělo jít o SSTO, tak to považuji jen za plácnutí do vody. O znovupoužitelnosti neuvažuje ani NASA. SpaceX je zatím jediná, kdo má znovupoužitelnou techniku, ale snad již za pár let začne létat New Glenn od Blue Origin, takže tento obor získá konkurenci. Ale je pravda, že v té době už bude mít SpaceX značný náskok.

  3. Michal Bursík napsal:

    Mám jednu poznámku ke dvěma možnostem v hlasování.
    Konec sondy Cassini a Konec sondy LISA Pathfinder. Ačkoliv z vlastního pohledu beru misi sondy LISA Pathfinder jako obrovsky důležitou, tak její konec samotný ne. Oproti tomu Konec sondy Cassini sám o sobě přinesl spousty dalších dat, která by jinak nebylo možno získat. Proto jsem jeden hlas dal Cassini a LISA Pathfinderu ne.
    To jen na vysvětlenou proč má asi LISA Pathfinder tak málo hlasů 😉

  4. Alois napsal:

    Souběžně probíhá přistávání nosičů ze suborbitálních letů u jiné americké společnosti, což sice nemá tak ohromují dopad, ale je ze stejného ranku.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Máte pravdu, ale jak píšete, jsou to jen suborbitální skoky, které se nedají porovnávat s Falcony – ať už co do velikosti hardwaru, dosažené výšky, rychlostí, teplotního a mechanického namáhání nebo samotného letového profilu. Osobně tedy pokusy New Shepard řadím minimálně o jednu,spíše o dvě úrovně níže, než Falcony. Rozhodně bych netvrdil, že jde o stejnou kategorii.

  5. Jirka Hadac Redakce napsal:

    Osobne povazuju 5 znovupouziti 1 stupnu F9 za nejdulezitejsi. Je to neco, co ma sanci ovlivnit cele budouci smerovani kosmonautiky a bori to zavedene hranice. Proste jednou bude narysovana cara s napisem – Tady to zacalo.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.